ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Tuesday, August 30, 2011

Хляб Рататуй / Ratatouille Bread




Този хляб е своеобразно продължение :) на прекрасната рецепта за Рататуй на Еликсир... Сама нямаше никакъв шанс да се справя с цялата тая вкусотия :)) дори и за цяла седмица, затова реших, че поне с половината ще експериментирам да докарам нещо като селски френски хляб с вкусните запечени зеленчуци от хрупкавото чудо Ратауи...




Необходими продукти:


350 мл прясно мляко, затоплено
1 с.л. захар
30 г масло, размекнато
1 1/2 ч.л. суха мая
800 г брашно, плюс допълнително за доомесване
1 1/2 ч.л. сол
250-300 г нарязани на кубчета запечени зеленчуци от Рататуи
50-60 г настърган пармезан, по избор
1 ч.л. прясна чубрица, нарязана на ситно
1 ч.л. прясна мащерка, накъсана на ситно





Начин на приготвяне:

В купата на стенд миксер смесваме затопленото прясно мляко, захарта, размекнатото масло, сухата мая и около една чаша от брашното и разбъркваме с миксер и приставките за тесто на средна скорост.
Оставяме сместа да втасва открита за около 8 минути.
Постепенно добавяме около 2/3 от останалото брашно, примесено със солта, като разбъркваме с миксера на ниска скорост, докато получим меко тесто.
Превключваме миксера на средно силна степен и продължаваме да разбъркваме тестото около 8-10 минути.
Добавяме нарязаните на кубчета зеленчуци, пармезана и зелените подправки и продължаваме да разбъркваме, като добавяме по малко от останалото брашно - докато получим средно твърдо тесто, което само се отделя от стените на купата - ако брашното не е достатъчно - добавяме още лъжица-две, а ако се получи прекалено твърдо - добавяме 1-2 с.л. затоплено мляко или вода.
Намасляваме леко повърхността на тестото, покриваме с кърпа или свежо фолио купата и оставяме на топло да втасва, докато тестото удвои обема си.
Изсипваме втасалото тесто върху набрашнена повърхност и премесваме отново за около 2-3 минути.
Оформяме един голям "самун" или две по-малки хлебчета, поръсваме с брашно, покриваме с памучна кърпа и оставяме хляба на топло да втаса отново, докато почти удвои обема си.

Междувременно загряваме фурната на 220С или 200С с вентилатор и поставяме съд с около 250 мл. вода на дъното на фурната.



С остър нож правим 3-4 плитки диагонални разреза през повърхността на хляба.
Печем в предварително загрятата до 220С или 200С с вентилатор фурна около 15 минути, след което редуцираме температурата на 190С или 170С с вентилатор и печем в продължение на още 10-15 минути, като покриваме, ако е необходимо хляба с хартия за печене или фолио, за да не прегаря на финала.


А докато хлябът се пече :)) аз ще се опитам да отговоря на отправеното ми от Еликсир4ето акро-предизвикателство :)))

Aми сега :) за кое по-напред да си кажа???
Nе съм очаквала, че блогът ми ще се превърне в толкова важна част от живота ми, когато се втурнах в това си начинание, нито че ще срещна толкова прекрасни хора покрай него!!
Gледам с добри очи на света около мен, и :)) понякога не съм толкова сигурна, че на света му пука особено, но аз продължавам да си гледам...
Eдинствено като родител не искам да се провалям, всичко друго е поправимо :) или е само суета...
Lюбимите ми хора са по-важни за мен от мен самата ;) и да - знам, че това не е за хвалба!!
Lоша съм понякога, дори повече от колкото ми се иска, но само ако ме предизвикат - грубо и настойчиво...
Oбичам (като че ли) повече да правя, отколкото да получавам подаръци :) има нещо егоистично свише в това хората около теб да се почувстват специални и обичани :))
Vинаги има време за добра дума или добро дело - дори и да не останат ненаказани :))
Eдинствено не мога да пея :)) и съм очевадно скромна по душа :)))
'Sичките :) пари на света не могат да купят истинското щастие!!

