AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 17, 2014

Пататник с точени кори / Patatnik - Bulgarian Potato Pie



Родопите са мистична планина, която и до днес владее въображението на жителите и посетителите си не само с магнетичната си природа, древни тайни, забулени в митове и предания, но и с легендарната си кухня.

Едно от традиционните родопоски ястия е „Пататникът“ - известен в някои райони и като „Патетник“, според местното наименование за картофите - патати или патети.

И тъй като много обичам рецепти с история, ми се искаше да попадна на красиво предание за корените на това уникално българско ястие, които да се простират до Орфей и Евредика, но уви – патаникът е по-скоро рожба на нелекия живот в Родопите, а не на древни романтични или страховити истории. Хората от планината са били подтикнати от трудното си ежедневие да сътворят от простичките и достъпни за региона продукти гозба, с която дните им да се преглъщат по-леко и животът им да е по-вкусен... Удивително е как народният гений е съумял от несгодите и недоимъка да сътвори този уникален кулинарен шедьовър!

Пататниът е ястие, което се приготвя на тиган, в тава върху печка с дърва или във фурна от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, като майсторлъкът е основно в печенето – трябва да е на бавен огън, за да не останат картофите сурови – и да е с хрупква коричка.

Може да бъде запечен в тесто или точени кори, като някои от продуктите могат да се пропуснат или заменят – вместо яйца и сирене, да се приготви с кашкавал, или да се добави и магданоз...

Приготвено без кори – ястието се нарича „Гол пататник“, а приготвено с гъби – „Горски пататник“.  Съществува дори и рецепта за „Варен патаник“, но майсторите му усърдно я крият и отказват да я споделят с останалия свят :)

Рецептата е част от кулинарния проект La Vita e Bella


Необходими продукти:

6 бр точени кори Белла
800 г картофи, настъргани на едро и отцедени от водата, ако са по-воднисти
2 средно големи глави лук, нарязани на ситно
2 яйца, леко разбити
150 г сирене, настърхано на едро
100 г кашкавал, настърган на едро (по избор)
60 г краве масло Белла, разтопено 
1 ч.л. сух джоджен, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 с.л. едро нарязан свеж магданоз, по избор


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете едро настърганите картофи, нарязания лук, настърганото сирене, кашкавала, яйцата, солта, пипера, джоджена и магданоза и разбъркайте.
Намажете тиган с тежко дъно с част от маслото.
Покрийте добре дъното на тигана с 4 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тигана и намажете с масло.
Изсипете плънката и притиснете, за да се оформи - и поръсете с масло.


Покрийте плънката с останалите 2 кори, завийте с оставените да висят извън тигана кори и намажете с масло.
Загрейте котлона на средно-ниска степен: 5 или 6 от 10 (или 2 от 4).
Похлупете тигана с капак или друг по-голям съд и запечете на котлона за около час, или до златисто кафяво.
Отстранете капака и обърнете пататника в плитка голяма чиния.
С приплъзване върнете пататника внимателно обратно в тигана, за да се запече и от другата страна, без да покривате този път с капак - за по хрупкава коричка.


След като пататникът е готов, оставете леко да поизстине и поднасете с айрян или кисело мляко.



14 comments:

  1. Мина, изглежда невероятно!
    Взимам си едно голямо парче, защото не съм опитвала никога, а твоят изглежда с хрупкава коричка и мека вътрешност!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Чудесен е, Мина!
    Хубава седмица от мен!

    ReplyDelete
  3. Ах, толкова хубаво да изглежда, че да му се дояде на човек, на сит стомах! :))))
    Рядко правя пататник, но този си го записвам за проба, Мина!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  4. Превъзходен пататник!Идеята ще я взаимствам,Мина,......благодаря ти!

    ReplyDelete
  5. Приказен..., с прекрасни снимки и поздрави за теб!

    ReplyDelete
  6. Това наистина е един Родопски шедьовър! Приготвяла съм няколко пъти патаник и всеки път не можем да му се наситим вкъщи :) а твоя така приканва и изкушава от екрана, чуден е!
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  7. Мина, великолепен ти се е получил! Мисля че по-перфектен от това не може да бъде. А снимките... Ох, направо огладнях отново. :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Невероятен пататник,Мина,по-апетитен не съм виждала никъде!Толкова примамливо ми се усмихва с тази рошава коричка,изпечен е идеално!Снимките както винаги са перфектни,поздравления и за тях!Прегръдка от мен и специални поздрави на семейството!

    ReplyDelete
  9. Умопомрачителен, а снимките - толкова апетитни, че ми се прииска да си взема едно голямо парче. Прегръдка, Мина! :)

    ReplyDelete
  10. Много вкусно изглежда, Мина. Изкусителни са снимките ти! Страхотен пататник!

    ReplyDelete
  11. Дъщерята прави пататник, но без кори. Този изглежда зашеметяващо!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  12. Къде останаха 2-те глави лук?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Смесваме ги заедо с картофите, яйцата и сиренето :) и благодаря за подсещането!!! - отивам да ги добавя...

      Delete
    2. Мина, благодаря ти за чудесната рецепта!
      Наистина пататника е невероятен, правя го няколко пъти и все не успявам да го снимам, но този път успях да направя няколко снимки:
      http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2016/04/traditioneller-bulgarischer.html
      Желая ти прекрасна събота и много пролетни усмивки!

      Delete

Blogging tips