Необходими продукти:
...за 6 големи или 12 малки кремчета
За крема:
200 г млечна сметана
250 г маскарпоне
400 г пълномаслено прясно мляко
150 г пулпа от маракуя, без семки - прясна или консервирана
2-3 с.л. кафява захар, или на вкус
2 ч.л. екстракт ванилия
20 г желатин + 40 мл студена вода
За соса от маракуя:
170 г пулпа от маракуя, със семки
1 с.л. кафява захар, или на вкус
1 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В голяма купа смесваме маскарпонето, млечната сметана, маракуята, захарта и ванилията и разбиваме с миксер на средна степен до гладък крем.
В малък съд кипваме прясното мляко, отстраняваме от огъна, след минута добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме.
Добавяме към крема и разбиваме на ниска степен за около минута, след което превключваме на средно-висока степен и разбиваме за още 1-2 минути.
Разпределяме по чашките и оставяме в хладилника да стяга за около 2 часа.
На соса от маракуя:
В малък съд смесваме захарта и царевичното нишесте.
Изсипваме в тенджера пулпата от маракуя, добавяме захарта с нишестето и разбъркваме.
Кипваме сместа и оставяме за 4-5 минути да къкри на ниска степен, като разбъркваме, докато започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и охлаждаме на ледена баня.
Разпределяме между кремчетата и оставяме гарнираната панакота в хладилника за поне 2 часа.
Здравейте! Нямам търпение да изпробвам рецептата - мисля да заместя маракуята с манго. Може ли да потвърдите дали след прибавянето на “1-2 с.л. от крема към разтопения желатин” прехвърляме сместа с млякото изцяло в съда с крема от маскарпоне? Благодаря и весело посрещане на новата година :)
ReplyDeleteЗдравейте и Честита Нова Година!!
DeleteДа, след като "темперираме" млечно-желатионовата смес с 1-2 с.л. от крема, я добавяме цялата към маскарпоне крема - аз обикновено я добавям на тънка струя при непрекъснато разбъркване на крема с миксера при ниска скорост.
Здрава и успешна 2024 :)