AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 22, 2010

Бюрек с бекон и спанак / Bacon and Spinach Turkish Bread (Borek)


Бюрекът с кайма и спанак на Ginger Cookies отдавна ме изкушаваше и тази събота най-после успях да се отдам на изкушението :)

Получи се нещо фантастично вкусно. 


Ginger Cookies' Borek with minced meat and spinach has been tempting me for a long time and finally last Saturday I’ve got the chance to indulge in the temptation :)

And we’ve got something fantastically delicious.





Необходими продукти:


За тестото:

4 ч.ч. брашно
1 ¼ ч.ч. топло мляко
6 с.л. топла вода
1 с.л. суха мая
1 ½ ч.л. сол
4-6 с.л. разтопено масло (или колкото поеме при оформянето)

За плънката:

250 грама замразен спанак
1 ½ ч.ч. натрошено сирене
1 ½ ч.ч. нарязан на ситно бекон (или шунка)

За глазурата:

1 разбито яйце
Сусам
Маково семе


Ingredients:

For the Borek:

4 cup flour
1 ¼ cup warm milk
6 tablespoons warm water
1 tablespoon dry yeast
1 ½ tsp salt
4-6 tablespoons melted butter (or extra if needed)

For the Filling:

250 g frozen spinach
1 ½ cup grated white or feta cheese
1 ½ cup chopped bacon (or ham)

For the glaze:

1 egg, beaten
Sesame seed
Poppy seed
 


Начин на приготвяне:

Смесваме в купа брашното, солта и сухата мая. Добавяме топлото мляко и топлата вода и разбиваме с миксер за около 8 минути или докато тестото стане податливо на обработка. Тестото не трябва да се лепи по стените на купата, затова ако е необходимо, добавяме още малко брашно.

Прехвърляме тестото върху намазана с мазнина повърхност и разделяме на 6 равни части.

Разточваме върху добре набрашнена повърхност правоъгълна кора с размери около 40 см на 60 см или колкото по-тънко успеем да го разточим (като не се притесняваме ако кората се поразкъса :) а бодро я слепваме).

Намазваме (поръсваме) с разтопено масло и поръсваме с половината (3/4 ч.ч.) от нарязания бекон.

Разточваме втората кора (със приблизително същите размери) и го налагаме върху първата. Намазваме с разтопено масло и поръсваме с половината от спанака  (3/4 ч.ч.).

Разточваме и третата кора, поставяме я върху втората. Отново намазваме с масло и поръсваме с половината от сиренето.

Прегъваме 1/3 част от наложените кори навътре и намазваме  с масло, след което прихлупваме с останалата 1/3 част (като лист за писмо прегънат на 3 за тесен плик). Намазваме с масло, прегъваме дясната страна до половината и лявата страна – отново до половината – така че краищата да се засрещнат.

За съжаление аз не успях едновременно да снимам и да точа :), че ми беше и първо точене на тънки кори – ако не броим желанието да преча на баба си като втора точилка до 5 годишна възраст, та хаусът в кухнята беше тотален... Но
Ellie (първоизточникът на рецептата мисля) ето тук го е обяснила прекрасно и със снимки.
   
Обръщаме бюрека със засрещнатата страна надолу и леко разточваме с точилка, като внимаваме да не разпукаме корите.

Повтаряме същите манипулации и с останалите три кори.




Method:

Mix flour, salt and instant yeast in your electric mixer bowl and whisk for about 30 seconds on a low speed.

Add warm milk and warm water and whisk for another 8 minutes or until dough turns soft and playable. It should not stick to the sides of the bowl, so if necessary add some more flour.

Get the dough out of the bowl and place onto oiled countertop.
Cut dough into 6 equal pieces.

Role the first piece onto well floured surface into a rectangular crust approximately 40x60cm, as thinly as possible, without warring if get some rips, but merely fix those. Brush with melted butter and sprinkle with about half (3/4 cup) of the chopped bacon.

Roll the second crust (with approximately the same size) and impose it upon the first one. Brush with melted butter and sprinkle with half of the spinach (3/4 cup).

Roll the third crust and again impose it upon the second one, brush with melted butter and sprinkle with half of the cheese (3/4 cup).

Fold 1/3 part of the imposed crusts inside and brush with butter, then fold backwards the remaining 1/3 part (like folding a sheet of paper for a narrow envelope) and brush with butter. Fold the right side to the middle and the left side to the middle, so that the edges touch each other.

***Unfortunately I hasn’t been able to make how-to-do it pictures myself and roll the dough simultaneously :) as it’s been my first attempt to roll thin crusts - if we don’t count my desire to mess with my grandma’s rolling as „Second rolling-pin” up to my 5th year, and the chaos in my kitchen has been complete...  But it is explained well and in pictures here by Ellie.
  
Turn folded borek seam side down and gently roll with a rolling pin, being careful not to burst the crusts.

Repeat the process with the left three pieces of dough. 



Застиламе с хартия за печене подходяща по размер правоъгълна или квадратна тава, а ако не ползваме хартия, леко намасляваме тавата. 
 
Поставяме прегънатите бюреци и нарязваме с остър нож на триъгълници (веднъж напречно през двата бюрека и след това диагонално).


Оставяме на топло за около 1 час (или докато удвоят обема си).


Намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусам и маково семе, като редуваме триъгълниците.

Печем в предварително загрята до 180 градуса С фурна за около 25-30 минути или до златисто кафяво. 


Place a sheet of baking paper into a rectangular or square pan of suitable size or slightly oil the pan instead and gently place the folded borek. Cut it through the dough completely, forming triangles.

Let borek rise for about an hour in a warm place or until double in size. 

Preheat oven to 180 C (375 F).

Brush borek with beaten egg, sprinkle with sesame seeds and poppy seeds one triangle at a time and bake in a preheated oven for about 25-30 minutes or until gets golden brown.






Наистина уникален турски хляб, който няма как да омръзне, защото всеки следващ път можем да добавяме или променяме съставките на плънката, според вкуса, предпочитанията или настроението си :)

That’s truly an unique Turkish bread we could never get tired of preparing, as each next time we could add or change the filling ingredients up to our taste, preferences or mood :)








Bacon and Spinach Turkish Bread (Borek)

8 comments:

  1. Hi There,

    Do you have an English version of this recipe? It looks simply amazing form the photos, I would love to try making it!

    susan@myfoodobsession.com

    ReplyDelete
  2. Hi Susan,

    I have the recipe in English, just haven't succeeded to post it here, sorry for the inconvenience :(
    I'll try my best to add my notes and get that posted till the end of the day, I promise :)

    The bread is so delicious indeed!!

    Thanks and have a lovely day,
    Mina

    ReplyDelete
  3. I could make a meal off of this!

    ReplyDelete
  4. I love burek! I am definitely going to give this burek a try. Thank you so much for sharing!

    ReplyDelete
  5. Love how your borek came out! Looks delicious:)Love the bacon...

    ReplyDelete
  6. Thanks Ellie!!! This is a recipe that always works fine :) and I love it :))

    ReplyDelete
  7. Ben bir Türküm ve türk yemekleri çok güzel olur.Sende güzel yemekler yapıyorsun.Harika...:)

    ReplyDelete

Blogging tips