ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Sunday, May 13, 2012

Торта "Шоколад и дантели" / Chocolate and Lace Cake



Шоколад и дантели!! Не бих отказала нито едното от двете... А какво ще кажете за торта, съчетаваща и шоколад, и дантели???!! Аз лично съм ЗА :)

А ето и за самата торта :)

Рецептата е адаптирана от тук, а за пълнежа се спрях на крем Тофи...




Необходими продукти:

За тестото:
375 г брашно
125 г пудра захар
150 г шоколад ов дропс за печене, микс
10 г бакпулвер
45 г микс от овесени ядки и филирани бадеми
30 г светли стафиди

2 яйца, леко разбити
375 мл прясно мляко
1 с.л. настърхана портокалова кора

160 г масло

За Тофи крема:
220  г захар
30-40 мл студена вода
25 г масло
50 мл сладкарска сметана

100 крем сирене
200 мл сладкарска сметана

50 г шоколадов дропс, микс
50 г карамелизирани лешници, нарязани на едро (по избор)


За сиропиране на тортата:
50 мл прясно изцеден сок от портокал
3-4 с.л. ром

За декориране на тортата:
100-120 г млечен шоколад за моделиране
30-50 г бял шоколад за моделиране
2 ленти захарни дантели SugarVeil 
Сладкарски оцветители на прах – перлен и златен
маслен крем, за подмазване


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 210°C.
Покриваме дъното на  2 бр 12 см форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата и оставяме настрани.
Поставяме капсули, или намсляваме форма за 12 броя мъфини и оставяме настрани.
Смесваме всички сухи съставки (първите 6).
Добавяме яйцата, прясното мляко и настърганата портокалова кора и разбъркваме.
Добавяме маслото и разбъркваме, само докато продуктите се смесят.
Разсипваме от сместа с помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица в предварително подготвената форма за 12 бр мъфини, като запълваме около 2/3 от обема на всяка от капсулите.
Останалото тесто рзделяме на 2 равни части, изсипваме в подготвените 12 см форми за торта.
Печем при 210°C за около 25 мин 25 минути, или докато бодната в средата на мъфина/блата клечка, излиза суха.
Изваждаме и оставяме за около 3 мин да се охладят на решетка, след което изваждаме от формите за печене и оставяме да се охладят напълно.


Приготвяме крема като карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и разбъркваме, докато се усвои напълно.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с охладения карамел до хомогенен крем.
Разбиваме с миксер на максимална степен сладкарската сметана до „остри връхчета”и постепенно добавяме към карамеления крем.

*** Ако не ползваме крема и блатовете, и мъфинките веднага съхраняваме добре опааковани в  хладилник до 2-3 дни.

*** Мъфинките, блатовете и крема можем да приготвим от предната вечер…


Сглобяване на тортата:

Поставяме първия от блатовете върху избран поднос (може леко да подмажем под блата с маслен крем, за да не се разхожда тортата ни).
Сиропираме с част от портокаловия сироп с ром, като внимаваме да не разводним блата прекалено.
Нанасяме плътен слой от Тофи крема и поръсваме с шоколадов дропс и карамелизирани лешници, по избор.
Сиропираме и втория блат и го похлупваме върху крема, като го поставяме с дъното нагоре.
Измазваме цялата торта с тънък равномерен слой маслен крем.
Размесваме белия шоколад за моделиране добре и разточваме на лист с дебелина около 5 мм.
Притискаме към разточения бял шоколад силиконовата подложка на Sugarveil и изрязваме кръг с диаметъра на тортата (аз ползвах дъното на формата за печене) от щампования шоколад, като центрираме щампата.
Поставяме кръга върху тортата и лееееко притискаме – да се спои с масления крем.



Размесваме млечния шоколад за моделиране добре и разточваме на тънък лист (не повече от 2-3 мм дебелина).
Налагаме отгоре предварително изрязаната според дизайна ни захарна дантела за борда на тортата и изрязваме внимателно остатъците от шоколада.
Притискаме или „нежно” разточваме дантелата върху шоколада, за да прилепне плътно.
Прилепваме шоколадово-дантеления борд към тортата.


Оформяме дребни перлички от млечния и белия шоколад за моделиране и овалваме – тъмните в златна боя на прах, белите – в перлено бяла.


И сме готови :)


А чадърчето :) е по-скоро тест, до каква степен на "малтретиране" са податливи дантелките...


Наслаждаваме се на шоколадово-дантеленото изкушение с чаша силно кафе или ароматен чай :)


Мъфинките :)) не оцеляха да бъдат декорирани, но затова пък сме планирали следваща доза!!!







Monday, May 7, 2012

Захарни дантели с SugarVeil / Sugar Lace with SugarVeil



Любопитството ми винаги е било безгранично :) !!!

Дори подозирам, че основната движеща сила в живота ми, колкото и лекомислено да звучи, е :)) любопитството...

И категорично нямаше как да устоя на изкушението да пробвам, те наистина ли е толкова просто и лесно да се направи така завършена като композиция и уникална на вид захарна дантела, както го показват в клипчето на SugarVeil:



... или си иска тренирана рака и безброй скрити чалъми :)

И така :) стъпка първа - набавянето на "екзистенц-минимума" за направата на въпросното захарно чудо:

- силиконова подложка (ле-леееееее, какво чудене падна коя точно подложка искам, след като ги искам еднакво :) ВСИЧКИТЕ, но все пак максимализмът не винаги сработва в моя полза, та трябваше да я карам на малки стъпки)
- шпатула за разнасяне - защото реших, че алтернативите, които бих могла да измисля може и да не са достатъчно дълги, или недай боже - да ми наранят някакси силикона наподложката...
 - SugarVeil айсинг, без който :) магията не става


И след като вече имах всичко необходимо, с известно притеснение запретнах ръкави и започнах с разбиването на айсинга.

Следвах инструкциите за приготвяне :) на макс:


В дълбока купа или купата на стенд миксер смесваме с помощта на силиконова кухненска шпатула ½ чаша (120 мл) вряща  водата с 1 пакетче (142 гр)  SugarVeil ® айсинг за около 30 секунди, докато напълно се навлажни.
Веднага след това разбиваме с еликтрически миксер и приставките за разбиване на висока скорост за 4 минути, до получаването на бяла гладка и лъскава смес с меки връхчета.

*** Веднъж приготвена, сместа може да се съхранява в херметически затворена кутия и в хладилник до 2-3 седмици (не помня точно, но ще проверя - и ще потвърдя!).


И понеже нямаше как да устоя и да чакам  сместа да престоява, реши ха действам веднага - реших, че най-много да отнеме повече време за изсъхването на дантелките...

Количеството айсинг, което ми отиде за първата проба беше около 1/5 от цялата смес, което ще рече, че от 1 пакетче айсинг би трябвало да се получат 4-5 двойни дантелки, като моите...


Разнасяме равномерно сместа с шпатулата, като внимаваме да не останат непокрити ъгълчетата и "изстъргваме" излишното количество айсинг, така - че айсингът да запълва само релефа на силиконовата подложка...


И оставяме да изсъхваааа... Процесът според инструкциите може да отнеме от 30 минути, до 8-12 часа - в зависимост от влажността на въздуха...


Проверяваме дали дантелата е готова, като отделяме внимателно едно от ъгълчетата - сместа трябва да е еластична и лееееко влажна, но да не се къса или деформира (разтегля прекалено).

*** Ако при пробите сме установили, че дантелата не е изсъхнала достатъчно, притискаме ъгълчето й обратно към подложката, за да не изсъхне преди останалата част и да се счупи при отделянето.


С помощта на шпатулата отделяме внимателно готовите дантели.


И воала :) ето ги - цели и прекрасни - първите ми истински захарни дантели!!!


Наистина не е нито страшно, нито трудно да се приготвят - всъщност, следвайки стриктно инструкциите - с направата им би могло да се справи и всяко по-сръчно дете над 10-12 годинки... Не преувеличавам :) наистина е като детска игра!!

Целият процес на разбиване на сместа отнема не-повече от 4-5 минути, а на разнасянето на готовата смес - не повече от 5-6 минути, а може и по-малко да е - аз първоначално малко се шашках ;) и повтрях и потретвах нанасяне и разнасяне на сместа из разни ключови участъци като крайчета и бордюри.


Едва след като и втората ми серия дантелки беше вече изсъхнала и отделена, се сетих, че мога да прилагам трика, който девойката в един от клиповете показва - да избърша с леко влжна кърпа виждащите се части на силиконовата подложка, след като дантелата е ВЕЧЕ ГОТОВА, за да премахна тези фини люспички, коти на снимките в по-близък план се виждат...
Ама нейсе ;) те може и сами да си паднат при монтиране на дантелките върху десерта.


