AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, March 1, 2022

Немска торта с ягоди и ванилов крем / Strawberry Vanilla Shortbread Cake

Хрупкави маслени блатове с уханни канелени трохи, плътен и наситен ванилов крем и неустоим свеж дъх на ягодиизкушение, което ще завладее сетивата ви и дълго ще ви задържи в плен на уникалната си комбинация от вкусове, текстури и аромати  :)

Истинска кулинарна магия във всяка хапка!!

Тортата приготвих преди време за Dr. Oetker Bulgaria, но сега забелязвам, че изглежда абсолютно първомартенски :))


Необходими продукти:

400 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
2 + 1 пак ванилена захар
1 щипка сол
150 г гъста заквасена сметана
175 г меко масло + 100 г студено
75 г захар
1/2 ч. л. канела
340 г сладко от ягоди (или малини)
500 г пресни ягоди
1-2 ч.л. фина пудра захар 

За крема:
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
800 мл. прясно мляко
100 г захар
100 г бял шоколад
50 г масло
200 мл млечна сметана
1 пак ванилена захар
1 пак (10 г) желатинна Dr. Oetker
40 мл студена вода 


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до
 200°C или 180°C с вентилатор.
Смесваме 250 г от брашно и бакпулвера и пресяваме в купа.
Добавяме 2 пакетчета ванилена захар, солта, заквасената сметана и 175 г меко масло.
Месим за кратко с миксер с куката за тесто, след което отново за кратко замесме с ръце, докато получим гладко тесто.
Увиваме тестото в свежо фолио и охлаждаме за кратко в хладилника.
Междувременно смесваме останалите 150 г брашно, 75 г захар, 1 пакетче ванилена захар и канелата в отделна купа. Добавяме 100 г студено масло на малки кубчета и претриваме бързо с ръце, за да получим ронливо ронливо тесто.
Разделяме охладеното тесто на 3 рвни части разточваме върху хартия за печене на кръгли кори с диаметър 22-24 см – ако е необходимо, очертаваме кръга с дъното на форма за печене, за да са равни блатовете.  
Набождаме всеки от блатовете няколко пъти с вилица и поръсваме с  с 1/3 от тестото на трохи.
Прехвърляме с хартията за печене в плитка тава и печем в предварително загрятата до 200°C или 180°C с вентилатор фурна.
Веднага изваждаме готовия  блат от фурната и оставяме да се охлади напълно върху решетка.
Повтаряме с останалите 2 блата, като последния блат нарязваме на 12 равни триъгълни парчрта, докато е още горещ и оставяме да се охлади


На крема:
Накисваме предварително желатина в студената вода за 5-10 минути.
Приготвяме ваниловия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме и 800 мл прясно мляко, и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона, след около минута добавяме белия шоколад, маслото и накиснатия желатин, разбъркваме,  докато се разтопят и охлаждаме крема на ледена баня.
Разбиваме млечната сметана и ванилената захар до меки връхчета и добавяме на части към охладения крем, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Оставяме за 15-20 минути в хладилника да стегне леко. 

Сглобяване на тортата:
Прехвърляме крема в пош с голям звездовиден накрайник.
Намазваме двата цели блата със сладко от ягоди.
Нарязваме свежите ягодите на филийки и подреждаме върху блатовете.
Шприцоваме 12 розички по периферията на всеки от блатовете, като оставяме около 1/2 см борд.
Запълваме и останалата част от блата с крем.
Поставяме внимателно единия блат върху другия и най-отгоре подреждаме като ветрило нарязаните триъгълници.
Оставяме в хладилника да се охлади поне за 1 час.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар и нарязваме с назъбен нож (за хляб).


Честита Баба Марта :)
Да сме здрави и мир за всички под слънцето!!


No comments:

Post a Comment

Blogging tips