AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, December 20, 2019

Шоколадова торта с гльог и фин шоколадов Philadelphia мус с канела / Chocolate Cake with Glogg and Fine Chocolate Cinnamon Mousse



Има торти, които ухаят на уютни вечери край огъня в камината с любими хора, торти с вкус на сбъднати желания и необуздани копнежи за още и още нови и вълнуващи изживявания…
Точно за такава торта е днешното ми предложение – с плътен завладяваш шоколадов вкус, сгряващи нотки на греяно скандинавско вино с плодове и ефирен шоколадов Philadelphia мус с дъх на безкрайни зимни празници :)



Необходими продукти:

За гльога:
750 мл предпочитано червено вино
200 мл водка
Кора от портокал
1 парче пресен джинджифил
Пръчка канела
3-4 гвоздейчета карамфил
4-5 зърна кардамон, с шлюпките
1-2 звездички звездовиден анасон
3-4 зърна бял пипер
1/2пръчка ванилия, със семената (или 1 с.л. екстракт ванилия)
150-200 г кафява захар, или на вкус

За шоколадовия блат:
300 г масло
300 г натурален шоколад за топене
6 жълтъка + 150 г захар
6 белтъка + 150 г захар
1 с.л. екстракт ванилия
160 г брашно
40 г какао на прах
10 г (1 пакетче) бакпулвер
1 щипка сол

За желето с гльог и плодове:
240 мл гльог
1 портокал (120 г), обелен и почистен от ципите
1 ябълка (120 г), обелена и почистена от семките
100 г кафява захар
1 ч.л. лимонена киселина
10 г желатин на прах + 40 мл студена вода

За шоколадовия мус с канела
525 г крем сирене Philadelphia
100 г кафява захар
1 с.л. емулсия канела , или 5 г канела на прах
1 ч.л. екстракт ванилия
200 г натурален шоколад за топене + 200 мл млечна сметана
400 мл млечна сметана
20 г желатин на прах + 60 мл студена вода

За декориране и сервиране:
250 г от шоколадовия Philadelphia мус + 50 г тъмен шоколад
2-3 с.л. како на прах
свежа зеленина - дафинови, маслинови или цитрусови листа
сухи червени плодове
2-3 пръчка канела
 3-4 звездички звездовиден анасон
стафиди + обелени бадеми, по избор


Начин на приготвяне:

На гльога:
Накисваме в плътно затворен съд от предния ден подправките, без захарта, във водката.
Прецеждаме, смесваме с виното и захарта и загряваме, без да позволяваме да кипне.
Отделяме 240 мл от напитката за желето с плодове и около 150 мл за сиропиране на блатовете (по избор), а останалото оставяме за сервиране с тортата :)

На Шоколадовия блат:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за тортa с подвижен борд и диаметър 20см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно, ако разполагаме само с 1 форма.
Пресяваме брашното с какаото и бакпулвера.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, като разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади.
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията до пухкав крем и добавяме на части към охладения шоколад, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното му поемане от сместа.
Разбиваме белтъците със шипка сол на сняг и добавяме постепенно захарта, като разбиваме до меки връхчета.
Добавяме отново на части към шоколадовата смес, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Добавяме на части брашното с какао и бакпулвер и разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Разделяме на 3 равни части, прехвърляме в подготвените форми за печене, заравнявам и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, като след 15-тата минута разменяме местата на формите, за да се изпекат блатовете равномерно (или печем последователно, ако ползваме само 1 форма).
Изваждаме готовите блатове от фурната, освобождаваме ог формите и оставяме да се охладят напълно.


На желето с гльог и плодове:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме заедно гльога, плодовете и захарта, добавяме лимонената киселина и оставяме да къкрят заедно10-ина минути.
Отстраняваме, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтапяне.
Пюрираме с пасатор до хомогенна смес и оставяме да се охлади и да започне да стяга.

На шоколадовия мус:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме 200 мл млечна сметана, добавяме към шоколада и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето Philadelphia с кафявата захар, ванилията и канелата до гладък крем.
Добавяме охладения шоколад към крем сиренето и разбиваме отново до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към Philadelphia крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Отделяме 250 г от муса за измазване на тортата, а останалата част разделяме на 2 равни части.


Сглобяване на тортата:
Сглобяваме тортата, като фиксираме първия блат с малко от крема върху подходящ поднос за торта.
Стягаме блата с ринг за торти и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Сиропираме блата с помощта на сладкарска четка, изсипваме половината от желето с гльог и заравняваме.
Изсипваме половината от муса и отново заравняваме.
Покриваме с втория блат и отново повтаряме със сиропирането, желето и муса.
Накрая покриваме с последния блат, с дъното нагоре, покриваме със стреч фолио и оставяме тортата в хладилника да стяга поне 4 часа, или за през нощта.
Когато тортата е готова, разтопяваме на водна баня оставения за целта шоколад, добавяме го към заделения за измазване на тортата мус и разбъркваме до хомогенна смес.
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента и измазваме с шоколадовия мус.
Покриваме от всички страни с тънък слой какао на прах и декорираме със вечно зелени клонки, сухи червени плодове, пръчки канела и звездовиден анасон.
Поднасяме със затоплен грьог, който можем да поднесем с белени бадеми и стафиди, по избор.




1 comment:

  1. Изумително коледна, много елегантна и несъмнено уханна торта! Напитката, която ползваш на мен ми е извества под името глювайн, или може би не е точно същото? Но какот и да се нарича добавя страхотен аромат. Ще запиша рецептата! Украсата също много ми допадна!За много години, Мина!

    ReplyDelete

Blogging tips