AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, December 16, 2024

Шоколадова торта с греяно вино и поширани круши / Mulled Wine Chocolate Cake with Poached Pears


Шоколадова торта с вкус на Коледа и домашен уют, с която подобаващо да посрещнем най-светлите зимни празници, или да изпратим настоящата и да приветстваме новата година :) 

Богати шоколадови блатове с дъх на ароматно греяно вино, изкусителен конфитюр, кадифен шоколадов крем с маскарпоне и богато гарнирана с поширани в греяно вино круши и зимни плодове - покана за празник към всички сетива...

Необходими продукти:

За пошираните круши:
750 мл бутилка червено вино
250 мл сок от нар
100 г захар
5 гвоздейчета карамфил
1 пръчка канела
1 шушулка кардамон, по избор
5 зрънца бахар
3 звездички звездовиден анасон
1 портокал,  или 2-3 мандарини
6 твърди, но узрели круши

За конфитюра от поширани круши:
2 поширани круши, почистени и нарязани на кубчета
100 мл греяно вино
3 с.л. захар

За блатовете:
200 мл греяно вино
150 г кафява захар
1 голямо яйце
80 мл олио
½ чаена лъжичка бял винен оцет
125 г брашно
1/8 ч.л. сол
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л смес от подправки (звездовиден анасон, индийско орехче, карамфил, бахар - на прах)
1/2 ч.л. смлян джинджифил

За крема:
400 мл прясно мляко
40 г захар
30 мл студена вода
200 г тъмен шоколад 
500 г маскарпоне
200 мл млечна сметана
100 г меко масло
2 с.л пудра захар

За декориране:
Поширани круши и зимни плодове, по избор


Начин на приготвяне:

На пошираните круши:
С белачка за плодове изрязваме тънко кората на портокала, след което го обелваме, нарязваме на кръгчета и почистваме от семките.
В дълбока тенджера смесваме виното, сока от нар, захарта, подправките, есенцията ванилия, кората и резенчетата портокал и загряваме на средно-силен огън.
Обелваме крушите, като запазваме дръжките и ги добавяме в тенджерата, като се стараем да са напълно покрити от течността, по възможност :)
Оставяме виното да заври, след което намаляваме и оставяме да къкри, частично покрито, за около 30 минути, като разбъркваме от време на време, така че крушите да се пошират равномерно. 
Проверяваме крушите, като прободем с върха на остър нож, дали са крехки и ако са все още твърди, оставяме да къкрят още 10 минути, или докато омекнат. 
Отстраняваме от котлона, похлупваме с капак и оставяме да се охладят до стайна температура, като крушите все още са в течността.
Внимателно изваждаме крушите и прецеждаме течността. 
Връщаме течността обратно на котлона и редуцираме наполовина.

На конфитюра от поширани круши:
Смесваме царевичното нишесте със захарта и поръсваме нарязаните на кубчета поширани круши.
Кипваме в касерола, при непрекъснато разбъркване, греяното вино, крушите и есенцията ванилия и  оставяме да къкри 3-4 минути, или докато се сгъсти.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и след като се охлади до стайна температура, съхраняваме в хладилник.

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 3 форми с диаметър 18-20 см с хартия за печене, или печем последователно.
В голяма купа разбиваме заедно захарта, яйцето, олиото, греяното вино, есенцията ванилия, оцета и портокаловите корички.
В голяма купа пресяваме заедно брашното, царевичното нишесте, какаото на прах, бакпулвера, содата бикарбонат, солта, канелата, смесените подправки и джинджифила.
Добавяме мокрите съставки към сухите и разбъркваме с бъркалка, докато не останат сухи бучки.
Разпределяме тестото поравно между трите форми. 
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за около 30-35 минути, или докато шиш, поставен в центъра, излезе чист.
Охлаждаме блатовете във формите за 20 минути, след което внимателно обръщаме върху решетка и оставяме да изстинат напълно. 

На крема:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като използваме 400 мл прясно мляко и 40 г захар и оставяме да се охлади за минута.
Добавяме накиснатия желатин, разбъркваме и оставяме пудинга леко да се охлади.
Разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме да се охлади, но да е още течен.
Разбиваме маскарпонето, охладения шоколад, млечната сметана и есенцията ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути.
Отделяме 300 грама от сместа за глазурата, добавяме мекото масло, пудрата захар и какаото, разбиваме до гладък крем и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио.
Към останалата смес, добавяме охладения пудинг, разбиваме с миксер на ниска степен  до гладък крем и разделяме на две равни части. 


Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху чиния за сервиране и оформяме 2-3 см пръстен от първата част от крема по периферията на блата.
Запълваме с половината от конфитюра от поширани круши и покриваме равномерно с останалия от първата част от крема.
Покриваме с втория блат и повтаряме с конфитюра и крема.
Завършваме с последния блат, който поставяме с дъното нагоре.
Стягаме с ринг за торта или свежо фолио и оставяме да престои в хладилника поне 6-8 часа.
Измазваме тортата равномерно от всички страни с глазурата и оставяме в хладилника за 20 минути да стегне.
Декорираме с поширани круши и зимни плодове, по избор.
Сервираме с редуцираното греяно вино. 


No comments:

Post a Comment

Blogging tips