AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, May 16, 2013

Сладолед с маскарпоне и ягоди / Mascarpone Strawberry Ice Cream




Бърз, лесен и пристрастяващо вкусен сладолед с маскарпоне и ягоди :) без варене и без яйца.

Необходими продукти:
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
250 + 150 г ягоди, измити и почистени от дръжките
3/4 ч захар, заменяме за КЕТО със стевиола на прах или ствеия на вкус
настърганата кора от 1 лимон
200 мл млечна сметана за разбиване
1/2 ч шоколадов дропс, по избор - може и за гарниране, за КЕТО тъмен, над 85%
пресни ягоди и листенца мента, за гарниране


Ingredients
250 g mascarpone
200 g sour cream
250 + 150 g strawberries, washed and hulled
3/4 c sugar
zest of 1 lemon
200 ml whipping cream
1/2 c chocolate chips, optional 
fresh strawberries and mint leaves, for garnish


Начин на приготвяне:

Нарязваме ягодите на дребни кубчета.
Смесваме маскарпонето, заквасената сметана, 250 г ягоди, настърганата кора от лимон и захарта и блендираме или пасираме до хомогенна смес и прехвърляме в голяма купа..
Разбиваме с миксер на висока степен сладкарската сметана до меки връхчета.
Добавяме постепенно разбитата сметана към ягодовата смес, като разбъркваме от долу нагоре.
Покриваме купата със стреч фолио и оставяме в хладилника за час-два да се охлади сместа, като междувременно замразяваме съда, в който ще замразяваме сладоледа във фризера.
Разбиваме с миксер на средна скорост охладената смес и добавяме и 150 г ягоди и шоколадовия дропс и внимателно разбъркваме от долу нагоре.
*** Впоследствие отчетохме единодушно, че добавянето на шоколада към сладоледа преди да го замразим е груба грешка, защото тотално се променя вкусът на замразения шоколад!!! - затова е може би по-добре дропса, ако въобще се добавя - да се използва за гарниране.

Изсипваме готовата смес в съда за замразяване, затваряме с капак или покриваме плътно със стреч фолио и оставяме във фризера за поне 4 часа, като разбъркваме от време на време - до пълното замразяване на сместа.
Преди сервиране, прехвърляме сладоледа в хладилника за 20-30 минути.
Поднасяме гарниран със свежи ягоди и листенца мента или шоколадов дропс, по избор.


Method:

Finly dice strawberries.
Mix the mascarpone, sour cream, 250 g strawberries, lemon zest and sugar and blend or puree until smooth and creamy and transfer into a large bowl .
Whip the wipping creamuntil soft picks form.
Fold in gradually add the wipped cream to the strawberry mixture.
Cover the bowl with foil and leave in the fridge for for a couple of hours. 
In the meantime freeze the container into the freezer.
Beat with the mixer on medium speed the chilled mixture and fold in 150 g of strawberries and chocolate drops (optional).
Pour the prepared mixture into the freezing container, cover tightly and leave in the freezer for at least 4 hours, stirring occasionally.
Before serving, transfer the ice cream in the fridge for 20-30 minutes.
Serve garnished with fresh strawberries, mint leaves and chocolate drops (optional).







15 comments:

  1. Как вкусно! И красиво!

    ReplyDelete
  2. Няма такъв вкус като този на Маскарпоне с ягоди... Аз лично бих добавила малко вино Марсала за още по-наситен вкус. Искам цялата купа да грабна, Мина! :)

    ReplyDelete
  3. Няма да я усетя тази купа, толкова да обичам сладолед. А този е така богат на вкусове, че направо не се виждам. Прекрасно е предложението ти, Мина! И снимките са страшно красиви.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Мина, идва ми да взема голямата лъжица!
    Много вкусно и красиво :)
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
  5. Уж сладоледът не можел да ме изкушава, ама при такава презентация и снимки нямам мира, иска ми се цялата купа! Хубава вечер, Мина!

    ReplyDelete
  6. Боже, Мина, аз вече съм запленена!
    Изглежда невероятно добре!

    ReplyDelete
  7. Вече писах във ФБ че никак не бих отказала! Голямо предизвикателство!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Прекрасно сладоледено изкушение, Мина -
    ароматно, вкусно и много, много красиво представяне!
    Поздрави и усмихнати майски дни, Диана

    ReplyDelete
  9. Мина,остави ли ми една купичка във фризера,дружке мила?
    Признавам си без бой,че преди години бях голям фен на сладоледа,но нещо ми се промени насоката и тази разкошна смес,дето си я миксирала бих излапала с огромно удоволствие без да замразявам.Съчетанието е просто убийствено,а снимките-не по-малко!Искаш да ме хвърлиш в разход,виждам аз,затова замижвам и те прегръщам виртуално,а реално-съвсем скоро!
    Поздрави на моите другарчета! :)

    ReplyDelete
  10. Как неустоимо звучи и изглежда този сладолед! Като се родят ягодите на двора, усещам, че ще "сладоледствам" :)

    ReplyDelete
  11. Мина, този сладолед е неустоим! С удоволствие бих унищожила няколко купички :)

    ReplyDelete
  12. Здравейте!Може ли ягодите да се заменят с малини и ако да,грамажът същия ли е???

    ReplyDelete
  13. Здр.,сметаната животинска ли е?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Ползвам животинска, но ако предпочитате растителна - не виждам причина да не се получи и с нея :)
      Поздрави!!

      Delete

Blogging tips