Cогато вече няма накъде :) започвам отначало...
Oбичам да готвя - оказа се, че това е моята тайна терапия за оцеляване и презареждане...
Oптимист съм по душа, чак на моменти се чудя :) откъде ли ми идва тоя оптимизъм??
Kолкото повече, толкова повече - велика максима :) особено ако се отнася за нещо желано!!
I може и повече сълзи са се проляли, поради сбъднати, отколкото поради несбъднати молитви, :) но аз не спирам да се моля...
Nомад съм по душа и това ми харесва :) винаги има поне един неизвървян път, който ме зове неистово да се втурна по него...
Gолямото щастие е в дребните детайли, поне за мен...

И бих искала да предам закачката на Ани @ Вкуснотека, Мария @ My Cooking Creations и Таня @ Рецепти прелитащи през океана - ако вече не са поканени де :) те са сред момичетата, чиито прекрасни блгове и рецепти ме вдъхновиха да започна мой собствен кулинарен дневник :)



Та за хляба :))

Изваждаме от фурната и оставяме на решетка за 3-4 минути да си отдъхне от печенето - и го предлагаме веднага...

Невероятен хляб - с богатия вкус на запечени зеленчуци и аромат на пресни билки - и топъл и студен, все си е вкусен :)



А и е чудесен начин да се оползотворят евентуални остатъци от запечени зеленчуци :))


Saturday, August 27, 2011

Хрупкав Рататуй - Еликсир / Crispy Ratatouille


Лайтмотивът на тази ми публикация е скъпата ми приятелка Еликсир!!!

Рецептата, за това вкусно ястие е нейна - едва ли има още някой, който да не се е изкушил да пробва нейното култово предложение Хрупкав рататуй!

И готиният подарък, с който сега ще се хваля на воля, ми е от нея - слънчице сладко е тя :)!! И въпреки че не съм новодомка - ми направи фантастичен подарък, на който не мога да се нарадвам!!


Тя знае, колко много си падам по кърпички и "месалчета" и бе така щедра да подари на мен, това колоритно и красиво месалче, което си е харесала и за себе си, но то за съжаление се оказва единствено... Хем ми домъчня, като разбрах, че се е лишила от него, за да ми го подари, хем то ми е още по-скъпо и специално, защото е заредено със силна лична емоция за мен - голямото приятелство, както повечето големи работи, както знаете - е в малките неща - в уж дребните детайли и жестове!! Затова искам от сърце да благодаря на Еликсир, за този невероятен жест и за голямото щастие, което приятелството ни ми носи!!! Благодаря ти, мила :)

Но жестовете й към мен, не спират с красивия й подарък!!! Имам си от нея и тази специална и безценна за мен награда, която носи духа на блогърските ни изяви - приятелството... И най-вкусната и изискана гозба, не се услажда достатъчно, ако не е споделена с приятели!!!


Благодаря ти Елексирче, благословена съм да те имам като приятел  - приятел с огромно сърце!

И понеже силата на приятелството е в споделянето :) бих искала да споделя тази специална за мен награда с някои от момичетата с големи сърца, които винаги намират време и сили да подкрепят останалите с добра дума и усмивка:

Дани @ Музика за свободното време - тя от първите ми стъпки в кулинарното блог пространство ме насърчава и подкрепя - и винаги има мила дума за мен!!

Ева Тонева @ Food Styling & Photography - която е такъв невероятен професионалист и естет и толкова мил, насърчаващ и поддържащ останалите човек!!

Мони @ Магия с Мони - която винаги и всички успява да подкрепи с комплимент и насърчителни думи


И също така  ми се искаше в отговор на невероятните жестове на Еликсир към мен - да й върна малък жест и аз, затова се опитах да направя специално за нея една наградка, която да носи духа на нейната специфична магия - този виртуален 3D "чист кулинарен еликсир", чието послание :) е компилация от ника й в кулинарния форум, в който се запознахме и наименованието на прекрасния й кулинарен блог :)!!


Дано да ти хареса, Еликсирче - ти си ми приятелче и ще ми простиш несъвършеното боравене с графичните техники, надявам се :))


Та ето и фантастичната й рецепта, която супер горещо препоръчвам - уникално вкусна е!!


Не съм променяла почти нищо по рецептата й :) само бланширах първо картофите, а след това и патладжана в леееко подсолена вода - за по-сигурно... А, и замених копъра (че в квартала го бяха изяли) с прясна мащерка и босилек, ;) демек - каквото имаше в зеленчуковия :))


Това ястие е уникално - бързо, лесно, леко, адски ефектно :) и невероятно вкусно!!!



