ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Wednesday, September 30, 2015

Октопод с розмарин и мащерка / Octopus with Rosemary and Thyme



Има легенди за това как да се приготви крехък октопод и вероятно има логика във всяка една от тях - от биенето в скалите в Гърция (което в домашни условия можем да заменим с :) центрофугиране в пералнята), през масажиране със сол и налагане с дайкон ряпа в Япония, до варенето с коркова тапа в Италия...

Аз заложих на по-прозаичен вариант :)

Необходими продукти:

1 средно голям октопод (около 1 кг), почистен* и измит
1-2 резена лимон, с кората
1-2 "плисъка" или глътки :) сухо бяло вино
2-3 скилидки чесън, нарязани на четвъртинки
2-3 дафинови листа
2-3 резенчета целина
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка

За запържването:
2-3 с.л. зехтин
1/2 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
листата от 1 стръкче розмарин
листата от 1-2 стръкчета мащерка
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
прясно изцеден сок от 1/2 лимон

За гарниране:
5-6 бейби моркова, по избор
резенчета лимон



Начин на приготвяне:

Ако октоподът е замразен - прехвърляме от предната вечер в хладилника допълното му размразяване.
*Ако не е почистен - правим страничен разрез на главата и отстраняваме вътрешностите и мастилената торбичка (моят си беше почистен) и отстраняваме очите и остатъците от човката (тъмната точка в основата на пипалата). 
В подходящ съд кипваме от половин до 1 литър вода и потапяме на три пъти за по 1-2 секунди октопда във врящата вода, като го държим за главата - по този начин пипалата му се накъдрят по-артистично :) и се предполага, че месото му се отпуска.
Връщаме октопода във врящата вода и добавяме виното, лимона, чесъна и подправките за варенето.
Похлупваме и варим на средно силен огън 20 минути, след което отстраняваме и оставяме в горещата вода и под похлупак за още 20 минути - да се досвари и да поеме от аромата на подправките. Заложих на този еариант, защото октоподът ми беше дълбоко замразен, а не пресен и не бях сигурна колко точно време да го варя активно :) 
Отцеждаме от водата и отрязваме пипалата максимално дълбоко, а главата нарязваме на ивици.


В тиган с тежко дъно загряваме зехтина и запържваме за минута-две ситно нарязания лук и нарязания на филийки чесън.
Добавяме разчлененния октопод, листата розмарин и мащерка и запържваме от всяка страна по 2-3 минути, като поръсваме междувременно с лимонов сок.
Подправяме със сол и пипер и поднасяме с резенчета лимон и сотирани бейби моркови, по избор.






Sunday, September 13, 2015

Панакота с малини / Raspberry Panna Cotta


Лека и и пристрастяващо вкусна панакота :) с чистите продукти на малки български ферими от farmhopping.

Необходими продукти:

За желето:
400 г малини (моите бяха от Еко Ферма Мокрище)
300 мл вода
100 мл сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1 лимон
100 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

За панакотата:
600 мл прясно мляко (домашно)
200 мл млечна сметана
100 г бял шоколад за топене
200 г захар
20 г желатин + 100 мл студена вода

50 г свежи малини* и листенца свежа мента, за гарниране

*Малините могат да се заменят с предпочитани сезонни плодове.



Начин на приготвяне:

На желето: 
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме през гевгир.
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В подходящ съд загряваме на слаб огън водата, виното и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Подреждаме около 1/4 част от малините на дъното на форма за кекс с вместиомост около 2 литра и внимателно добавяме с голяма лъжица (или малък черпак) от желатиновата смес, за да не плувнат плодовете, и оставяме в хладилника да стегне желатина.
Повтаряме процедурата с останалите малини, докато и сиропът, и малините свършат.

На панакотата:
Накисваме 20 г желатин в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В малък съд загряваме на слаб млякото и захарта и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
В отделен съд кипваме сметаната, отстраняваме, прибавяме начупения на парчета бял шоколад и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме млечната смес към сметановата, разбъркваме и оставяме да се поохлади на стайна температура.
Внимателно добавяме млечно-сметановата смес върхи стегналото малиново желе и оставяме в хладилника да стегне напълно.
Преди сервиране потапяме формата за няколко секунди в гореща вода и обръщаме десерта върху поднос или тортена чиния.
Поднасяме панакотата гарнирана със свежи малини и листенца свежа мента.




Blogging tips