СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, December 7, 2016

Торта с уиски и горЕн бял шоколад / Burnt White Chocolate and Whiskey Cake



Подарих ти сърце. И любов.
Да прелива от обич сърцето ти.
Подарих ти криле. И небе.
Да укрепваш в небето крилете си.
Подарих ти мечти. И света.
Да променяш света със мечтите си.
Ти си мойто туптящо сърце.
Ти си мойте криле, полетели.
Ти си мойта мечта - преродена.
Моят свят...
Моето мъничко зрънце живот,
избуяло в безкрайна вселена!

Честит 18 рожден ден, наше пораснало момче!!
Честито пъкнолетие :)

Отстоявай пламенно любовта си!
Следвай смело мечтите си!
И променяй ненаситно света!! :)

И нека бог те води и те пази в пътя ти, защото само той знае колко неземно много те обичаме!!

Да, давам си сметка, че звуча сълзливо-сантиметално като в латино сапунка - но поне днес ми е позволено :)
Чак не успявам да си дам сметка как минаха последните 18 години и няма ден, в който да не благодаря в душата си на Бог, че ни дари с това прекрасно дете - вече мъж :)
Благодаря ти отново, Господи!! И моля те, бди над него неотменно и нека стъпките ти в пясъка са редом с неговите...



Идеята за тортата е заимствана от юбилейна корица на Gourmet Traveller (Nov. 2016), с известни фриволни вариации по основанта тема и няколко неволни промени в движение :)

Тортата е огромна - от рецептата и наполовина, пак би се получила прилично голяма торта...

Необходими продукти:

За блатовете:
300 г меко масло
440 г кафява захар
220 г течен мед
8 яйца
800 г брашно, пресято
1 с.л. настърган джинджифил
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче) или готов букет подправки за бисквитки
240 мл прясно мляко
2 супени лъжици бял оцет
10 г (1 пакетче) бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол

За крема от горен бял шоколад:
700 г бял шоколад за топене (или предпочитан бял шоколад, начупен на дребни парчета)
550 мл млечна сметана

За маскарпоне крема:
120 г меко масло (ползвах сметаново)
220 г пудра закар
750 г маскарпоне
200 г бял шоколад за топене (или предпочитан бял шоколад)
1 с.л. чист екстракт от ванилия

За битата сметана:
200 г млечна сметана
1 с.л. уиски
2 с.л. пудра захар

За уиски-карамеления сос:
330 г захар
80 + 50 мл вода
30 мл уиски

За сервиране:
парчета тъмен шоколад със захаросан джинджифил (100  тъмен шоколад за топене + 1 с.л. ситно нарязан захаросан джиджифил)
парчета пралини с уиски (160 г захар + 30-40 г уиски)


Начин на приготвяне:

На крема с горЕн бял шоколад:
Загряваме фурната до 120°С. Разстиламе шоколада върху покрита с хартия за печене тава и печем, като разбърквме от време на време, докато придобие тъмно карамелен цвят (в оригиналната рецепта предлагат 2½-3 часа, но на мен обикновено ми отнема м/у 40 до 60 минути).
Копвамесметаната в тенджера а на средно-висока температура, сваляме от огъня, добавяме карамелизирания шоколад и пасираме с ръчен пасатор до гладък крем.
Прехвърляме в подходящ съд и оставяме в хладилника за една нощ.
Когато сме готови да сглобим тортата, прехвърляме крема в пош (без накрайник).
Можем да съхраняваме крема до 1 седмица в хладилника.

На блатовете:
Загряваме фурната до 180°С.
Покриваме дъното на 4 форми с диаметър 22 см и с падащо дъно (аз ползвам 1 и пека блатовете последователно) и намасляваме дъното и стените със спрей за печене или масло.
Разбиваме маслото и кафява захар до пухкав крем.
Добавяме меда и ванилията и разбъркваме.
Разбиваме яйцата, едно по едно, като изчакваме всяко да се усвои напълно, преди да добавим следващото.
Пресяваме брашно, подправките, бакпулвера и содата бикарбонат, добавяме солта и разбъркваме да се смеси с другите съставки.
В купа смесваме прясното мляко и оцета.
Добавяме поетапно бранотос подправки и пресеченото мляко на два три пъти, като ги редуваме - брашно - мляко, брашни - мляко ;)
Разделяме тестото на четири равни части, прехвърляме във формите и  печем всеки от блатовете до златисто кафяво - около 20-25 минути, или докато забита в средата клечка изиза суха.
Охлаждаме готовите блатове с формите върху решетка за 4-5 минути, след което освобождаваме от ринговете и оставяме да се охладят напълно върху решетката.
Можем да ги приготвим от предния ден и да ги съхраняваме в херметически затворени контейнери.

