AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, August 7, 2018

Сладкиш със сини сливи и лимонова глазура / Cake with Plums and Lemon Glaze



Пухкав, лек и сочен сладкиш със сини сливи и хрупкава лимонова глазура - за рождения ден на съпруга ми!! :)

Рецептата е адаптирана от предложението на William Drabble, което няккаси веднага ми се върза с вкуса на сини сливи и лимон - и бога ми, се оказа адски сполучливо...

Дори лимоновата глазура, по отношение на която бях абсолютно скептична и сериозно се замислях, дали да не пропусна и да заменя с лека поръска от канелена пудра захар, се оказа повече от удачна и буквално изстрелва сладкиша във висините на кулинарното блаженство!!

Та, в сезона на сините сливи - горещо препоръчам ;)

Необходими продукти:

150 г брашно
настърганата кора от 1 лимон
4 яйца, белтъците разделени от жълтъците
100 + 70 г захар
180 мл зехтин или олио (аз ползвах зехтин)
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 с.л. екстракт ванилия
2-3 капки еснция лимон, по избор
10-12 сини сливи, почистени от костилките и нарязани наполовина или на четвъртинки

За лимоновата глазура:
35 мл лимонов сок
220 г фина пудра захар


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С.
Покриваме дъното на 22 см форма с подвижен борд с хартия за печене и намсляваме дъното и стените на формата.
Смесваме в купа брашното и настърганата кора от лимон и оставяме настрани.
В отделна купа разбиваме белтъците със солта и добавяме постепенно 70 г захар, като разбъркваме нперекъснато до гладко целувчено тесто.
Разбиваме с миксер в друга купа жълтъците с останалите 100 г захар до пухкава бяла смес.
Намаляваме скоростта на миксера и добавяме постепенно зехтина (или олиото) и след това 2-те с.л. лимонов сок, ванилията и лимоновия екстракт, ако ползваме.
Добавяме сместа с брашното към жълтъците и внимателно разбъркване с щпатула.
Добавяме около 1/3 от целувчената смес и внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се усвои.
Добавяме на части и останалата белтъчена смес, като всеки път внимателно разбъркваме с шпатула до пълното ѝ усвояване - целта е да се получи леко, въздушно и пухкаво тесто.
Изсипваме тестото в подготвената форма и подреждаме отгоре в кръг нарязаните сливи.
Печем в предварително загрята до 180С фурна 35-40 минути, или докато забодена в средата клечка излиза суха (на мен ми отне 45 минути).
Изваждаме готовия сладкиш от фурната и бързо приготвяме лимоновата глазура, като добавим лимоновия сок към пудрата захар и разбъркаме до пълното ѝ разтваряне.
Поливаме тортата още топла с лимоновата глазура.
Оставяме да изстине и глазурата да стегне, преди да поднесем.

Аз сглупих първо да освободя сладкища от формата и след това да полея с глазурата, което ми спечели събирането на глазура от подноса с лъжица и препоиването на сладкиша неколкократно, затова мисля следващия път да полея глазурата преди да освободя от ринга и да оставя глазурата да си попива и кристализира на воля ;)

Признавам си, освен за лимоновата глазура, бях леко скептична и за зехтиновия ефект при сладкиша, но резултатът буквално надмина всичките ми очаквания и издигна ахглийската кухня на нови висоти в очите ми ;)
Категорично мога да заявя, че това е най-вкусният сладкиш със сини сливи, който съм правила и опитвала!!

Поднасяме с любима гореща напитка (утрепАл се е за акомпанимент на „Файв а клок” чая!! ;) ако пиете такъв)...

Но можем да поднесем и топъл с топка сладолед, плуваща в лимоновата глазура - това ще го пробвам също ;)



2 comments:

  1. Имам ти доверие, естествено, но и мен ме притеснява зехтина :)
    Моят е екстра върджин и си има хубав аромат...
    И тук да поздравя виновникът за вкусотията :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, и моят е екстра върджин - един такъв наситено зеленичък :) и сериозно се опасявах, че освен зелен сладкиш с талатинова консистенция, ще си имаме и сладкиш с вкус на гръцка салата... Е, да - ама НЕ!! Няма и помен от глетавост в текстурата или тегавост в аромата - супер си е :)
      Но пък и винаги може да се пробва с олио или друга растителна мазнина... Аз просто си държах да го пробвам със зехтина :)
      Благодаря за поздравите!! :) <3

      Delete

Blogging tips