Може да украси трапезата с повод и без повод :)



Задължително го пробвайте :)


Wednesday, August 24, 2011

Запечено сирене с мед и орехи и още награди / Roasted Honey and Walnuts Cheese and More Awards



Една от любимите ми бързи рецепти, когато времето прекарано в кухнята трябва да е кратко, а резултатът :) на ниво!!


Необходими продукти:
за 2 порции

2 плочки сирене (общо 400 г) , изкиснато за 20-ина минути
2 шепи орехи, едро нарязани
2 с.л. мед
2 щипки сух босилек
листенца свеж босилек за декорация, по избор


Начин на приготвяне:

Поставяме сиренето в подходящ съд или отделни съдове за печене.
Поръсваме всяка от плочките с орехите.
Поливаме с мед и поръсваме със сухия босилек.
Печем на горен реотан (грил) на 160С около 8-10 минути, или до златиста коричка
Гарнираме с листенца свеж босилек, по избор.

И поднасяме веднага - директно в съда, в който е приготвено - или в плитка чинийка, полято със соса от печенето.


Аз лично никога не бих се отказала и от чаша бяло вино :) със сиренето - или червено ;) според сезона...


И най-после и за наградите :)

Тази вкусна награда получих от две невероятни кулинарки: Еликсир @ Кулинарен еликсир и Ина @ Osсigеno, на които искам специално да благодаря за вниманието - всяка от тях е източник на неизчерпаемо вдъхновение за мен!! Благодаря ви, Еликсирче и Ина :)


Аз от своя страна бих искала да я споделя с други две кулинарни вдъхновителки:

Траяна @ Вълшебства в кухнята
и
Сабина @ Кулинарна магия

Следващата награда получих от Таня @ Аз готвя ...една кулинарна авантюра и Буба @ Sugar Coated Nothings - две момичета с фантастични кулинарни умения и хрумвания:


И искам да я споделя с две дами, чиито предложения са много вдъхновяващи:

Павлина @ Casa Perfetta
и
Калина @ Приказки ...с канела


Получих и една много специална и ласкаеща ме награда от Гуинет @ Good for the Soul, човек и кулинар, на който искрено се възхищавам:



И бих искала да споделя тази награда с други три момичета, на чиито творения и блогове искрено се възхищавам:

Леви @ CookiBooki
и
Ели @ Моите любими рецепти
и разбира се!!
Катерина @ Наслада с Катерина!


Следващата награда ми е от Мони@ Магия с Мони - слънчева и позитивно заредена награда, като самата Мони:


И ми се иска да я споделя с очарователните кулинари и блогъри:

Станислава @ Ароматно в кулата на вещицата
и
Вики @ Good to the Last Drop


И сега на мой ред би искала да споделя следващата малка награда, която не съвсем скОпосно :)) стъкмих сама, с всички момичета, които ме дариха с тия прекрасни награди и заредиха ежедневието ми с настроение и позитивизъм:



Зиче @ Черпак с мерак
Мони@ Магия с Мони
Еликсир @ Кулинарен еликсир
Ина @ Osсigеno
Таня @ Аз готвя ...една кулинарна авантюра
Буба @ Sugar Coated Nothings
Гуинет @ Good for the Soul

Благодаря ви, мои любими приятели, че ви има и че ме навестявате, вдъхновявате и подкрепяте!!






Saturday, August 20, 2011

Сметанов сладолед с пъпеш и награди / Creamy Melon Ice Cream and Awards



Винаги съм си мислела, че съотношението УЧЕБНА ГОДИНА/ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ е тотално сбъркано!!

Като ученичка тайничко си мечтаех да са разменени местата им - да учим има-няма 3 месеца, а останалите 10 да са - ВАКАНЦИЯ :)... Но това беше някога много отдавна...

А сега като родител - КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМ :) да се направи съответната темпорална корекция!! Че то за 2 и нещо месеца кой нормален работещ родител има някакъв шанс да се вземе в ръце, че и да влезе в ритъма на съществуване, в което животът му не се върти около ученическото ежедневие на отрочетата му??? Ето - само от седмица и нещо детенце е без мен на море - и аз се чувствам все едно някой РЯЗКО е издърпал гравитацията изпод краката ми :)!!

