AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, January 16, 2025

Сурова шоколадова торта / Raw Chocolate Cake

 

Здравословна, лесна и вкусна шоколадова торта, която без угризения можем да поднесем за всеки празник или всеки ден. 

Без захар, без глутен, без яйца, без мляко – и без угризения!!

Приготвя се за десетина минути и не отстъпва като вкус и консистенция и на най-изискания класически шоколадов десерт :)


Необходими продукти:

За основата:
150 г лешници
100 г фурми без костилките (тегло преди накисване)
25 г Премиум какао Dr. Oetker
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 с.л. вода 

За крема:
200 г лешници
400-600 мл вода или ядково мляко
60 г какаово масло 
200 г фурми без костилките (тегло преди накисване)
45 г Премиум какао Dr. Oetker
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr. Oetker
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл 

За глазурата:
30 г какаово масло
15 г твърдо кокосово масло
1 с.л. мед или кленов сироп
25 г Премиум какао Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л. портокалов ликьор, по избор

За декориране:
10-12 пресни ягоди
30 г лешници, нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Накисваме фурмите за основата и крема в отделни купи в студена вода за поне 2 часа, или за през нощта.


На основата:

Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците на едро.
Добавяме отцедените фурми, какаото, есенцията ванилия и водата и обработваме до ронлива смес.
Прехвърляме в подготвената форма, притискаме с лъжица до оформянето на стегнат блат и замразяваме, докато приготвяме крема.

На крема:
В блендер или кухненски робот смесваме лешниците, разтопеното каково масло, отцедените фурми, 400 мл вода или предпочитано ядково мляко, какото, портокаловите корички и есенцията ванилия и обработваме до гладък крем, като добавяме до още 200 мл вода или ядково мляко, ако е необходимо.
Изсипваме крема върху основата и замразяваме за 3-4 часа, или за през нощта.

На глазурата:
В термоустойчива купа смесваме продуктите за глазурата и разтопяваме на водна баня.
Разбъркваме до хомогенна смес и охлаждаме до стайна температура на ледена баня, като разбъркваме непрекъснато.
Изсипваме върху стегналия крем и заравняваме.


Сглобяване на тортата:
Когато тортата стегне, освобождаваме от формата, прехвърляме в чиния за сервиране и украсяваме със свежи ягоди и нарязани лешници.
Съхраняваме тортата в хладилника.


Разрязваме с горещ и сух нож и поднасяме с любов и настроение :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips