AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 5, 2025

Най-вкусната кето морковена торта / The Best Keto Carrot Cake

 

Днес баща ми щеше да празнува рожден ден, така че освен  вкусна, сочна и ароматна, тази морковена торта е и много специална!!

Без захар и без глутен, без ограничения и без притеснения :)

Необходими продукти:

За блатовете:
200 г бадемово брашно
30 г кокосови стърготини
80  г еритритол, или предпочитан подсладител
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
2 ч.л. канела на прах
1 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки, или микс от джинджифил, карамфил и индийско орехче
4 големи яйца
100 мл пълномаслено прясно мляко, или предпочитано ядково мляко
50 мл разтопено кокосово масло
2 ч.л. екстракт ванилия
250 г моркови, настъргани на едро
60 г орехи, нарязани на ситно

За конфитюра от моркови:
200 г моркови, настъргани на едро
80 г еритритол, или предпочитан подсладител
300 мл вода
прясно изцеден сок от 1 лимон
настърганата кора от 1 лимон
2 ч.л. екстракт ванилия
1 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки, или микс от джинджифил, карамфил и индийско орехче
1-2 с.л. чиа

За крема и глазурата:
600 г крем сирене
160 г меко масло
160 г еритритол, или предпочитан подсладител
1 с.л. екстракт ванилия

За ароматните орехи:
30-40 г орехи, нарязани на ситно
1 с.л. разтопено кокосово масло
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител
1 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки, или микс от джинджифил, карамфил и индийско орехче


Начин на приготвяне:

На конфитюра от моркови:
Кипваме морковите, водата и еритритола и оставяме да къкрят на средно-силна температура около час, или докато морковите омекнат и станат прозрачни и ако е необходимо, доливаме по малко вода :)
След като морковите са готови, добавяме сока и кората от лимона, подправките за бисквитки и ванилиятаи оставяме да покъкри докато водата се редуцира почти напълно.
Отстраняваме от котлона, добавяме чията, разбъркваме, покриваме плътно по повърхноистта със свежо фолио и оставяме да се охлади напълно.

На блатовете:
Загряваме фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене с падащо дъно 18-20см, или печем последователно.
В голяма купа смесваме бадемовото брашно, кокосовите стърготини, еритритола, бакпулвера, содата бикарбонат, солта, канелата и бодправките за бисквитки.
В друга купа разбиваме яйцата, млякото, разтопеното кокосово масло и екстракта от ванилия, докато се смесят добре.
Постепенно добавяме течните съставки към сухите, като разбъркваме, докато се смесят. 
Добавяме настърганите моркови и нарязаните орехи и разпределяме тестото по равно в 2-те подготвени форми.
Печем в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна за 25-30 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста. 
Оставяме блатовете да се охладят във формите за 10 минути, след което освобождаваме от формите и обръщаме върху решетка, за да се охладят напълно.

На ароматните орехи:
Загряваме предварително фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Разбъркваме ядките с кокосовото масло, еритритола и подправките за исквитки и  разстиламе на тънък слой в подготвената тава.
Печем в загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна около 10-15 минут, като разбъркваме от време на време.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.

На крема и глазурата:
Разбиваме маслото, еритритола и екстракта от ванилия до гладка и светла смес.
Добавяме постепенно крем сиренето, като продължаваме да разбиваме до кладък крем.
Отделяме около 150 г от крема в пош с накрайник #1M на Wilton за декориране и оставяме в хладилника.
Разделяме останалия крем на две равни части за сглобяване и измазване на тортата.


Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху подходящ поднос, фиксираме с регулеруем ринг за торти, като сме покрили стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене
Нанасяме около 100 грама от крема за сглобяване и заравняваме.
С помощта на пош и  голям кръгъл накрайник оформяме пръстен с около 2 см ширина от останалия крем по външния ръб на блатаи запълваме средата с около 200 г от конфитюра от моркови.
Покриваме конфитюра с останалия крем и заравняваме.
Покриваме с втория блат, който поставяме с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме да престои поне 6-8 часа в хладилника.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, покриваме с крема за измазване и оставяме в хладилника за 15-20  минути да стегне.
Декорираме със заделения крем, ароматни орехи и конфитюр от моркови и съхраняваме в хладилника.


И имаме най-вкусната морковена торта без захар и без глутен, с която да подслждаме дните и празниците си без угризения :))


4 comments:

  1. Хубаво изглежда, но начин на приготвяне йок. Целта Ви е постоянно да се рефрешва страницата или да се разцъка из нея.
    Имате красива торта, ами напишете си рецептата и приготвянето, че на човек да му стане приятно. След това ще Ви разгледа и другите рецепти…
    Правилно се самоопределяте като непораснало момиче.
    Успех!
    Ще си потърся друга рецепта за морковена торта.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Съжалвам за неприятните емоции, довели до толкова догадки и щедро раздадени съвети и квалификации, които е породило у Вас забавянето на рецептата!!
      Понякога малко толерантност не вреди, но това е само според мен...
      Усмихнат ден :)

      Delete
  2. Здравейте! Бадемовото брашно с какво може да се замени? Същото количество овесено брашно дали ще свърши работа? Наясно съм, че има въглехидрати в него и вече няма да е кето, но много вкусна изглежда тортата и съм сигурна, че ще се хареса на домочадието 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Не съм сигурна как би се държало овесеното брашно в тая смес, но бих намалила количеството до 160 г овесено брашно и бих добавила 2, вместо 1 ч.л. бакпулвер :)
      Или бихте могли да замените бадемовото брашно с 200 г ситно смлени орехи, или други предпочитани ядки...
      И дано не Ви подведа неволно!!

      Delete

Blogging tips