ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Thursday, October 30, 2014

Многолистни бисквитки с пюре от тиква за Хелоуин / Puff Pastry Pumpkins with Pumpkin Puree



За много хора есента е предпочитан сезон и въпреки че съм запален почитател на лятото, самата аз също не успявам да остана равнодушна към многообразието от специфични есенни багри, вкусове и аромати и някак неволно пренасям тази си слабост и в кухнята - и трапезата ни започва да се обагря в есенни настроения и емоции.

Предложението ми за многолистни бисквитки с пюре от тиква, освен че е бързо и лесно за приготвяне, е много вкусно и особено интересно за малчуганите, които покрай интригуващата форма на бисквитките и неустоимия хрупкав вид на запеченото бутер тесто, ще се влюбят и в ароматния и леко карамелен вкус на глазурата!

Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на многолистните бисквитки отнема от 15 до 20 минути, а приготвянето им - от 10 до 15 минути.

Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
2-3 с.л. кафява захар, за поръсване

За пюрето от тиква: 
100 гр тиква, едро настъргана
50 гр захар
2-3 с.л. вода
1 с.л. разтопено масло
1/2 ч.л. букет подправики (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само предпочитаните от тях


Начин на приготвяне: 

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
В подходящ съд сварете на средно силен огън настърганата тиква, захарта и водата, докато водата почти се изпари.
Добавете подправките и маслото, разбъркайте и оставете настрани да се охлади.
След като сместа се охлади, пюрирайте в блендер или с пасатор.
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете бисквитки с формата на тиква.
Подредете в покритата с хартия за печене тава изрязаните бисквитки на разстояние една от друга.


С остър нож оформете дълбоки надлъжни нарези по бисквитките.
С помощта на сладкарска четка нанесете от пюрето тънък слой върху всяка от бисквитките и поръсете с кафява захар.
Печете в предварително подгрята до 220С или 200С с вентилатор фурна в продължение на 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто-кафяво.
Подредете изпечените бисквитки върху решетка за 4-5 мути - да се охладят.
Поднесете с билков чай, кафе или предпочитана топла напитка.


Така приготвени, многолистните бисквитки са и очарователно лакомство, с което можете да зарадвате децата и семейството си за Хелоуин :)





Sunday, October 26, 2014

Торта с Маскарпоне и бял шоколад / White Chocolate Mascarpone Cake



Торта с маскарпоне и бял шоколад - с мед, портокалов ликьор и орехов крокан - за имения ден на мама...


Да ни е жива и здрава :) и да е сладко името й!!!!

Необходими продукти:

За глазурата:
50 г качествен тъмен (или млечен) шоколад
100 г качествен бял шоколад
20 + 30 г какаово масло (или краве масло)
1+ 2 с.л. портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

За пълнежа:
500 г Маскарпоне
200 г течен мед
1 с.л. чист екстракт от ванилия

300 г качествен бял шоколад
500 + 100 мл млечна сметана
40 мл портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

20 г желатин
50 мл студена вода

200 г орехи
200 г захар
40 мл студена вода
30 г масло

За основата:
12 фурми, почистени от костилките и накиснати за 30 минути в 2 с.л. портокалов ликьор
100 г орехи
1 с.л. кокосово масло (или краве масло)


Начин на приготвяне: 

