AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, February 3, 2014

Френски макарони с готова смес и пълнеж от карамел и ликьор от кумкуат / French Macarons with Caramel and Kumquat Liqueur Filling



За мен френските макарони, както неведнъж съм споделяла, са си абсолютна terra incognita :)!! Вероятно необходимостта от стриктно спазване на пропорциите ме е възпирала винаги подсъзнателно... Но след като спонтанно се сдобих с кокетна силиконова подложка за макарони - просто нямаше как да устоя да я пробвам незабавно и по пътя на най-малкото съпротивление ;)

Необходими продукти:

250 г Смес за френски макарони
50 г яйчен белтък
1 с.л. захарни кристали, за поръсване - по избор

За карамелената плънка с ликьор:
200 г захар
60 мл студена вода
60 г масло, нарязано на кубчета
60 мл течна сметана
3 с.л. ликьор от кумкуат (или портокалов ликьор)


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 160°C.
Към 250 г готова смест за макарони добавяме 50 г яйчен белтък, леко разбити и разбъркваме със силиконова шпатула до получаване на гладък крем, който се спуска на вълни от шпатулата..
Поставяме силиконовата подложка за макарони (или хартия за печене с предварително начертани от обратната страна кръгчета) на дъното на плитка тава за печене и прхвърляме сместа за макарони в пош, окомплектован с кръгъл накрайник (#10 или # 12 на Wilton например)..
Шприцоваме сместа според очертанията на подложката, като внимаваме да не излизаме от очертанията на вътрешните кръгове. *** Аз явно шприцовах твърде оскъдно количество смес и макаронките ми не станаха едни такива дундести и пищни - а някакси по-гльоджести и постни :(, ама може и при печенето нещо да съм омазала де...
Оставяме шприцованите макарони настрани за 30-40 минути - да отпочинат.
Пече макароните в предварително загрята до 160°C фурна за 15-16 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят за 3-4 минути, след което внимателно ги отстраняваме от подложката и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
***За да отстраним най-лесно макароните от силиконовата подложката, добавяме съвсем малко количество вода между дъното на подложка и тавата за печене.


Междувременно приготвяме карамеления пълнеж.
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто захарта и водата.
Добавяме маслото и разбъркваме енергично, докато се разтопи.
Прибавяме сметаната и отново разбъркваме.
Добавяме ликьора от кумкуат и разбъркваме.
Отстраняваме карамела и оставяме настрани да се охлади, като от време на време разбъркваме.
Прехвърляме охладения карамел в пош с кръгъл накрайник и слепваме макароните.
Съхраняваме в плътно затворена кутия и оставяме да престоят поне 24 часа ;), ако оцелеят!!
Пристрастяващо вкусни са :D


*** Горещо препоръчвам видеото и напътствията на Иринка за всички, които не са на "ти" с приготвянето на това божествено лакомство :)

13 comments:

  1. И аз не съм правила, но съм си обещала, че сдобия ли се един ден с кухненска везна, ще се престраша. :)
    Твоите са чудесни, Мина, много сладурски. Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, сдобих се с дигитална кухненска везна точно заради макароните ;) ама и това не помогна - за всичко друго я ползвам, но не и за макарони - но сега вече съм се заканила да "им разкажа играта" :))

      Delete
  2. Не знаех, че има готова смес за макарони, просто страхотна новина! Тези макарони са като бижута, изящни, красиви, съвършени! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Кате, аз доста скептично се отнасям към всякакви готови смеси по принцип :) друго си е сам да си го забъркаш - дори и да не се получи, но тази смес за макаронки ми дойде добре за кураж...

      Delete
  3. Каня им се на тези макарони от доста време, май трябва да запретвам ръкави. Фантастични снимки, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз голямо канене му ударих, Ева :) повече от година - преди да се захвана сериозно с пробата... А при снимките ми се разми неюо фокуса без да е търсен ефект - ама аз все набързо снимам и все нямам време за тест кадри :))

      Delete
  4. Мина,дундести или не дундести изглеждат като малки,вълшебни хапки!
    Аз се оказа не съм особен фен на този вид десерти,но пък госпожицата почерпят ли я с домашни макарони се разтапя.
    Със сигурност би харесала и твоите!
    Ама как само я закрепи тази куличка от макарони се чудя и дивя,страхотна си!
    Тази смес безспорно е едно улеснение,само не разбрах разбиваш ли белтъците до върхове или направо разбиваш като ги смесиш?
    Прегръдка от мен за цялото семейство и хубава седмица,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, благодаря ти, мила :) като задобрея на макаронките - непременно ще приготвя специално за госпожицата - ти ще ми подскажеш кои са й любимите вкусови комбинации и предпочитания :))
      За белтъците - аз този път ги разбих с вилица като за застройка, че в упътването на опаковката пише "леко разбити" - даже миксера не пусках - и ги добавих бъркайки с шпатулката към сместа... И понеже другата половина от сместа ми стои - сега в неделя мисля да разбия белтъците на сняг и да видя какво ще се получи :D
      Непременно ще споделя резултата, дори и да е плачевен :))
      Поздрави и прегръдки и от мен, мила и целувки за Дани!!!

      Delete
  5. Аз пък съм решила да ги напъна и да ги опитам и без везна. Отделих белтъци и 1 седмица не стигнах до тях. Сега имам нови 3 и ако до ден не почна, пак ще ги изхвърля. Но времето е пред нас. Когато ми писне да се пъна, ще си купя готова смес- фантастични са твоите! Поздрав!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мъхче :), аз така над 30 белтъка съм изхвърлила като тебе - заделя 3 ;) да отлежават - и накрая ги изхвърля... И после пак така - все не им идваше ред на тия пусти макаронки... Но сега ми свърши готовата смес, та съм решила да, като ми паднат белтъци, да се пробвам пак :)

      Delete
  6. Като бройка, колко макарончета се получават от това количество съставки? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. По спомен се получиха 2 дози (два пъти по 48 половинки черуки) т.е. 2 х 24 макарона :)

      Delete

Blogging tips