AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, June 13, 2013

Чийзкейк брауни с череши / Cherry Cheesecake Brownies



Не вярвам някой, видял Малиновото чийзкейк брауни на Ирина, да е останал равнодушен!
У-МО-ПО-МРА-ЧИ-ТЕЛ-НО е!!! :))

И въпреки леките изменения в рецептата, които си позволих, и замяната на малините с череши, се получи греховно вкусен десерт - горещо го препоръчвам на всички любители на шоколадовите изкушения ;)


Необходими продукти:

За брауни слоя:
125 г масло
125 г тъмен шоколад за топене 
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
80 г брашно
20 г какао

За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
50 г захар
1 яйце
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 г череши, почистени от костилките
2 с.л. кафява захар


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 24 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.

За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охладят за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и  ги добавят към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме внимателно, до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената тавичка и разпределяме равномерно.

За чийзкейк слоя:
*** Реших лееееко да "глазирам" черешите, защото  иначе ми стоят някакси сухи след изпичането им сурови...
В малък съд с тежко дъно смесваме почистените от костилките череши и захарта и загряваме на слаб огън за 2-3 минути, само докато захарта се разтопи, като разбъркваме внимателно, докато  черешите се покрият с тънък слой захарен сироп .
Отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охладят.
В купа разбиваме крем сиренето, захарта, яйцето и ванилията до гладък крем.
Изсипваме получения крем върху брауни слоя и с помощта на лъжица разбъркваме (от долу нагоре), за да постигнем мраморния ефект.
*** При мен брауни слоят се получи доста по-гъст и вероятно трябваше по-сериозно да бъркам, защото никакси не го докарах откъм мраморен ефект :), но пък това никакси не се отрази на вкуса :))
Отцеждаме черешите от сиропа  и разпределяме върху чийзкейк слоя, като леко ги притискаме, за да потънат в сместа.

Печем  в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа (което у нас се оказа абсолютно непостижимо като време и браунито бе разрязано след не повече от 10-ина минути) и нарязваме на квадрати.


Вкусът е наистина умопомрачителен - не може да се опише с думи, затова ;) най-добре опитайте сами!!!



28 comments:

  1. правилно, Мина, умопомрачителен е от където и да го погледнеш! Реших го и аз десерта за почивните дни :)
    Хубав и спорен ден на теб!

    ReplyDelete
  2. Изглежда великолепно! И аз съм го планирала във вариант с череши, но чакам да дойде уикенда да го направя (даже се надявам да вали, че вместо да ходим по разходки да си пека и ям чийзкейк) :))

    ReplyDelete
  3. Даааа, и аз го направих с череши. Но не посмях да го извадя след 35 минути, а го оставих за поне 50 и стана лееееко твърд. Което не му попречи да бъде ометен за отрицателно време. :)

    ReplyDelete
  4. И аз съм запазила този десерт за някой специален случай, наистина е очарователен. А твоят, Мина, е не по-малко успешен, а за вкуса само ще мечтая, за момента...
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  5. Мина, при тези описания за умопомрачение и греховност, как горките податливи хора като нас да отминат този сладкиш?! А като добавим и изкушителните снимки - направо виждам огнените отблясъци под казаните ... Но явно ще се поддам!
    Сърдечни поздрави! :)

    ReplyDelete
  6. Греховно вкусен десерт, Мина! Много обичам череши, а в компанията на шоколад са неувтоимо изкушение. Прегръдки! :)

    ReplyDelete
  7. Невероятно вкусен е и твоят вариант, Мина, поздравления! Вече го правих, но така и не опитах, беше за подарък, но непременно ще пробвам отново!

    ReplyDelete
  8. Изглежда страхотно! Комбинацията шоколад и череши ми е любима Записвам си да пробвам скоро! Поздрави :)

    ReplyDelete
  9. Така, такааа, видях го при Иринка и го запомних!:) Сега и при теб - вече няма да мога да спя!:) Ти си го казала у-мо-по-мра-чи-те-лен!

    ReplyDelete
  10. От вчера му се възхищавам на това жестоко сочно брауни,а днес пак ще оплакна око и ще подсмърчам :) .
    Греховно вкусно е,няма спор,а съдинките ти и месалчето пак ме ококориха!Страхотни са и те,мила!Чудесни кадри отново,разкриващи целия разкош на това черешово удоволствие!Глазирането е чудесна идея,благодаря,че сподели!
    И у нас не би имал шанса да отлежава, освен ако не го направя вечерта и само от суета да го снимам на дневна светлина бих го скрила в хладилника,но пак няма гаранция,че ще осъмне в цялост :) .
    С пожелание за вкусен и релаксиращ уикенд на цялото семейство!

    ReplyDelete
  11. Отбелязах за направа! Този път твърдо съм решила, че е време да опитам да си направя домашно брауни.
    Аз и купешко не съм яла, ама това е друг въпрос :)
    Прекрасно изглежда!

    ReplyDelete
  12. Здравей, Мина! Отдавна съм отбелязала блога ти, но скоро успях да поразгледам и съм очарована. Поздравления за твоето местенце! Много е вкусно, красиво и приятно! С удоволствие ще опитам някои твои предложения. А десертът изглежда страхотно, представям си как се топи в устата, сливането на вкусовете на шоколада и черешите...
    Поздравления! Хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  13. Повтарящо се изкушение... става неудържимо изкушение! :) Ще се правим някой ден, то се е видяло :D

    ReplyDelete
  14. Леле каква вкусотия :)Ще се пробва скоро имам рожден ден : )

    Поздрави!!!

    ReplyDelete
  15. Прекрасен десерт Мина
    Снимките са повече от изкушаващи :)
    Ще го опитам задължително
    Поздрави

    ReplyDelete
  16. Боже .... каква вкусотия :) Как да не я направиш ???

    ReplyDelete
  17. Здравей,

    Току - що направих тази вкусотия сега се пече. :) Нямам търпение утре да изненадам моите приятели за рождения ми ден.


    Хубава вечер!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Честит Рожден Ден!!! И благодаря за доверието - насявам се да се е харесало браунито на този така специален ден :)

      Delete
  18. Здравей, получи се много добре. Единствената ми грешка май беше , че го пекох на вентилатор и стана малко сухо :( Но вкуса е неповторим :)

    Хубав ден!!!

    ReplyDelete
  19. И аз го гледах и преглъщах! Твоя изглежда също толкова умопомрачително вкусен! Вече се замислям сериозно дали да не си запълня следобеда с приготвянето му :)

    ReplyDelete
  20. И моят се пече в момента, надявам се да се получи! Нямам търпение да го нарежа на изящни квадрати и да усетя с всеки вкусов рецептор това божествено съчетание на тъмен шоколад, череши и кремсирене!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нямам търпение да споделите впечатления :)

      Delete
  21. Искам да направя този сладкиш, но да попитам преди това - какъв вид, марка крема сирене изполвахте?

    ReplyDelete
  22. Искам да направя този сладкиш, но да попитам преди това - какъв вид, марка крема сирене изполвахте?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тук съм използвала крем сирене Класик на Лидл от 1.99 или 1.89 - не помня точно, но и двата стоят добре в рецептата :)

      Delete
    2. Направих сладкиша с крем сирене от Лидъл - наистина си заслужава, чудесен е! Благодаря, че споделихте рецептата!

      Delete
  23. Здравей, може ли череши от конфитюр, че няма вече пресни

    ReplyDelete
    Replies
    1. Може, разбира се, както и всякакви предпочитани сезонни плодове :)
      Подозирам, че със сини сливи ще се получи чудесно!!

      Delete

Blogging tips