Апетитни, кокетни и лесни за приготвяне зеленчукови банички, които в изобилстващия от зеленчуци летен сезон могат да се превърнат в безспорен хит в менюто на всяка домакиня!
Можете да намерите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella :)
Необходими продукти:
12 листа фини точени кори Белла
1 средно голям патладжан
2 малки тиквички
2 средно големи моркова
3-4 стръка пресен лук
300 г култивирани печурки
2-3 скилидки чесън, пресован
1 малак връзка пресен копър, нарязан на едро
1 малка връзка пресен магданоз, нарязан на едро
60 мл + 2-3 с.л. зехтин
30-50 г масло, разтопено
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
½ ч.л. едро смляна морска или хималайска сол
1 ч.л. черен сусам, за поръсване
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме патладжана на
кръгчета и иазкисваме за 10-ина минути в подсолена вода, докато нарежем
останалите зенечуци.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме тиквичките на кубчета.
Обелваме (или измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия) и нарязваме на
кубчета гъбите.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме на кубчета и
морковите.
Подсушваме върху кухненска хартия накиснатия в подсолена вода патладжан и нарязваме
на кубчета.
Смесваме нарязаните на кубчета зеленчуци и гъбите и овкусяваме с 2-3 с.л.
зехтин, пресования чесън, солата и пипера.
Изсипваме в едната от покритите с хартия за печене тави и разстиламе на
тънък равномерен слой.
Запичаме в загрятат на 180С или 160С
с вентилатор фурна 25-30 минути, като от време на време разбъркваме.
Изваждаме от фурната, добавяме копъра и магданоза и разбъркваме, докато се смесят.
Разделяме плънката на 6 равни части и оставяме да се охлади.
Покриваме корите за баница с хартия за печене и върху нея влажна кърпа, за
да не изсъхват.
Намазваме първата кора със зехтин, покриваме с втората и отново намазваме
леко със зехтин, след което с лъжица подреждаме първата част от плънката надлъжно в краая по дългата страна на корите.
Завиваме на стегнато руло...
... намазваме с разтопено масло рулото и завиваме на
стегнато охлювче.
Прехвърляме в покритата с хартия за печене тава – ако е необходимо,
фиксираме в края с клечка за зъби, за да не се разтваря охлювчето при печенето
– и поръсваме със сусам.
Повтаряме с останалите кори и плънката.
Печем баничките в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна
35-40 минути, като на финала покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо, за
да не прегарят.
Поднасяме с кисело мляко, айрян или предпочитана напитка като предястие,
лек обяд или вечеря.
Чудесни,
ReplyDeleteкрасиви и много интересни банички.Правя подобни с различни зеленчуци, добавям млечна царевица, понякога маслини, зеленина.Много вкусни стават.
Поздрави и лека седмица !