AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, November 27, 2025

Шоколадови меденки със захарна глазура / Glazed Chocolate Gingerbread Cookies

 

Най-меките, пухкави и ароматни шоколадови меденки с нежна захарна глазура и вкус на шоколадова Коледа!

Необходими продукти:

За меденките:
200 мл прясно мляко
50 г мед
20 г масло
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче на прах
200 г захар
2 жълтъка
230 + 100 г брашно
1/4 ч.л. сол

За глазурата:
60 г пудра захар
2 с.л. вода


... и с шоколадов пудинг, за да са още по-пухкави и наситено шоколадови :)


Начин на приготвяне:

На меденките:
Загряваме фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното на 2 плитки форми за печене, или печем последователно.
Смесваме млякото, подправките, меда и маслото в тенджера и загряваме на средно силна степен при непрекъснато бъркане точно преди да кипнат.
Добавяме захарта и 100 г от брашното към течните съставки и разбъркваме.
Добавяме жълтъците, един по един, като разбъркваме след всяко добавяне до пълното им усвояване.


Смесваме останалите 230 грама брашно с шоколадовия пудинг, какаото, бакпулвера, содата и солта и добавяме постепенно към кремообразната смес.
Замесваме меко тесто, като добавяме още 30 до 50 г брашно за доомесване, ако е необходимо.
Върху набрашнена работна повърхност разточваме кора с дебелина около 1 см и изрязваме желаните форми с големина около 4 см.
Печем в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна за 10-12 минути.
Оставяме готовитв бисквитки да се охладят напълно върху решетка.


На глазурата:
В малка купа смесваме пудрата захар и ванилената захар с водата и разбъркваме до пълното им разтваряне.
В голяма купа поставяме меденките, поливаме с глазурата и с лъжица разбъркваме, докато се покрият равномерно от всички страни с глазурата.
Подреждаме върху решетка и оставяме за 20-30 минути на стайна температура, да стегне глазурата.


И имаме най-вкусните, най-меките и най-шоколадовите меденки за Коледа :)


Магията на Коледа в една хапка <3 


No comments:

Post a Comment

Blogging tips