КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, January 19, 2015

Тиквеник с бутер тесто / Puff Pastry Pumpkin Pie



Ако сте почитатели на традиционната българска баница с тиква, но все не ви остава време да точите кори и виете рула с тиквена плънка, ви предлагам да пробвате бързия и невероятно вкусен вариант на тиквеник с кори от бутер тесто.

Рецептата е лесна за приготвяне и към класическата плънка можете да добавяте сушени плодове, локум или нарязана на дребни кубчета ябълка, така че всеки път тиквеникът ви да има нов, но все така завладяващо неустоим вкус :)

Рецептата е публикувана и в кулинарния блог  La Vita e Bella


Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
800 г тиква, почистена от кората и настъргана на едро
300 г захар
150 г орехи, едро нарязни
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. букет подправики (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само предпочитаните от тях
1 яйце + 1 с.л. вода
2-3 с.л. кафява захар, за поръсване


Подготовката на тиквеника отнема от 30 до 40 минути, а приготвянето му: 25-30 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 200С.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Застелете дъното на тава 24х20 см с хартия за печене.
В тиган с тежко дъно запържете на средно силен огън зехтина, настърганата тиква и захарта, докато водата се изпари напълно.
Отстранете и оставете сместа да се охлади.
Добавете орехите и подправките и разбъркайте.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и изрежете 2 еднакви кори бутер тесто, според размера на тавата.
Поставете първата кора в покритата с хартия за печене тава, изсипете отгоре охладената плънка и разстелете на равномерен слой.


Покрийте с втората кора, намажете с разбитото яйца и поръсете обилно с кафява захар.
С остър нож нарежете на квадрати или правоъгълници.


Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.


Извадете от фурната и оставете да се охлади преди да сервирате.



Ще се възползвам да почерпя виртуално с тиквеника и за рождения ден на мама днес :)
Да ми е жива и здрава, усмихната и щастлива и все така красива :) обичам те, мамо!!!


13 comments:

  1. Много интересно предложение, Мина. С удоволствие ще опитам да го приготвя. Снимките са У-а-У!
    Да ти е живо и здраво майчето, да те радва, обича и да се гордее с теб, има защо.
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ReplyDelete
  2. Изглежда страхотно, обожавам бутер тесто... Трябва да се пробва, снимките са направени с много вкус както винаги! :)

    ReplyDelete
  3. Хехе, днес правих точно същото, но с предварително запечена тиква, бе ше ми остала от предния ден. Обичам да работя с буте тесто, всичко става много бързо и вкусно! Снимките са чудни! Поздрави, Мина,

    ReplyDelete
  4. Честит рожден ден на мама Дими!
    Толкова мил и обаятелен човек е и с най-голямо удоволствие й пожелавам да е здрава,много щастлива и обичана!Повече радости да й предстоят и по-малко грижи!
    А снимките са божествени,замърках мислено,докато ги разглеждам!
    Толкова неустоимо сочен тиквеник си приготвила,прелест е,мила!
    Весел празник на цялото фемили днес!

    ReplyDelete
  5. Мина, тиквеникът ти е един път, както се казва, прекрасен е! Но и за такъв повод - честит рожден ден на мама, да е здрава и щастлива с дъщеря като теб. :)
    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
  6. О, макар да не си падам много по тиквениците, този съм го опитвала (без анасона в подправките) и мога да потвърдя, колко е хубав - хрупкав и нежен на вкус. Чудесни снимки, Мина - да огладнее човек само докато ги гледа! :))
    Поздравления за майка ти! Да е здрава и много щастлива, да се радва на дълъг живот, изпълнен с любов, уважение и много топлина! Весел празник, мила!

    ReplyDelete
  7. Честит празник на мамчето ти, Мина! Да ти е жива и здрава!
    А снимките ти ме омаяха! Такава красота и стил лъхат от тях :) Тиквеникът облизва двойно с тях. Голяма вкусотия и красота днес! Мерси за удоволствието :)
    Усмивка от мен :)

    ReplyDelete
  8. Прекрасен е, Мина! Отдавна се каня да приготвя нещо подобно, изкуши ме да опитам именно твоят. Голяма прегръдка! :)

    ReplyDelete
  9. Доста мързелива идея, което всъщност я прави пленителна;) ( Не че другия е много сложен, но все пак).
    Мерси, Мина! Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Честит рожден ден на майчето, Мина! Да е здрава и щастлива, заобиколна с любимите хора! Да сте си взаимна подкрепа!
    Обичам тиквеник, независимо как приготвен, а твоят е неустоим - ароматна плънка, хрупкава коричка! Супер снимки, както винаги!
    Приятна вечер!

    ReplyDelete
  11. Wow.. its looking So yummy...
    Regards,
    Swapnil

    ReplyDelete
  12. На това му се казва изискан тиквеник:) Честит празник на рожденичката!

    ReplyDelete
  13. Прелестна визия, съчетана с много аромат!
    Поздравления, Мина!

    ReplyDelete

Blogging tips