AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, February 14, 2025

Най-вкусната шоколадова торта без захар / Best Sugar Free Chocolate Cake

 


Уникално вкусна шоколадова торта без захар и без глутен за деня на любовта и виното и 27-та годишнина от сватбата ни днес :)

Идеята е адаптирана за кето вариант от предложението на Yotam Ottolenghi, на което съм се доверявала и преди...

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

120 г меко масло, на кубчета
150 мл силно кафе еспресо, горещо
1 голямо яйце, леко разбито
120 г бадемово брашно (или ситно смлени бадеми)
5 г бакпулвер
15 г какао на прах
1 щипка сол

За глазурата:
100 мл млечна сметана 30%-36%
20 г масло

100 г свежи ягоди, за декориране


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 170°C или 150°C с вентилатор. 
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на форма за печене с падащо дъно 18-20см.
В голяма термоустойчива купа смесваме маслото, шоколада и горещото кафе и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме яйцето и ваниловия екстракт и разбиваме отново на ръка до гладка смес. 
В друга купа смесваме бадемовото брашно, какаото и солта, добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме до гладко кексово тесто. 
Тестото е леко течно, но така трябва да бъде :)
Изсиппваме тестото в подготвената форма и потупваме дъното на формата, за да отстраним въздуха.
Печем в предварително загрята до 170°C или 150°C с вентилатор фурна за 45 минути, докато шишче, забодено в центъра, излезе чисто или само с няколко сухи трохи. 
Горната част образува коричка и се напуква малко, но това е ОК. 
Оставяме тортата да се охлади върху решетка за 20 минути във формата.
Освобождаваме от формата и оствяме отново върху решетката, докато изстине напълно.
Загряваме до кипване сметаната, добавяме 100 г тъмен шоколад и 20 г масло и след 2-3 минути разбъркваме до гладък крем.
Оставяме глазурата леко да се охлади.
Покриваме охладената торта с глазурата и оставяме в хладилника да стегне за 15-20 минути.
Декорираме със свежи ягоди и разрязваме със сух и горещ нож.

No comments:

Post a Comment

Blogging tips