AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, August 11, 2021

Сладоледен чийзкейк с горски плодове / Wild Berry Ice Cram Cheesecake

 


Сладолед и плодов чийзкейк са сред любимите изкушения за лятото, а двете заедно, съчетани в един неустом сладоледен чийзкейк с горски плодове, са истинско кулинарно тържество за сетивата.

Рецептата е публикувана и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria


Необходими продукти:

За плодовия сос:
300 г ягоди
75 г кристална захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

За основата:
200 г маслени бисквити
100 г масло, разтопено

За чийз крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
500 мл прясно мляко
80 г захар
200 мл млечна сметана (30%-35%)
1  с.л. екстракт Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
300 г крем сирене

За гарниране:
200 мл млечна сметана (30%-35%)
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. екстракт Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
3-4 с.л. от плодовия сос
50 г ягоди
50 г боровинки
50 г малини


Начин на приготвяне:

На плодовия сос:
В малка тенджера смесваме измитите, почистени и нарязанаи на четвъртинки ягоди със захарта и лимоновия сок и оставяме сместа да заври на умерен огън, като разбъркваме от време на време.
Намаляваме температурата и оставяме да къкри 20-ина минути, или докато сосът се сгъсти, като не преставаме да разбъркваме от време на време.
Отстраняваме от огъня, размачкваме леко плодовете с вилица и охлаждаме.

На основата:
Покриваме дъното на форма с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене и стените на формата с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и блендираме за кратко.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен твърд блат.
Оставяме в хладилника да стяга.

На чийз крема:
В средно голям съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавяме постепенно млякото и разбъркваме добре.
Оставяме да заври, намаляваме температурата на котлона и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстраняваме готовия крем от котлона и оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време.
Разбиваме 200 мл млечна сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета.
Прибавяме на части към крем сиренето, като разбъркваме с миксер на ниска скорост, докато се смесят.
След това добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска скорост.
Разстиламе равномерно върху бисквитената основа и собавяме със супена лъжица от плодовия сос на 6-7 места – в центъра и по периферията.
С остър нож разбъркваме внимателно плодовото желе, за да получим мраморен ефект, като внимаваме да не докосваме бисквитената основа и оставяме да се охлади напърно.
Покриваме със свежо фолио и замразяваме във фризера за pone 6 часа.

На декорацията:
Преди да поднесем, разбиваме останалите 200 мл млечна сметана с пудрата захар и ванилията до твърди връхчета.
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме в подходящ поднос.
С помощта на пош и накрайник шприцоваме розички от сметаната по периферията на чийзкейка.
Нанасяме 3-4 с.л. от плодовия сос по средата и декорираме със свежите плодове.



Поднасяме веднага, като разрязваме с остър нож, загрят в топла  вода за чисти и остри разрези, и се уверяваме, че режем докрай през основата.
Съхраняваме сладоледения чийзкейк във фризера.


1 comment:

Blogging tips