Върху хартия за печене очертаваме формата, в която ще приготвяме тортата, за да оформим впоследствие основата на тортата.
Разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) в термоусточив съд тъмния шоколад, 20 г какаово (или краве) масло и 1 с.л. ликьор и разбъркваме до хомогенна смес.
Запълваме с помощта на пош и накрайник разтопения тъмен шоколад орнаментите на формата и оставяме да стегне.
Приготвяме латисто кафяв карамел от захарта и водата, добавяме маслото и захарта, разбъркваме, изсипваме върху застлана с хартия за печене работна дъска и оставяме да изстине напълно.
В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) белия шоколад, 100 мл сметана, 30 г какаово (или краве) масло и 2 с.л. ликьор и разбъркваме, докато съставките се смесят.
Покриваме с помощта на пош и накрайник орнаментите от тъмния шоколад с бял, за да не се смсеят тъмния и белия щоколад, както на места се получи при мен ;) и оставяме за кратко в хладилника да стегне.
С помощта на четка нанасяме тънък!! слой бял шоколад по цялата форма - ако стегне - връщаме на водна баня да се отпусне - и оставяме в хладилника да стегне напълно.
*** Ако шоколадовият слой е твърде дебел - при нарязването на тортата глазурата най-вероятно ще се изпонатроши като моята ;)
Междувременно в голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето, меда и ванилията до гладък крем.
Добавяме охладения, но все още течен бял шоколад и разбъркваме, докато се смесят.
В отделна купа разбиваме с миксер 500 мл сметана до меки върхове.
В блендер смиламе карамелизираните орехи до полушаването на едри трохи.
В малка купа или чаша накисваме желатина в студената вода за около 5 минути и разтваряме на водна баня или в микровълнова, като внимаваме да не го прегреем.
Добавяме разтворения желатин към сместа с маскарпонето и внимателно разбъркваме.
Постепенно прибавяме разбитата сметана към шоколадовата смес с маскарпоне и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме половината във формата със стегналия вече бял шоколад, заравняваме и поръсваме с половината от крокана.
Другата половина от крокана смесваме с останалата смес с маскарпоне, разбъркваме внимателно и изсипваме върху слоя крокан, като заравняваме внимателно, като си оставяме около 1 см от формата незапълнена, за да има място за подложката и оставяме в хладилника да стяга.
В блендер обрботваме накиснатите в портокалов ликьор фурми, 100 г орехи, 1 с.л. кокосово или краве масло до меко тесто.
Изсипваме върху хартията за печене, върху която сме очертали основа на формата и разстиламе равномерно, като се стараем да не излизаме от очертанията.
Обръщаме върху постегналата торта, обелваме хартията за печене и с шпатула заравняваме краищата - да не излизат извън форматао
Оставяме тората в хладилника да стегне поне 4 часа.
Разрязваме с горещ сух нож и поднасяме :)




Wednesday, October 22, 2014

Медено лимонено пиле в Мултикукър / Sticky Lemon Chicken in Multicooker



Свжа и много вкусна рецепта, с която човек и без да има специални умения в кухнята ще обере овациите на всички около масата.

Вкусът на пилето е невероятен - дори и младежът, който пословично не обича да смесва вкусове, оцени рецептата като адски сполучлива и "може би най-вкусното месо, приготвяно в мултикукър вкъщи досега"!!

Гост шеф: младежът

Необходими продукти:
6-8 долни пилешки бутчета, измити и подсушени върху кухненска хартия
3 с.л. зехтин
сол и пипер, на вкус
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. соев сос
3-4 с.. течен мед
1 лимон, нарязан на кръгчета
50 мл. (1/4 чаша) вода
1 с.л. свежа мащерка, нарязана на ситно
2 с.л. свеж магданоз, нарязан на едро


Начин на приготвяне:

Настройваме мултикукъра на програма "Пържене" за 25 минути.






Добавяме захтина и пилешките бутчета и поръсваме със солта и пипера и оставяме ястието да се готви.





След около 5 минути обръщаме бутчетата, подправяме със соевия сос и балсамови оцет и разбъркваме.





След още 5-6 минути добавяме нарязания на шайби лимон и водата и леко разбъркваме.





Около 5-6 минути преди да са готови бутчетата, добавяме мащерката и меда и разбъркваме.





Непосредствено преди да приключи зададената програма, добавяме магданоза и леко разбъркваме.






Поднасяме бутчетата с лимоните и соса от готвенето.



