Една изкусителна рецепта на Гордън Рамзи, която още по Великден ми се искаше да пробвам...
Необходими продукти:
За котлетите:
4 парчета агнешки котлети, с по три ребра на всеки
едро смляна
морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
3 с.л. зехтин
За билковата коричка:
4 филийки стар
хляб, наронен на трохи, за КЕТО - заменяме със 100 г бадеми или орехи, леко запечени и смлени на едро
около 1/2 чаша пармезан, настърган
връзка
магданоз
стрък мащерка
стрък
кориандър, или щипка сух
клонче
розмарин
2 супени
лъжици горчица
1 с.л. зехтин
За картофеното пюре:
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчет, за КЕТО - заменяме с 1 средна глава карфиол
30 до 60 г масло
30 до 60 г масло
40 мл прясно мляко или сметана
едро смляна морска сол и прясно смлян пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
Предварително
подгряваме фурната до 200С.
Сваряваме
картофите, отцеждаме и размачкваме с маслото, солта и пипера на вкус.
Добавяме
прясното мляко, разбъркваме до пухкаво пюре и оставяме настрани.
Леко нарязваме
с остър нож мазнинката по котлета .
Щедро поръсваме
агнешкото със сол и черен пипер.
Загряваме зехтина в тиган, подходящ и за печене във фурна.
Запечатваме
котлетите в сгорещения зехтин до златисто кафяво, както казва Гордън Рамзи: "Математиката
е проста, без цвят - няма вкус".
Прехвърляме тигана
с котлетите във фурната и печем в продължение на 7-8 минути.
Докато котлетите се пекат, приготвяме билковата коричка, като поставяме всички съставки, с изключение на зехтина в блендер и блендираме, докато получим хубава зелена смес.
Добавяме не повече от плисък (около 1 с.л.) зехтин, колкото да спои сместа, и отново за кратко блендираме.
Изсипваме в дълбок съд (купа или чиния) и оставяме настрани.
Изваждаме котлетите от фурната и нанасяме щедро с четка горчицата.
Потапяме след това в билковата смес и покриваме котлетите равномерно, като си помагаме и с ръка.
Оставяме месото да си почине за малко, преди да запечем коричката.
Връщаме обратно във фурната за 3-4 минути.
Сервираме котлетите с картофено пюре и по избор, поръсено с прецедения сос от печенето.
Hallo, ik ben uw nieuwe volger. Ik ben gecharmeerd door uw lekkere gerechten en mooie foto's
ReplyDeletegroeten,
Ymme
Mmmmm, goliama skusotia! Jalko samo, che saprugat mi ne obica agneshko:-( S kakvo drugo meso bi moglo da se zamesti tuk? Teleshko?
ReplyDeleteHugst and Kisses
Dekovibe, Germany
Тези снимки са просто неустоими, като че ли пред мен ги виждам тези котлети, дори аромата улових, ще затворя очи, за да почуствам и вкуса! Прекрасен септември!
ReplyDeleteОх! Невероятни са! Крехки, ароматни, вкусни!
ReplyDeleteПриятна септемврийска вечер!
Ихаа! Коричката е умопомрачителна, а снимките са като за списание! Сигурна съм, че е било голяма вкусотия!
ReplyDeleteThis looks so good. My husband loves lamb.
ReplyDeleteСтрахотно ястие!! Не мога да повярвам, че на месото му е достатъчно толкова кратко готвене, но пък е удобно за правене в последен момент :) Изглежда много много вкусно! :)
ReplyDeleteАма тук голяма кулинарна вакханалия е настанала докато ме няма!
ReplyDeleteГледай ги само как са се облекли в това чудно хрупкаво кожухче тези котлетчета!
Дяволски добра рецепта,Мина и снимки,от които не мога да сваля очи!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteПривет
ReplyDeleteСнимките са чудни
На каква температура е загрята фурната?
Здравейте, на 200С :) има го в началото на рецептата, но после явно съм пропуснала да го повторя...
DeleteХубава седмица!!