Ами да - жалоните на ежедневния ми ритуал за функциониране ЛИПСВАТ!!! И аз буквално съм безсилна пред липсата на отговорности и задължения - и представа си нямам как нормално да функционирам :))... Даже в кухнята не влизам, камо ли да се хвана да приготвям храна... Виж ако имах на разположение още 7-8 месеца ;) можеше и да започна да се справям :))

Но ...все пак реших, че няма да се давам току -така на безумието на образователната система и поне един бърз сладолед (ама ;) без варене) ще си спретна - само за мен си - дори и да не трябва - и въпреки че ми е абсолютно противопоказен!!


Необходими продукти:

200 гр подсладено кондензирано мляко
200 гр пъпеш, пюриран
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
400 гр животинска сметана
100-200 гр пъпеш, нарязан на ситни кубчета, по избор
листенца свежа мента, за гарниране
течен мед, за заливка - по избор



Начин на приготвяне:

В кухненски робот или блендер смесваме кондензираното мляко, пюрирания пъпеш и ванилията и блендираме до получаването на хомогенна смес и прехвърляме в голяма купа.
Разбиваме в отделна купа с миксер на висока степен сметаната до пухкав крем.
Прибавяме около 1/4 от разбитата сметана към блендираната смес и разбъркваме със силиконова шпатула.
Добавяме останалата сметана и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа.
Покриваме купата с еластично фолио и оставяме в хладилника за час-два.
Междувременно замразяваме във фризера съда, в който ще замразяваме сладоледа.
След като сладоледената смес се е охладила, прехвърляме в замразения съд, разбъркваме добре и плътно затваряме съда, или покриваме с еластично фолио и оставяме във фризера.
Разбъркваме сместа на разни половин часови интервали от време до пълното й замразяване - поне за 4 часа, като преди последното разбъркване добавяме и нарязания на ситни кубчета пъпеш, по избор - и разбъркваме и връщаме във фризера.
Прехвърляме сладоледа в хладилника около 20 минути преди сервиране, за да се поотпусне.
Сервираме гарниран с листенца свежа мента и/или със заливка от течен мед.


Today's Top 9: August 22, 2011 The best of 5,668 posts from the Foodbuzz Community, as chosen by our editors and users: http://www.foodbuzz.com/top9?date=2011-08-22

И кой каза, че животът пред камера е лесен ;) ???

А и зад камертата де :))

И все пак да минем на наградите :)

Добре поне, че в тези трудни времена на ваканция :) дните ми биваха разведрявани от прекрасните награди, с които прекрасни приятели кулинари ме удостояваха! И ако не съм реагирала своевременно и адекватно :) то е само защото преструктурирането на типичните ми навици и задължения :) буквално са ме парализирали... А не защото съм ви игноририрала някакси, скъпи мои приятели!!!

Получих тази затрогваща награда от Зиче @ Черпак с мерак - страхотен кулинар и приятел! Благодаря ти Зиче - всяка твоя рецепта е истинско вдъхновение!!

И от своя страна искам да я споделя с две момичета, посещенията при които винаги ме зареждат положително и са невероятно вдъхновение за мен:

Буба @ Sugar Coated Nothings
Irena @ My Wandering Spoon  

Получих друга много жизнерадостна награда от Мони @ Kochzauber - изумителен човек и кулинар:


И бих искала да я споделя с моите нови и не чак толкова нови :) вече приятели:

Бианка @ Вкусно с Бети
Деси @ Dasye's kitchen
Дари@ Кокона
Лина @ l is for lina .

Таня @ Аз готвя... една кулинарна авантюра

Adora @
Christine @ Christine's Pantry
Kelly @ Eat yourself skinny

Благодаря на всички, че ви има!!!

Имам и още няколко прекрасни награди, които ще споделя в следващия си пост :) т.е.

to be continued

както се казва ;)

Monday, August 15, 2011

Гaспачо - студената испанска доматена супа / Gazpacho - the Cold Spanish Tomato Soup




Студена и ароматна доматена супа, че и бърза и лесна - перфектна за лятото!! Иначе казано :) сбъдната мечта...





