AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, November 3, 2013

Блонди с карамел и тиква и 2 безплатни пропуска за COOlinar :) / Caramel Pumpkin Blondies



Трудно успявам да включа тиква в менюто на детенце - не вярвам да са им я сервирали в градината, защото именно детската градина е люлката на всички ненавистни за него манджи, но въпреки това я хапва само на тиквеник. С тези блондис с карамел и тиква обаче :) директно го заковах!!! Бяха обявени за по-вкусни и от тортата за баба ми, която от години не отстъпва топ позицията си в неговата класация ;)


Необходими продукти:

125 г масло
125 г бял шоколад
100 г захар
100 г кафява захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л ром
80 г брашно
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер

За карамелено-тиквения сос:
200 г пюре от печена тиква
100 г захар
50 мл студена вода
30 г масло
2 с.л. сладкарска сметана
2 с.л. ром


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 20 см покриваме с хартия за печене и оставяме настрани.

На блонди слоя: 
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и белия шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес бялата и кафявата захар, рома, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес. Разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме блонди слоя в предварително подготвената тава

На карамелено-тиквения сос:
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто захарта и водата.
Добавяме сметаната и разбъркваме енергично до усвояването й.
Прибавяме масло и рома и отново разбъркваме, докато се усвоят.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Смесваме охладения карамел и тиквеното пюре и разбъркваме отново до хомогенна смес.

Изсипваме карамелено-тиквения слой върху блонди слоя и с помощта на нож за масло разбъркваме (от долу нагоре), като оформяме къдрави завркънкулки :), които впоследствие не си и личат толкова...
Печем  в предварително загрята на 180С фурна около 30-35 минути, или докато клечка за зъби, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно (поне за 4 часа) и нарязваме на квадрати.
Поднасяме с предпочитана топла напитка :)


Сочен и богат на вкусове и аромати сладкиш, в който няма как да не се влюбите още след първата хапка!!! :)

И сега за COOLinar:

На 8-ми и 9-ти ноември в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, София ще се проведе изключително интересното събитие COOLinar: www.coolinar.net - едно истински вълнуващо изживяване за всеки кулинар по душа!!! Организаторите на Coolinar бяха така мили и любезни да ме поканят и да предложат безплатни пропуски и за още 2-ма мои читатели, почитатели на кулинарното изкуство, за което искрено им благодаря!!! 
Всеки, който би искал да се включи в това забавно мероприятие, все още може да остави коментар под съобщението  във Facebook дневника ми (или тук, въпреки че то май вече време не остана) и в понеделник сутрин (т.е. утре) ще „изтегля“ с импровизирана томбола двамата късметлии, които ще обявя и тук :)

Двудневната програма на COOLinar включва: Съвети от експерти по здравословно хранене; Кулинарни състезания за любители готвачи – индивидуално и по отбори; Дегустации, експерименти и съвети; Приготвяне на коктейли и кулинарни битки; И още много професионални съвети, рецепти, вкусен аромат от приготвени ястия, дискусии, молекулярна гастрономия на живо :) и не само!!!




13 comments:

  1. Чудесен десерт. Определено ще се пробва и още повече, че и аз имам една капризна девойка, която все се чудя как да излъжа да хапне.
    Относно събитието COOLinar ще чакам да разкажеш интересни неща! ;)

    ReplyDelete
  2. Мина, чудесен е сладкишът ти! А за събитието - има вероятност да присъствам и много ще се радвам да се запознаем. :) Ще се оглеждам за теб. :)
    Сърдечни поздрави и честито за наградата!

    ReplyDelete
  3. И мен закова :)....блондито изглежда превъзходно!
    Завиждам благородно за кулинарното събитие и честито на печелившите!
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
  4. Изглежда много апетитно.
    Хубава вечер и успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  5. Чудесно предложение, Мина!
    И аз бих го опитала с удоволствие!
    Усмихната седмица!

    ReplyDelete
  6. Ехааа,ама как само си подредила масата-печена тиква,кафенце с каймак и сочен кейк-превъзходна колекция!
    Имаш късмет,че не си ми наблизо,щях да цъфна без покана.Просто на любими изкушения в любима компания трудно бих устояла,мила!
    Моите също грам не обичат тиква,но намирам начин да им я прокарам по разни заобиколни пътеки.
    Прегръдка най-сърдечна за теб и моите любими другарчета!

    ReplyDelete
  7. Вълшебна тиквена фиеста, Мина -
    толкова слънчева, ароматна и изкушаваща, представена с чудесна рецепта и снимки.
    Изглежда страхотно, поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ReplyDelete
  8. Това блонди обещава да е много вкусно!
    Снимките ти отново са прекрасни, Мина!

    ReplyDelete
  9. Страхотно!А сладкишът непременно ще се пробва!

    ReplyDelete
  10. Е, Мина, това е сериозна оценка! Удържала си голяма победа :) А като гледам снимките, със сигурност е заслужена!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  11. Мина, много ми хареса блондито. А щом и дребосъчко си заковала, това вече си е новина :))) Спечели и мен :)))

    ReplyDelete
  12. И аз съм от закованите :) Изглежда неустоимо вкусно!

    ReplyDelete
  13. Блондито звучи идейно и много сладичко!
    А за coolinar, малко съжалявам, че не прочетох по-рано поста ти. Надявам се ще разкажеш :)

    ReplyDelete

Blogging tips