AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, August 16, 2013

Леща гювеч със свински хапки / Pork and Lentil Cassoulet



По една или друга причина у нас бобът и лещата спадат към зимните ястия, но въпросната леща гювеч успя да изненада всички вкъщи като неочаквано добро попадение и за лятото :)
Идеята прехвръкна от предложение на Good Food, но тъй като младежът не е много-много по яхниите, заложих на варианта гювеч - което в нашия случай ще рече :) Крок-Пот...

Необходими продукти:

300 г чаша леща
600 г свинско, нарязано на хапки
1 голяма глава лук, нарязана на едро
2 скилидки чесън, на филийки
1 голям морков или 2 малки, нарязани на кръгчета
1 чушка - без семките, нарязана на кубчета
1 голям картоф или 2 малки, нарязани на едри кубчета
3 големи домата, обелени и нарязани
2 с.л. зехтин
сол и пипер, на вкус
1 ч.л. сладък червен пипер
3 клонки свежа мащерка
1 дафинов лист
100 мл червено вино
100 мл вода
1/2 връзка магданоз, за поръсване

Начин на приготвяне:

Накисваме лещата от предната вечер във вода.
Подправяме свинските хапки със сол и пипер на вкус и запържваме в сгорещения зехтин за 4-5 минути, като разбъркваме.
Добавяме лука и чесъна и запържваме за още 3-4 минути.
Прибавяме морковите, чушката и картофите и отново запържваме за около 2-3 минути.
Поръсваме с червения пипер и разбъркваме.
Бързо добавяме доматите, мащерката и дафиновия лист и задушаваме около 4-5 минути.
Прибавяме отцедената леща, виното и водата и оставяме да покъкри 3-4 минути.
Подправяме със сол и пипер и прехвърляме в Крок-Пота.
Включваме на 2 степен за 4 часа.

*** Посоченото количество вода е съобразено за приготвяне на ястието в Crock-Pot - ако се приготвя в глинен гювеч или огнеупорен съд, количество вода би трябвало да е поне 200-250 мл.
*** Ако печем в глинен гювеч или огнеупорен съд скапак - съобразяваме количеството вода и печем в предварително загрята на 200С или 180С с вентилатор фурна около 40 минути.

Сервираме готовото ястие веднага, поръсено със ситно нарязан магданоз.





6 comments:

  1. Интересно и апетитно предложение, Мина!
    Нищо, че е лято, нали сме от една порода :) готвим си го свинското.
    Хубав уикенд на теб!

    ReplyDelete
  2. Много ми допадна този гювеч!Благодаря за чудесното поднасяне,Мина!

    ReplyDelete
  3. Мина, не съм опитвала подобно ястие, но изглежда толкова апетитно... Нищо, че вече вечерях, пак ми отвори апетит...
    Поздравления, чудесно е всичко - и ястието, и снимките! Хубава вечер! :)

    ReplyDelete
  4. И ние като че ли сме оформили едни летни и зимни менюта:)обаче тази леща е просто разкош и не мисля, че ще дочакам зимата. Страхотно изглежда, а снимките допринасят още повече. Прекрасен уикенд, Мина!

    ReplyDelete
  5. Правя свинско с леща, но в гювеч не съм се сещала да пробвам. Следващия път ще е :)

    ReplyDelete
  6. Мина,много апетитна гозба си приготвила в тази вълшебна тенджерка!
    Леща обичам всякак,с мръвка не съм опитвала обаче,мисля,че съчетанието в рецептата е страхотно!
    Снимките отново съблазняват!
    Сърдечна прегръдка за теб,мама и младежа!И хубави почивни дни! :)

    ReplyDelete

Blogging tips