Sunday, October 12, 2014

Бутер круши със стафиди и бадеми / Puff Pastry Pear Tartlets


Ако искате да приготвите нещо впечатляващо и вкусно, от което гостите или любимите ви хора вкъщи да се почувстват специални, и същевременно да е лесно и бързо за приготвяне - рецептата за бутер круши със стафиди и бадеми е подходящото предложение :)

Това е и поредното ми предложение в La Vita e Bella


Богатата сладост на запечените круши и хрупкавата коричка на бутер тестото се преплитат очарователно с аромата на стафиди и бадеми и се допълват взаимно в многопластовия вкус на този изкусителен десерт!


Необходими продукти:

1 опаковка бутер тесто Белла (800 гр)
4 средно големи или 6 по-малки круши
50 г стафиди
50 г филирани или нарязани бадеми (или други предпочитани ядки)
1 яйце
1 с.л. вода
2-3 с.л. кафява захар


Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата и оставете настрани.
Измийте и подсушете крушите и разполовете по дължина през средата, като се стремите да разполовите и дръжката (и всяка половинка от крушата да си има и дръжка)
Почистете крушите от семките и запълнете образуваните кухини със стафиди и бадеми.


Изрежете от бутер тестото форми на круши с листенца - около 2 см по-големи от разполовените круши и подредете на разстояние в покритата с хартия за печене тава.
Поставете всяка от напълнените със стафиди и бадеми половинки по средата на изрязаните бутер круши.
С остър кухненски нож направете по няколко прореза по крушите за по лесното им изпичане.
Намажете канта от бутер тесто около крушите с разбито яйце и поръсете обилно с кафява захар.
С гърба на ножа очертайте линии по листата от бутер тесто.
Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна около 10 минути, или до златисто кафяв загар на бутер тестото.
Поднесете веднага или като бърза закуска по всяко време на деня.


Можете да поръсите готовите круши с течен мед и леко запечени филирани бадеми.




Sunday, October 5, 2014

Сурова Шоколадова торта с домашна Нутела и малини / Raw Chocolate Cake with Homemade Nutella and Raspberries



За рождения ден на баща ми :) да ни е жив и здрав и мнооого щастлив!!!


Като върл любител на шоколада, не съм и допускала, че домашно приготвена сурова шоколадова торта може толкова да ми хареса...
Е, божествена е!!!


Рецептата е адаптирана за форма с размер 20-22 см.

Необходими продукти:

За суровия домашен шоколад:
20 г какаово масло
1 с.л. твърдо кокосово масло
1 с.л. течен подсладител по избор - суров мед, агаве, кленов сироп...
4-5 супени лъжици какао на прах

За основата на тортата:
200 г сурови бадеми, едро смелни
12 фурми, почистени от костилките
120 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени

За суровата домашна Нутела:
300 г сурови лешници
24 фурми, почистени от костилките
9 с.л. какао на прах
200 мл вода (или мляко от ядки, по избор)
1 щипка едро смляна морска сол
3 с.л. кокосово масло
1 ч.л. ванилия

За плънката:
Приготвената сурова домашна нутела
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия

За топинга:
Шоколадови стърготини от суровия домашен шоколад
200 г малини, измити и подсушени върху кухненска хартия



Начин на приготвяне:

На суровия домашен шоколад:
Добавяме какаовото масло за домашния шоколад в термоустойчива купа на водна баня и оставяме да се разтопи бавно.
Добавяме кокосовото масло и оставяме да се разтопи.
Разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се смесят.
Добавяме меда и оставяме да се разтвори, като се разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня и поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея.
Продължаваме внимателно и бавно да разбърквме течния все още шоколад, докато се охлади и започне да се сгъстява.
След като се позгъсти, но все още може да се работи с него, изсипваме в предварително приготвен молд за шоколад или подходящ по форма съд, застлан с хартия за печене за по-лесното му отделяне.
Оставяме в хладилника да стегне в продължение на 20-30 минути.
Прехвърляме във фризера за около 30-ина  минути преди да го настържем върху тортата.