Необходими продукти:
за 4 порции


500 гр зрели домати
1 зелена пиперка
1 оранжева или червена пиперка
1/2 средно голяма краставица
1/2 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/2 чаша ледена вода
1/2 чаша лед, блендиран
1/2 ч.л. захар
2 с.л. студено пресован зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
сол, на вкус, 
пипер, на вкус
1/4 люта чушка, нарязана на ситно, или шипка лют червен пипер (по избор)
листенца свеж босилек или кориандър, накъсани или нарязани




Начин на приготвяне:


Измиваме зеленчуците и оставяме да се отцедят.
Обелваме и нарязваме лука на ситно.
Обелваме и нарязваме на филийки чесъна
Обелваме и нарязваме доматите на ситни кубчета.
Обелваме и нарязваме краставицата също на ситни кубчета 
Почистваме чушките от семето и нарязваме на ситно.
Отделяме от всичко по малко настрани, а към останалото добавяме водата, зехтина, оцета, захарта, солта и пипера и пасираме в кухненски робот или блендер.
Изсипваме пасираната смес в голяма купа, добавяме отделените настрани продукти, нарязани на ситно и блендирания лед - и разбъркваме.
Непосредствено преди сервиране поръсваме с нарязаната на ситно люта чушка или лютия червен пипер и накъсаните или нарязани свежи листа от босилек или кориандър и сервираме веднага.


Можем към гаспачото да поднесем отделно и допълнително нарязани зеленчуци - домат, краставица, чушка...





А поднесено с чеснови хлебчета, запечени с кашкавал или сирене - гаспачото е прекрасен лек обяд или вечеря през горещите летни дни :) и вечери...




Удоволствието от ястието е неописуемо - сетивата буквално се потапят в морето от вкусове и аромати, което тази студена испанаска супа предлага!!


Нещо, което и аз почти съм направила с обектива ;)







Thursday, August 11, 2011

Крем "Белини" - гостува ми Ева Тонева @ Food Styling & Photography / Peach Bellini Cream - Guest Post with Eva Toneva @ Food Styling & Photography

За себе си споделя, че процесът на работата й наподобява подреждането на пъзел, ако една част от него не е на мястото си, не се получава завършена картина. 
Всеки етап за нея е важен и му отделя цялото си внимание и енергия - от избора/създаване на рецепта, приготвянето й, подбор на съдове за сервиране, начин на декорация и поднасяне, до избора на най-подходящото осветление, аксесоари и техника на заснемане. 
Обича свободата и това е една от причините да променя рецептите и да експериментира. Харесва й да използва някоя интересна идея, да я доразвие или покаже в друга светлина. Готвенето за нея е преди всичко творчески процес и забавление. 
Според нея: "Храната е необходимост, но може да се приготви и поднесе по безброй начини, да се превърне в храна за очите и душата".


За мен е огромна чест и изключително удоволствие да ми гостува един от моите кулинарни кумири - Ева Тонева!!





Крем "Белини"


Продукти за 8 порции:

4 листа желатин
850 гр обелени праскови
4 с.л. лимонов сок
3 жълтъка
40 гр пудра захар
4 с.л. ликьор от праскова
200 мл сухо шампанско
250 мл сметана 30%

Начин на приготвяне: 

Накиснете желатина в студена вода.
В блебдер или през финна цедка пюрирайте прасковите с лимоновия сок.
Разбийте с миксер жълтъците и захарта до кремообразна смес.
Прибавете 250 гр плодово пюре към яйчната смес, разбъркайте до хомогенност.
Загрейте ликьора, прибавете към него желатина, разбъркайте до разтварянето му.
Прибавете към ликьора 150 мл студено шампанско.
Прибавете към яйчната смес и охладете 20-30 минути сместа докато започне да желира.
Разбийте студената сметана до меки върхове, прибавете я внимателно към охладената смес.
Разпределете муса в 6-8 десертни чаши за шампанско и го охладете за минимум 2 часа.
Смесете останалото шампанско с пюрето от праскови, разпределете го върху крема и поднесете.






Ева, иска ми се още веднъж да ти благодаря за указаната чест да ми гостуваш с тази възхитителна рецепта - за мен е повече от удоволствие :)!!!





