AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, September 15, 2013

Мус със смокини и лавандула / Fig Lavender Mousse




Обещах си да приготвя неустоимия лавандулов мус на Ева веднага щом го видях, но някакси си го представях със смокини :) явно комбинацията лавандула - смокини ми е "вградена" и не мога да й устоявам...


Необходими продукти:

4 големи или 8 малки смокини
60 г захар
60 мл вода
настърганата кора от половин лимон
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

125 мл млечна сметана
2 с.л. свеж лавандулов цвят или 1 с.л. сух
250 г маскарпоне
2 с.л. мед
10 г желатин + 40 мл студена вода
виолетова сладкарска боя, по избор

За гарниране:
100 мл млечна сметана, разбита до меки връхчета
лавандулов цвят за поръсване
смокини, нарязани





Начин на приготвяне:

Идеята за обработката на смокините е от една рецепта на Гордън Рамзи за смокинов сладолед, която ни е много любима вкъщи, но все не оцелява до снимки :)

Почистваме смокините от дръжките и нарязваме на осминки.
Слагаме в подходящ тиган със захарта, водата и настърганата кора от лимон.
Готвим на умерен огън около 10-15 минути, като разбъркваме често, сокато течността се редуцира до сироп.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.
Междувременно загряваме 125 мл сметана и лавандуловия цвят, докато кипне.
Намаляваме огъня и оставяме да къкри около 2 минути.
Отстраняваме от огъня, похлупваме съда и оставяме настрани за 20-ина минути.
В голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето и меда.
Блендираме смокините, лимоновия сок и прецедената охладена сметана и добавяме сместа към маскарпонето.
Накисваме желатина в студената вода за 10-ина минути.
Разтопяваме на водна баня или в микровълновата за няколко секунди на ниска мощност, като внимаваме да не кипне.
Прибавяме разтопения желатин към останалата смес, разбъркваме и оставяме да се охлади за 15-20 минути.
Прибавяме разбитата сметана и виолетовата сладкарска боя (по избор - моята беше свършила) и разбъркваме.
Разпределяме в десертни чаши или купички и охлаждаме за поне 3 часа.
Преди да поднесем, гарнираме с бита сметана и нарязани смокини и поръсваме с лавандулов цвят.


Мусът е плътен, ароматен и мноооого вкусен :)
А ако го замразим - получаваме фантастично семифредо!!!





10 comments:

  1. О, истински разкош, Мина! Комбинацията смокини, лавандула и Маскарпоне гарантира винаги отличен резултат. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ReplyDelete
  2. Мина, великолепно предложение! Просто думи нямам... Само БРАВО ще кажа!
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
  3. Ох, че приказно и романтично! Прекрасна седмица и поздрави от мен!

    ReplyDelete
  4. Невероятно нежно, неустоимо вкусно и много елегантно поднесено изкушение! Прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
  5. Изкушение... Прекрасно поднесено и невероятно вкусно! Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Ароматно, вкусно, нежно, красиво, невероятен /любим/ цвят, прекрасно поднесено!
    Поздрави и хубава седмица!

    ReplyDelete
  7. Аромати и цветове, които са ми много любими!
    Страхотно представяне, Мина!

    ReplyDelete
  8. Много красиво, Мина,
    страхотно предложение - нежно, фино и ароматно, снимките разкошни.
    Поздрави и хубави есенни дни, Диана

    ReplyDelete
  9. Фантазия в лила, прелестно поднесена с финес, горещ аплодисмент!

    ReplyDelete
  10. Истинска прелест си сътворила,мила!Невероятно стилно поднасяне,много прецизно аранжиране,безспорно неустоима рецепта!Чашките са супер,много ми харесаха!Де да имаше сега една,че толкова много обичам и аз смокини!
    Поздравления за цялостното представяне,божествено е!Прегръдка!

    ReplyDelete

Blogging tips