AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, May 21, 2018

Чийзкейк Фереро Роше / Cheesecake Ferrero Rocher



Най-вкусният шоколадов чийзкейк, който някога съм правила!! 
... за имения ден на съпруга ми - да му е сладко името :))

Необходими продукти:
за форма с диаметър 18-22 см

За основата:
175-350 г (1 или 2 опаковки - според предпочитанията) вафлички с лешников пълнеж
60 г масло, меко
2 с.л. Нутевла (или предпочитан течен шоколад)
2-3 капки екстракт шоколад и лешник, по избор
50 г запечени лешници, едро нарязани

За чийз крема:
500 г маскарпоне (или предпочитано крем сирене)
200 г Нутела (или предпочитан течен шоколад)
100 г тъмен шоколад (за топене)
1 с.л. чист екстракт от ванилия
20 г желатин
40 мл студена вода
200 мл млечна сметана

За шоколадовия ганаш:
100 г тъмен шоколад (за топене)
100 г Нутела (или предпочитан течен шоколад)
100 мл млечна сметана
60 г масло
1-2 капки екстракт шоколад и лешник, по избор
100 г запечени лешници, нарязани на дребно

За декориране:
бонбони Фереро Роше, по избор
около 80 г от шоколадовия ганаш, без лешници
шепа запечени и обелени лешници


... и ще си позволя едно леко лирическо отклонение - за страхотните награди от Блоговодител :)
Както вече споделих и във ФБ, мит е че гръмотевици не удрят два пъти на едно и също място!! И тазгодишните ми награди от Blogovoditel са абсолютното доказателство :)
Миналата година наградата на публиката в категорията "Визуално пиршество" ми дойде, както споделих и тогава, като гръм от ясно небе, но тази година двойно признание в категориите "Сладко удоволствие" и така любимата ми "Визуално пиршество" са дори по-неочаквани, ако въобще е възможно:)
От сърце благодаря на всички кулинарни блогъри, които така високо оценяват споделеното от мен в блога ми и ме карат да чувствам, че не съм сама в ентусиазма си... И че всички сме вече победители в най-престижната категория - доверието на нашите читатели!!
Специални благодарности на Iliyan и Иво, които за поредна година сбъдват това необикновено кулинарно явление - с цената на личното си време и усилия - страхотни сте момчета!!
Благодарности и на всички спонсори, чийто жест да ни подкрепят като кулинарни ентусиасти, ни дава сили да продължаваме да вярваме, че когато сме заедно и искаме - можем :)
И не на последно място искам да благодаря на всички вас, приятели, които отделяте от времето си и наминавате към любителското ми кулинарно кътче - благодарение на вас, това което правя има значение и времето, което отделям и усилията, които полагам - си струват!!


Начин на приготвяне:

На основата:
Смесваме всички съставки, без лешниците, в купата на блендера и обработваме до грапаво тесто.
Добавяме лешниците и разбъркваме със шпатула.
Фиксираме ринг или форма за торти с желания размер (18-22 см) върху поднос или подложка и покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме тестото и притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до стегнат равномерен блат и оставяме в хладилника да стяга.

На чийз крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В купа смесваме шоколада и нутелата.
Кипваме сметаната и добавяме към шоколадите.
Добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се поохлади.
В отделна купа разбиваме маскарпонето и ванилията и добавяме на части охладената шоколадова смес, като разбиваме до гладък крем.
Изсипваме върху основата, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа.

На шоколадфовия ганаш с Нутела:
Разтопяваме на водна баня в огнеопорна купа всички съставки, без лешниците, разбъркваме до гладък крем и отделяме около 80 г от сместа в пош с накрайник #4B (на Wilton), и оставяме поша в хладилника.
Към останалата смес добавяме лешниците, разбъркваме, докато се смесят и оставяме леко да се охлади, но да не стяга.

Сглобяване на чийзкейка:
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатната лента и поливаме с ганаша с лешници, като оставяме леко да се разтече отстрани.
Декорираме с бонбони Фереро Роше, заделения в поша шоколадов ганаш и обелени лешници.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.
Поднасяме с предпочитана напитка, като гарнираме всяко парче с бонбони, шоколадов ганаш и лешници.

2 comments:

Blogging tips