AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, September 5, 2016

Домашно сладко от смокини / Homemade Fig Jam



След солидна лятна ваканция в блога (срам!), една рецепта за довиждане със свито сърце на лятото и топло и уханно приветстване на есента - сезонът, издържан в любимата ми гама...

Гост шеф мама ;)
... тя е отговорник по сладката вкъщи...

Миналата година сладкото й от смокини си остана неснимано, но тази година - макар и с месец и нещо закъснени, успях го щракна някакси...


Рецептата е импровизация по спомен, но се получи невероятно вкусно и ароматно сладко :)

Необходими продукти:

3 кг по-дребни смокини
2 кг кристална захар
800 мл вода (по 400 мл / 2 ч  на килограм захар)
2 ч.л. пектин (ябълков)
3-4 капки на всеки 1 кг плод есенция смокиня, по избор
2 ч.л.лимонена киселина
2-3 листа индрише, по избор


Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото.
Почистваме смокинките от дръйките, измиваме, подсушаваме и пробождаме с шишче за барбекю (или вилица).
В голям съд загряваме водатаи захарта на средно силен огън и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
Прибавяме смокините иоставяме да къкри 10-инаминути наслаб огън.
Със суха решетъчна лъжица изваждаме смокините и оставяме в съх съд настрани.
Изчакваме сиропа да се посгъсти - 10-15 минути, или докато намали с окло 1/3 обема си.
Връщаме обратно смокините в сиропа, добавяме пектина, разбъркваме и оставяме да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка вече не се разтича - или до желаната гъстота.
Прибавяме лимонената киселина, есенцията и индрешето (по избор), разбъркваме и оставяме да поври още 1-2 минути.
Отстраняваме от огъня, разтърсваме леко съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечата.


,,, като не пропускаме да си оставим поне едно бурканче за дегустация ;)


4 comments:

  1. Ама какво щракане а?
    Уникални фотоси! Сладкото от смокини ми е любимо :)

    ReplyDelete
  2. Мина,
    всяка година задължително правим 2 вида сладко - от смокини и от сини сливи.Сладкото от смокини го правим много лесно.Засипваме смокините със захар за една нощ, а после изпичаме на фурна и пълним горещо в бурканчета.Не стерилизираме.Така се получава по лесен и бърз начин вкусно сладко от узрели смокини.Твоето е по - сложна технология, но също е чудесно.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  3. Хм, и от смокини правих, но зелени:)
    Определено ме заинтригува с тази вода и пектин.

    ReplyDelete
  4. Мнооого го обича,от смокини ми е фаворит,страхотно изглежда,Мина,без съмнение е станало бижу!

    ReplyDelete

Blogging tips