КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, March 31, 2014

Супа от коприва / Stinging Nettle Soup



Пролетна, лека и изненадващо вкусна супа с коприва, която дори младежът охотно излапа - въпреки непреодолимия му скептицизъм към "зелени манджи"!!! Та дори се прежали и да признае, че била "някак особено интересна" ;)

Самата аз никога не съм била фен на супите - от детската градина ги недолюбвам, със съвсем малки изключения, а и детенце трудно се лъже да ги опита - та супи вкъщи рядко се готвят...

Но това пролетно предизвикателство определено си заслужава!!!


Необходими продукти:

1 пакет (около 300г) прясна коприва.
1 средно голяма глава лук
2 стръка пресен чесън
2 средно големи картофа
4 чаши (около 1 л) домашен зеленчуков или пилешки бульон
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
кисело мляко, за сервиране (по избор)
"био" теменужки и листенца мента, много добре измити и подсушени - за сервиране


Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме под течаща вода (и с пластични ръкавици) копривата.
Нарязваме лука и картофите на кубчета, а пресния чесън на кръгчета.
В голяма тенджера кипваме подсолена вода и бланшираме за 1-2 минути копривата.
Отцеждаме и прехвърляме бланшираната коприва в съд с ледена вода.
Отделяме листата и по-крехките стръкчета и изцеждаме от водата.
В отделна тенджера загряваме маслото, добавяме лука и пресния чесън и сотираме за няколко минути, докато омекнат.
Добавяме домашния зеленчуков или пилешки бульон, копривата и картофите и подправяме със сол и пипер.
Оставяме супата за заври, след което редуцираме огъня до средно-силен и оставяме да къкри 15-20 минути, или докато се сварят картофите.
Отделяме една чаша от бульона настрани и блендираме (или пасираме) до фино пюре.
Ако е необходимо, добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.


Поднасяме супата веднага - поръсена с листенца мента и теменужки и гарнирана с кисело мляко, по избор.




10 comments:

  1. Ех, че вкусна и полезна красота... :) С удоволствие бих опитала!
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  2. Jako lepo dekorisano.Odli;na supa!Podeljeno na mojoj Facebook Stranici
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar

    ReplyDelete
  3. Specheli nagradi LITTLE gotvachi - Grand Masters
    Ot 1 do 30 april
    Trite osnovni nagradi , 10 utekhata
    Retsepti tryabva da bŭdat izprateni na
    nagradnaigravolimo@gmail.com
    Tsyalata informatsiya v bloga
    www.dzolistic.blogspot . COM

    ReplyDelete
  4. Мина, у нас сме любители на супите :)
    И тази е много съблазнителна!
    Хубава седмица от мен!

    ReplyDelete
  5. Преслестно си я поднесла, Мина! Супата от коприва миналата година открих колко е вкусна и често я приготвям, но толкова красива не мога да я направя :) Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Не съм правила, а и не съм яла супа от коприва, но ще ми хареса, обичам зелени супи! Красива е! Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  7. Мина,обичам лапад и спанак,но с копривата не сме много сдружени,обаче госпожицата да знаеш колко й е фен-би изгребала цяла тенджера.Скоро майка ми правила и тя ми се похвали,че чудно си хапнала.
    Нямам съмнение,че си я приготвила много вкусна,щом и младежа е останал очарован,а аз се прехласнах по цялостната композиция - прекрасна,цветна градина!
    Сърдечни прегръдки за цялото семейство и успешна седмица да ви е,мила!

    ReplyDelete
  8. Аз обожавам зеленийки:) и тази супичка съм сигурна, че ще ми стане любима дружка:))) Много красиво са ти се получили сърчицата, но който си го може... Поздрави!

    ReplyDelete
  9. Много свежо, впечатляващо красиво, тематично и неустоимо апетитно предложение, Мина.
    И аз съм на вълна коприва /в сезон/, допада ми и твоята идея.
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат пролетен ден!

    ReplyDelete
  10. Как бих искала и аз така да прилъжа внука да хапне нещо зелено! :)
    Мина, много е вкусна супата. Ще опитам и аз така - с картоф.
    Прекрасно и оригинално поднесена!
    Поздрави!

    ReplyDelete

Blogging tips