AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, November 23, 2022

Tорта с тиква, карамел и ароматни орехови ядки / Pumpkin Spice Cake with Caramel and Spiced Walnuts

 

Любимата на всички вкъщи торта за сезона - с вкус на есен и предколедно настроение!! 
Пухкави блатовес пюре от тиква и уханни сгряващи подправки.
Плътен и наситен карамел със завладяващи тиквени нотки и послевкус на щастие.
Кадифен чийзкрем с привкус на тиква и карамел.
Копринен маскарпоне крем с ванилово намигане и усещане за карамел и тиква.
Хрупкав орехов крамбъл с дъх на масло и тъмен шоколад за контрапункт.
В дискретната прегръдка на фин шоколадов ганаш и запечени ароматни орехи за комплимент.
Не торта, а поезия - флирт на вкусове, аромати и текстури, които се обичат!!
Рецептата е споделена и на сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см

За пюрето от тиква:
500 г тиква с кората
30 г масло, 2 с.л. кафява захар
1 ч.л. букет подправки
1 ч.л. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

За карамела с тиква:
240 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана
100 г пюре от тиква
1 щипка сол

За ореховия крамбъл:
70 г сурови орехови ядки
20 г кафява захар
20 г брашно
20 г масло
30 г тъмен шоколад

За ароматните орехи:
30 г цели орехови ядки
1 с.л. кафява захар
1 с.л. олио
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил) 

За блатовете:
120 г брашно
5 г бакпулвер Dr.Oetker
½ ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
½ ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил) 
¼ ч.л. сол
1 голямо яйце (или 2 малки) 
80 г кристална захар
80 г кафява захар
80 мл олио
100 г пюре от тиква
50 мл вода
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За чийзкейк крема:
20 г желатин Dr.Oetker
40 мл студена вода
300 г крем сирене
80 г карамел
200 г пюре от тиква
200 мл млечна сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л.  подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)

За крема с маскарпоне:
10 г желатин Dr.Oetker
20 мл студена вода
500 г маскарпоне
100 г карамел
200 мл млечна сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За шоколадовия ганаш:
200 г тъмен шоколад
100 мл млечна сметана

Начин на приготвяне:

На пюрето от тиква: 
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме тиквата на филийки 1.5-2 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 55-60 минути.
Отстраняваме кората и смесваме изпеченета тиква в купата на блендер или кухненски робот с останалите съставки.
Обработваме до гладко пюре

На карамела с тиква:
Кипваме сметаната.
В отделен съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта и пюрето от тиква, разбъркваме и оставяме да се охлади на стайна температура.
Отделяме карамел за чийзкейка и крема и разделяме останалия на 2 равни части.

На ореховия крамбъл:
Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и смиламе на едро.
Добавяме маслото и смиламе за кратко, колкото да се смесят.
разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор вурна, като разбъркваме.
Изваждаме от фурната и оставяме сместа да се охлад.
Разтопяваме на водна баня шоколада и олиото, добавяме охладената орехова смес и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да се охлади

На ароматните орехи:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Разбъркваме ядките с олиото захарта и подправките и  разстиламе на тънък слой в подготвената тава.
Печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 15 минут, изваждаме от фурната и оставяме да се охладят

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата, ванилията и емулсиите и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки на части, като разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Разделяме на 2 равни части, изсипваме в подготвените форми, заравняваме и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до сух тестер.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обръщаме върху решетка и оставяме да се охладят напълно.

На чийзкейк крема:
Покриваме дъното на две форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.
Накиваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, карамела, пюрето от тиква, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  до пълното му усвояване.
Разделяме сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) изсипваме в подготвените форми, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стягат.

На крем с маскарпоне:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, карамела, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен,  до пълното му усвояване.
Разделяме на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

На шоколадовия ганаш:
Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме нарязания на ситно шоколад.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи, разбъркваме до гладък  крем, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охладинапълно – трябва да е с конситенция на течен шоколад.

Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.

Нанасяме тънък слой от първата половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейк слоевете, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставяме по-големия по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с едната половина от карамела.
Нанасяме останалата част от първата половина крем и заравняваме.
Поставяме отгоре ореховия крамбъл и нанасяме тънък слой от втората половина крем.
Поставяме по средтата втория слой чийзкейк, отново нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с другата половина от карамела.
Нанасяме останалата част от втората половина от крема и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измазваме равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставяме в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Заглаждаме след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорираме с ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли Dr. Oetker, по избор.


No comments:

Post a Comment

Blogging tips