Monday, August 8, 2011

Чийзкейк с моцарела и фламбирани праскови / Mozzarella and Peach Flambé Cheesecake



Чийзкейк с моцарела??? А защо не :)

Реших да експериментирам с тази не съвсем типична комбинация и откровено се влюбих в резултата - свеж и приятен вкус, с леееко дъвкателен ефект при текстурата, в който според мен е основното очарование на десерта... Затова следващия път дори мисля да накъсам моцарелата, вместо да я блендирам :)

Та, бих искала да ви почерпя виртуално с моя импровизиран Чийзкейк с моцарела и фламбирани праскови за здравето на рожденика, който си имахме вчера :)



Необходими продукти:

За основата:

200 г чаени бисквити
60 г масло, размекнато
2 с.л. мед
спрей за печене (или масло, за намазване)

За карамелизираните праскови:

3 праскови, на резенчета
2/3 чаша захар
4 с.л. вода
30  г масло
3 с.л. портокалов ликьор (или ром)

За пълнежа:

250 г моцарела
200 гзаквасена сметана
1/2 чаша захар
отделеният сос от карамелизираните праскови
половината от карамелизираните плодове, нарязани на кубчета

250 мл сладкарска сметана
3 с.л. захар
1 с.л. настъргана кора от портокал (по избор)

15 до 20 г желатин
1/4 чаша портокалов ликьор (или ром)
1/4 чаша прясномляко
1 ч.л. чист екстракт от Ванилия
листенца свежа мента, за декориране

Ingredients:

For the biscuit:

200 g tea biscuits
60 g butter, softened
2 tablespoons honey
cooking spray (or butter for greasing)

For peaches flambe:

3 peaches, sliced
2 / 3 cup sugar
4 tablespoons water
30 g butter
3 tablespoons orange liqueur (or rum)

For filling:

250 g mozzarella
200 sore cream
1 / 2 cup sugar
the sauce from the peach flambe
half of the caramelized fruits, diced
250 ml heavy cream
3 tablespoons sugar
1 tablespoon orange zest (optional)
15 to 20 g gelatin
1 / 4 cup orange liqueur (or rum)
1 / 4 cup milk
1 teaspoon pure Vanilla extract
fresh mint leaves for decoration


Начин на приготвяне:

На основата:

С кухненски робот или блендер смиламе (счукваме) бисквитите на ситни трохи.
Добавяме размекнатото масло и меда и разбъркваме добре.
Напръскваме със спрея за печене (или намазваме с масло) дъното и стените на 22 см. форма за печене с подвижен борд.
Изсипваме трохите в намаслената форма и притискаме към дъното и стените на съда.
Покриваме с еластично фолио и оставяме в хладилника, докато приготвим фламбираните праскови и крема.

На фламбираните праскови:

Почистваме прасковите от костилките и нарязваме всяка на по 8 резенчета.
Карамелизираме захарта и водата, добавяме маслото и нарязаните праскови и разбъркваме.
Оставяме да покъкри 2-3 минути - плодовете не трябва да са прекалено меки.
Прибавяме портокаловия ликьор или рома и фламбираме.
Отстраняваме и оставяме настрани да се поохлади, след което изсипваме около 3/4 от соса, който се е отделил  при фламбирането, в отделна термоустойчива купа.

На крема:

Накисваме желатина в портокаловия ликьор (или рома) за около 5 минути.
С помощта на кухненски робот или блендер пасираме моцарелата, заквасената сметана, захарта и охладения карамелен сос до хомогенна смес.
Нарязваме на дребни кубчета половината от фламбираните праскови, добавяме ги към моцарелата и разбъркваме.
Загряваме прясното мляко, като внимаваме да не кипне, добавяме ванилията и разтворения в ликьора желатин - и разбъркваме до пълното им усвояване.
Прибавяме желиращата смес към моцарелата и прасковите и разбъркваме много добре.
В отделна купа разбиваме сметаната, 3 с.л. захар и настърганата кора от портокал на пухкав крем.
Добавяме около 1/4 от разбитата сметана към сместа с моцарелата и разбъркваме.
Добавяме останалата част от сметаната и разбъркваме отново до хомогенна смес.
Изсипваме сместа в охладената бисквитена "черупка", покриваме с еластично фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника да стегне.


Преди сервиране, аранжираме с останалите резенчета фламбирани праскова и поръсваме с остатъка от карамеления сос. По избор декорираме и с листенца свежа мента.


Поднасяме с резенчета фламбиран плод и по избор със заливка от соса при фламбирането.


Усещането е невероятно - нежният вкус на моцарела се допълва идеално от опияняващия аромат на карамелизирани с ликьор праскови и свежата нотка на мента - фантастичен и лек летен десерт :)




Blogging tips