На основата на тортата:
Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намасляваме леко хартията и стените на формата с кокосово масло.
Прибавяме едро смлените бадеми за основата на тортата, почистените от костилките фурми и отжедените от водата стафиди в блендера и обработваме за кратко, докато се смесят.
Изсипваме сместа в подготвената форма. разстиламе на равномерен слой по дуното и оставяме в хладилника да стегне.

На домашната "Нутела":
Изсипваме лешниците в блендера и смиламе, докато получим лепкава тесто, почти като масло от ядки.
Добавяме останалите съставки за нутелата в блендера и обработваме, докато получим гладък кремообразен и гъст течен шоколад.
*** За по-наситн аромат можем леко да запечем лешниците, преди да ги смелим.

Сглобяване на тортата:
Изсипваме около 1/2 от нутелата върху стегналата вече основа на тортата и разнасяме на равномерен слой.
Разпределяме отгоре малините за плънката, покриваме с остналата домашна нутела, заглаждаме и оставяме в хладилника да стегне за час-два.
След като тортата е готова. изваждаме от хладилника, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходящ поднос или тортена чиния.
Настъргваме отгоре от суровия шоколад и поръсваме с измитите и добре подсушени малини - колкото повече малини :) толкова по-добре...


Вкусът е плътен, наситен и неотразим - истинска здравословна шоколадова нирвана за сетивата :)


Thursday, October 2, 2014

Бонбони от фини кори с Бри и боровинки / Brie Blueberry Phyllo Bites


Има нещо необяснимо специално и вкусно в домашно приготвените лакомства – сякаш попиват от настроението и желанието, с което забъркваме съставките, за да откроят готовото ястие като индивидуално и неповторимо! Затова и вероятно ги предпочитам пред готовите :)

А най-любими са ми рецептите като тази за бонбони от фини кори с Бри и боровинки, които освен че ми дават предимството да се съобразя с различните вкусове и предпочитания на хората, за които ги приготвям, ми позволяват да засвидетелствам и личното си внимание и отношение с всяка хапка, която поднасям.

Рецептата е и поредното ми участие в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на бонбоните отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето им - от 8 до 10 минути.

Необходими продукти:
за 24 бонбона

3 листа точени кори Белла
150 г сирене Бри, обелено от кората
100 - 150 г сладко от боровинки
30 г масло, разтопено
30 г филирани бадеми
настърганата кора от 1/2 лимон
пресни боровинки и свежи листа мента, за сервиране


Начин на приготвяне:

Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намаслете форма за мини мъфини и оставете настрани.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете настрани.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
С помощта на метален резец изрежете кръгове с размер 8-9 см (с около 2-3 см по-голям диаметър от диаметъра на формата).
Поставете  кръгчетата върху гнездата за мъфини на формата и притиснете към дъното с помощта на чукало от хаванче (или увита в свежо фолио дръжка на чук за пържоли).


Печете в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор фурна за 8-10 минути, или до бледо златисто, като наблюдавате да не прегорят на финала.
Извадете готовите чашки за бонбони и оставете да се охладят върху решетка, като оставите фурната включена за последващото запичане на бонбоните.


Междувременно нарежете обеленото от кората Бри на кубчета.
С лъжичка сипете на дъното на всяка от чашките сладко от боровинки, поръсете с мака щипка настъргана кора от лимон, покрийте с кубче Бри и поръсете с филирани бадеми.
Подредете бонбоните в покритата с хартия за печене тава и запечете за 8-10 минути, или докато сиренето започне да се топи а краищата на филираните бадеми да порозовяват.


Гарнирайте всеки от запечените бонбони със свежа боровинка и листенце мента и сервирайте веднага.


*** Ако предпочитате бонбоните подсилено сладки, можете да поръсите пудра захар между корите, след като намажете с масло.




*** Можете да приготвите чашките от фини кори от предния ден, или няколко дни предварително, като ги съхранявате в херметически затворен контейнер.







Blogging tips