СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, August 15, 2017

Шоколадов чийзкейк с малини, без печене ;) / No Bake Raspberry Chocolate Cheesecake



Лек, свеж и ефирен - комплимент за сетивата!! :)

Необходими продукти:
За форма с диаметър 20-22 см

За основата:
300 г (2 опаковки) бисквитки с шоколад и лешник на Лидл
80 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За чийз крема:
600 г крем сирене (на Лидл - Hochland или Goldessa, класик)
3-5 с.л. течен мед (на вкус)
200 г шоколад за топене (тъмен, или на вкус)
3-4 капки концентрирана есенция мента
400 + 100 мл млечна сметана (на Лидл)
20 г желатин
60 мл студена вода

За шоколадовия ганаш:
100 г шоколад за топене (млечен, или на вкус)
60 мл млечна сметана
1-2 капки концентрирана есенция мента

За декориране:
200 г свежи малини
листенца свежа мента
настърган шоколад, млечен или на вкус


Начин на приготвяне:

Блендираме бисквитките и разтопеното масло до ситни трохи и изсипваме във фиксирн на 20 см върху поднос или тортена чиния регулеруем ринг за торти, чийто борд предварително сме покрили с ацетатна лента или хартия за печене - притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме ментовата есенция и оставяме да се охлади, но без да стяга.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 мин.
Разбиваме с миксер крем сиренето и меда до гладък крем и прибавяме охладения шоколад, като непрекъснато разбиваме.
Кипваме 100 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме, като непрекъснато разбъркваме накиснатия желатин, докато напълкно се разтвори и оставяме да се охлади.
Добавяме на тънка струйка охладената сметана с желатина към шоколадовия крем, като непрекъснато разбиваме с миксера, докато се усви напълно.
Разбиваме останлите 400 мл млечна сметана до меки връхчета и постепенно добавяме към шоколадовата смес, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Изсопваме върху стегналия блат и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.
Кипваме 60 мл млечна сметана, добавяме млечния шоколад и ментовата есенция за ганаша, разбъркваме до гладка и лъскава смес и оставяме да се охлади, но без да стяга.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатното фолио и поливаме с още течния, но охладен ганаш (моят беше малко по-топличък ;) и се поразтече).
Подреждаме отгоре малините и поръсвамв с настърган шоколад.


Поднасяме с листенца свежа мента :)



И силно кафе, или предпочитана напитка ;)




6 comments:

  1. Решена съм да го приготвя - :) и разбира се ще споделя впечталения - :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще чакам с нетърпение!! :)
      Надявам се да ви се хареса, колкото и на нас...

      Delete
    2. С усмивка споделям преживявания от първата част: следвмах точно рецептата и всичко вървеше по ноти до момента, в който трябваше да разбия сметаната - :) първите 400мл ги съсипах...в едни момент просто се пресече и към 21.30 спешно се отскочи до магазина за следващите 400мл, но с тях вече всичко се получи както трябва и кейка тържествено се озова в хладилника, където да изчака ганаша и малинките. Нетърпелива съм да го опитам и на вкус, защото съм си наумила, че ако е ок ще бъде приготвен втори път и с него да отбележим 15-та година на нашия син.

      Delete
    3. Лоша, лоша сметана :))
      Аз понякога от старание да не я пресека се хващам, че я оставям с една идея по-рехава, че и малко да я преразбия, ми се пресича :)
      Нямам търпение и аз да споделиш за вкуса!!

      Delete
    4. Бързам да споделя....Невероятен е! Ама наистина е много, много хубав....:) Останах много удовлетворена от усилията, които положих и от резултата....тази сутрин семейния съвет реши, че това ще е кейка по повод 15-годишния рожден ден на синът ми.
      Благодаря за рецептата, която така добре сте описала и определено ще бъда чест гост на сайта.

      Delete

Blogging tips