AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, June 21, 2017

Зеленчукови банички / Vegetable Filo Snail Pies



Апетитни, кокетни  и лесни за приготвяне зеленчукови банички, които в  изобилстващия от зеленчуци летен сезон могат  да се превърнат в безспорен хит в менюто на всяка домакиня!


Можете да намерите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella :)


Необходими продукти:

12 листа фини точени кори Белла
1 средно голям патладжан
2 малки тиквички
2 средно големи моркова
3-4 стръка пресен лук
300 г култивирани печурки
2-3 скилидки чесън, пресован
1 малак връзка пресен копър, нарязан на едро
1 малка връзка пресен магданоз, нарязан на едро
60 мл + 2-3 с.л. зехтин
30-50 г масло, разтопено
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
½ ч.л. едро смляна морска или хималайска сол
1 ч.л. черен сусам, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме патладжана на кръгчета и иазкисваме за 10-ина минути в подсолена вода, докато нарежем останалите зенечуци.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме тиквичките на кубчета.
Обелваме (или измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия) и нарязваме на кубчета гъбите.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме на кубчета и морковите.
Подсушваме върху кухненска хартия накиснатия в подсолена вода патладжан и нарязваме на кубчета.


Смесваме нарязаните на кубчета зеленчуци и гъбите и овкусяваме с 2-3 с.л. зехтин, пресования чесън, солата и пипера.
Изсипваме в едната от покритите с хартия за печене тави и разстиламе на тънък равномерен слой.
Запичаме в загрятат на  180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, като от време на време разбъркваме.
Изваждаме от фурната, добавяме копъра и магданоза и  разбъркваме, докато се смесят.
Разделяме плънката на 6 равни части и оставяме да се охлади.
Покриваме корите за баница с хартия за печене и върху нея влажна кърпа, за да не изсъхват.
Намазваме първата кора със зехтин, покриваме с втората и отново намазваме леко със зехтин, след което с лъжица подреждаме първата част от плънката  надлъжно в краая по дългата страна на корите.


Завиваме на стегнато руло...


... намазваме с разтопено масло рулото и завиваме на стегнато охлювче.


Прехвърляме в покритата с хартия за печене тава – ако е необходимо, фиксираме в края с клечка за зъби, за да не се разтваря охлювчето при печенето – и поръсваме със сусам.


Повтаряме с останалите кори и плънката.
Печем баничките в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегарят.





Поднасяме с кисело мляко, айрян или предпочитана напитка като предястие, лек обяд или вечеря.









1 comment:

  1. Чудесни,
    красиви и много интересни банички.Правя подобни с различни зеленчуци, добавям млечна царевица, понякога маслини, зеленина.Много вкусни стават.
    Поздрави и лека седмица !

    ReplyDelete

Blogging tips