На уиски карамела:
Приготвяме карамел от захарта и 80 мл вода на средно-висока температура до  тъмен карамел, без да разбъркваме, а сано разклащаме на финала съда, за равнмерен цвят на карамела.
Сваляме от огъня, внимателно добавяме останалите 50 мл вода, като се пазим от парата и пръските на горещия карамел, след което добавяме уискито и разбъркаме, докато сместа се хомогенизира.
Отливаме в огнеопорен или метяален съд около 80-10 мл от соса, докато е още съвсем течен, а останалата част съхраняваме в хладилника, докато се охлади.

На маскарпоне крема:
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и оставяме да се охлади, но да не стяга.
Разбиваме маслото с пудрата захар и ванилията до пухкав крем.
Постепенно добавяме маскарпонето, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на гладък крем.
Добавяме на части охладения шоколад и разбъркваме до пълното му усвояване.
Съхраняваме в хладилника, покрит със стреч фолио.

На шоколада за гарниране:
Разтопяваме на водна баня тъмния шоколад, разстиламе върху лист ацетатна хартия (или хартия за печене) до желана дебелина (около 3-5 мм), поръсваме със ситно нарязан захаросан джинджифил (или ядки, по избор) и оставяме да стегне в хладилника.
След като е вече втвърден, нарязвамесъс загрят нож на триъгълници, или начупваме фриволно на парчета.

На пралините с уиски:
Приготвяме пралините непосредстено преди да гарнираме и поднесем тоертата.
Карамелизираме водата и уискито до златист карамел, без да разбъркваме, изсипваме върху кухненска дъска, покрита с хартия за печене и разстиламе до 3-5 мм дебелина.
След като изстине напълно, начупваме на парчета.

На битата сметана:
Приготвяме битата сметана непосредствено преди да гарнираме и поднесем тортата.
Разбиваме заедно сметаната, пудрата захар и 1 с.л. уиски до меки връхчета.

Сглобяване на тортата:
Отделяме 3-4 с.л. от маскарпоне крема - за измазване на последния блат.
Изравняваме с нож за блатове (или с голям остър нож) блатовете.
Фиксираме с регулеруем ринг първия блат върху бодходящ поднос или тортена чиния.
Сиропираме блата с част от отделениякарамелен сос, като нанасяме със сладкарска четка или поръсваме с лъжица.
Шприцоваме или нанасяме с шпатула 1/3 от крема с горЕн бял шоколад.
Върху него нанасяме 1/3 от маскарпоне крема.
Похлупваме с втория блат и повтаряме процедурата със сиропиране, шоколадов крем, маскарпоне крем.
Процедираме по същия начин и с третия блат и похлипваме най-отгоре с последния блат - с дъното нагоре.
Покриваме със стреч фолио и оставяме, най-добре за през нощта, в хладилника да стяга.
Преди да поднесем тортата, освобождаваме от ринга, измазваме отгоре последния блат със заделения маскарпоне крем.
Поливаме по средата с половината от карамеления сос и осавяме да се разтече отстреани.
Гарнираме с бита сметана, декорираме с начупени парчета шоколад и пралини и шоколадови стружки (по избор - можем да си ги изрежем от останлите парчета шоколад с джинджифил с белачката за картофи)
Непосредствено преди да поднесем, поръсваме всяко от парчетата с допълнително карамелен сос и гарнираме, ако е необходимо, с допълнителни парчета шоколад, пралини и бита сметана :)


4 comments:

  1. Честит ви рожденик, Мина!
    Нека в животът му има много щастие, любов и благоденствие!
    Нека се сбъднат всички негови мечти и желания!
    Весел празник!

    ReplyDelete
  2. Има ли какао в рецептата за блата?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не, няма какао в блатовете, но ако искате да придадете шоколадов вкус, отнемете от брашното кличество, равно на количеството какао, което искате да добавите - например 50-60 г :)

      Delete
  3. Мина, нека пожеланията, изляли се от майчиното ти сърце се сбъднат и живота на вашето момче бъде прекрасен, така, както е прекрасна и тортата, приготвена от теб с толкова любов!

    ReplyDelete

Blogging tips