Чийзкейк с моцарела??? А защо не :)
Реших да експериментирам с тази не съвсем типична комбинация и откровено се влюбих в резултата - свеж и приятен вкус, с леееко дъвкателен ефект при текстурата, в който според мен е основното очарование на десерта... Затова следващия път дори мисля да накъсам моцарелата, вместо да я блендирам :)
Та, бих искала да ви почерпя виртуално с моя импровизиран Чийзкейк с моцарела и фламбирани праскови за здравето на рожденика, който си имахме вчера :)
Необходими продукти:
За основата:
200 г чаени бисквити
60 г масло, размекнато
2 с.л. мед
спрей за печене (или масло, за намазване)
За карамелизираните праскови:
3 праскови, на резенчета
2/3 чаша захар
4 с.л. вода
30 г масло
3 с.л. портокалов ликьор (или ром)
За пълнежа:
250 г моцарела
200 гзаквасена сметана
1/2 чаша захар
отделеният сос от карамелизираните праскови
половината от карамелизираните плодове, нарязани на кубчета
250 мл сладкарска сметана
3 с.л. захар
1 с.л. настъргана кора от портокал (по избор)
15 до 20 г желатин
1/4 чаша портокалов ликьор (или ром)
1/4 чаша прясномляко
1 ч.л. чист екстракт от Ванилия
листенца свежа мента, за декориране
Ingredients:
For the biscuit:
200 g tea biscuits
60 g butter, softened
2 tablespoons honey
cooking spray (or butter for greasing)
For peaches flambe:
3 peaches, sliced
2 / 3 cup sugar
4 tablespoons water
30 g butter
3 tablespoons orange liqueur (or rum)
For filling:
250 g mozzarella
200 sore cream
1 / 2 cup sugar
the sauce from the peach flambe
half of the caramelized fruits, diced
250 ml heavy cream
3 tablespoons sugar
1 tablespoon orange zest (optional)
15 to 20 g gelatin
1 / 4 cup orange liqueur (or rum)
1 / 4 cup milk
1 teaspoon pure Vanilla extract
fresh mint leaves for decoration
Начин на приготвяне:
На основата:
С кухненски робот или блендер смиламе (счукваме) бисквитите на ситни трохи.
Добавяме размекнатото масло и меда и разбъркваме добре.
Напръскваме със спрея за печене (или намазваме с масло) дъното и стените на 22 см. форма за печене с подвижен борд.
Изсипваме трохите в намаслената форма и притискаме към дъното и стените на съда.
Покриваме с еластично фолио и оставяме в хладилника, докато приготвим фламбираните праскови и крема.
На фламбираните праскови:
Почистваме прасковите от костилките и нарязваме всяка на по 8 резенчета.
Карамелизираме захарта и водата, добавяме маслото и нарязаните праскови и разбъркваме.
Оставяме да покъкри 2-3 минути - плодовете не трябва да са прекалено меки.
Прибавяме портокаловия ликьор или рома и фламбираме.
Отстраняваме и оставяме настрани да се поохлади, след което изсипваме около 3/4 от соса, който се е отделил при фламбирането, в отделна термоустойчива купа.
На крема:
Накисваме желатина в портокаловия ликьор (или рома) за около 5 минути.
С помощта на кухненски робот или блендер пасираме моцарелата, заквасената сметана, захарта и охладения карамелен сос до хомогенна смес.
Нарязваме на дребни кубчета половината от фламбираните праскови, добавяме ги към моцарелата и разбъркваме.
Загряваме прясното мляко, като внимаваме да не кипне, добавяме ванилията и разтворения в ликьора желатин - и разбъркваме до пълното им усвояване.
Прибавяме желиращата смес към моцарелата и прасковите и разбъркваме много добре.
В отделна купа разбиваме сметаната, 3 с.л. захар и настърганата кора от портокал на пухкав крем.
Добавяме около 1/4 от разбитата сметана към сместа с моцарелата и разбъркваме.
Добавяме останалата част от сметаната и разбъркваме отново до хомогенна смес.
Изсипваме сместа в охладената бисквитена "черупка", покриваме с еластично фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника да стегне.
Преди сервиране, аранжираме с останалите резенчета фламбирани праскова и поръсваме с остатъка от карамеления сос. По избор декорираме и с листенца свежа мента.
Поднасяме с резенчета фламбиран плод и по избор със заливка от соса при фламбирането.
Усещането е невероятно - нежният вкус на моцарела се допълва идеално от опияняващия аромат на карамелизирани с ликьор праскови и свежата нотка на мента - фантастичен и лек летен десерт :)
No comments:
Post a Comment