Ама чак не мога да си повярвам колко бързо, лесно и добре се получи :))


А, и готовите дантели са наистина адски пластични - навиват се спокойно и на руло - ама аз ги поразвих, че да се виждат по-добре мотивите на снимката :)

Нали се сещате как на човек понякога му се приисква да се изфръцка с добре и сполучливо свършена работа :)) та и аз така!!

Но шегата настрана - с подложката и айсинга си се работи супер лесно и бързо.


И понеже още нямам подходящ по размер контейнер, в който да ги съхранявам херметически затворени, за да не губят еластичността си :)) съм си ги пъхнала в здраво найлоново пликче и съм го запечата с тиксо, ;) докато приготвя и десерта, който съм си наумила да декорирам с тях.


П.П. А, и сега ме подсетиха, :)) че подложка по избор може да се спечели от играта на AromasHouse, която е до 31 май:


Необходимо е само да „Харесате” страницата им във Facebook: 
 http://www.facebook.com/pages/Aromas-House/180371375352136 
  


П.П.П. Една седмица след като остатъка от разбития ми вече айсинг престоя в хладилника, затворен в кутия от сладолед, се присетих за него, и реших да пробвам дали става все още за нещо.  Както съветваха някъде из клипчетата, разбих за около минута с миксер, както си беше в кутията - като добавих 2-3 чаени лъжички вода, че се беше посгъстил - и той си стана като нов :)!! Нанесох върху подложката, разнесох го и оставих да изсъхне... И дантелката си стана за чудо и приказ!! Не знам късмета на новака ли е, или просто продуктът си е готин, но :) на мен ми се получава от раз :))

Tuesday, May 1, 2012

Кашкавалени хлебчета / Cheese Rolls



Лесни, ароматни, пухкави и неустоими :) как да не се изкуши да ги забърка човек??

Рецептата е стара и проверена, само с плънката и визията се позаиграх :))



Необходими продукти:

За тестото:
500 г. брашно (плюс допълнително за  доомесване)
1 яйце, леко разбито
250мл. прясно мляко, затоплено
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна  мая

За плънката:
100 г кашкавал, настърган на ситно
50 г масло, охладено
Трапезна чубрица, на вкус (или подправка по избор)

За глазурата:
1 жълтък
1-2 ч.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:

В голяма купа или купата на електрически миксер разтваряме маята в затопленото мляко и  добавяме захарта, яйцето и зехтина и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме ½ част от брашното и солта, добавяме към разбърканите вече течни съставки и разбъркваме с приставките за тесто на средна скорост.
Добавяме постепенно останалото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, добавяме 1-2 с.л. затоплено мляко или вода.
Покриваме купата с еластично фолио или кърпа и оставяме да отпочива 15-ина минути на топло.
Загряваме междувременно фурната на 180С или 160 С с вентилатор.

Изсипваме втасалото тесто от купата върху набрашнена работна повърхност и разделяме на две равни части.



Разточваме от едната половина на тестото правоъгълна кора с размери около 25х50 см. и дебелина около 0.5 см.
Настъргваме на ситно половината от охладеното масло и половината кашкавал и поръсваме с трапезна чубрица, на вкус.
И навиваме на стегнато руло.



Повтаряме и с втората кора.


Подравняваме двете кори една до друга и с остър нож нарязваме на 12 равномерни рула - с ширина около 3-4 см (2 ;) пръста).



поставяме рулцата едно върху друго и притискаме, докато получим нещо като "лента" с дължина около 10 см.



Хващаме долен ляв и горен десен ъгъл :) и усукваме тестото навън, така че разрезите на рулата да останат отгоре - и подпъхваме въпросните ъгли отдолу.



Хващаме останалите 2 крайчета тесто...


... И ги подпъхваме и тях под тестото.




Подреждаме оформените вече хлебчета в покрита с хартия за печена тава - на прилично разстояние едно от друго, за да не се слепят при втасването и печенето.


Покриваме със свежо фолио или памучна кърпа и оставяме на топло за около 15 минути да втасват.


Разбиваме жълтъка и 1-2 ч.л. прясно мляко и намазваме (доколкото ни е възможно) непокритата с кашкавал и масло част на хлебчетата.


Печем в предварително загрята до 180С или 160 С с вентилатор фурна за около 25 минути, или до златисто кафяво, като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио - дане прегарят.


Оставяме за 2-3 минути да се охладят върху решетка, през което време една част мистериозно бързо изчезват, ако има вечно гладни подрастващи мъже наоколо...


Поднасяме топли - за закуска или за разядка ;)


Ако случайно останат за следващия ден - са прекрасни заедно с предпочитана салата - наместо лек обяд ;)


Blogging tips