ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Friday, June 26, 2015

Печено пиле с майонеза / Mayonnaise Roasted Chicken



Едно предложение за забързани домакини, които, освен че държат на вкусната домашно приготвена храна, обичат и да експериментират и разнообразяват вкусовете на трапезата, без да е необходимо да отделят часове в кухнята...

Рецептата е публикуван и в кулинарния блог La Vita e Bella :)


Необходими продукти:

1 охладено пиле (1.2 - 1.5 кг)
150 г майонеза Белла
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян пипер меланж, или на вкус
2-3 с.л. зехтин
2-3 стръкчета пресен розмарин (или 1-2 щипки сух), по избор


Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор
Измийте и подсушете пилето върху кухненска хартия.
Натрийте равномерно със сол и пипер и поръсете с лимонов сок.
Покрийте равномерно с майонезата и поръсете със зехтина, щипка пипер и розмарин (по избор).
Печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 45 до 60 минути (в зависимост от големината на пилето), като от време на време поливате със соса от печенето.


Поднесете с пикантен дип от останалата майонеза и 2-3 с.л. кисело мляко с розмарин и чесън.



Sunday, June 21, 2015

Френска селска торта с бисквити / Layered Honey Cake with Biscuits



Лека, лесна и изключително уханна и вкусна вариация на класическата френска селска торта - идеална за лятото :)

Необходими продукти:

450 г френски бисквити с масло Petit Beurre
500 г изцедено кислео мляко
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
100 г кафява захар
2-3 с.л. течен мед
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон

6-8 с.л. течен мед, за поръсване
150 г лешници, леко запечени (или ядки по избор - орехи, бадеми)
5-6 бисквитки, по избор
стръкчета свежа лавандула за декориране



Начин на приготвяне:

В голяма купа разбиваме цеденото кисело мляко, заквасената сметана, захарта, 2-3 с.л. мед, лимоновия сок, ванилията и настърганата кора от лимон до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и постепенно добавяме към крема, като разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
В подходящ квадратен или правоъгълен поднос (моят е 20 х 20 см) подрежаме първия ред бисквитки, поръсваме с 1 с.л. мед , нанасяме около 1/8 част от крема и заравняваме.
Добре е да стегнем тортата с рамка (квадратен/правоъгълен ринг), с каквато аз в момента не разполагам :)
Подреждаме и останалите бисквитки, като поръсваме със мед и нанаcяме от крема след всеки ред (получават се 6-7 реда) и завършваме с крем и оставяме за поне един час в хладилника тортата да стегне.
Междувременно смиламе или счукваме ядките и бисквитките.
Заглаждаме след това от страни с крем, поръсваме обилно от всички страни със смлените ядки и бисквитки и оставяме отново в хладилника за поне 4 часа.
Преди да поднесем, декорираме със стръкчета свежа лавандула.


Неустоима е :)

Wednesday, June 17, 2015

Талиатели от лимец с лападово песто и кашу / Spelt Tagliatelle with Dock Leaves Pesto and Cashew



Бързи и изключително вкусни талиатели от лимец с нашенски привкус - с песто от градински лапад и зрял кашкавал от краве мляко, запечатан с пчелен восък - кой би могъл да им устои?! С чисти продукти от farmhopping :)

Необходими продукти:

200 г талиатели от лимец
50 г кашу, запечено и осолено
50 г кашкавал

За пестото от лапад:
1 връзка (около 100 г) лапад
50 г сурово кашу, леко запечено
50 г настърган пармезан
2-3 скилидки чесън
100 мл зехтин
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус


Начин на приготвяне:

Обработваме в блендер или кухненски робот съставките за пестото с около 1/3 от зехтина до хомогенна смес.
Доливаме постепенно останалия зехтин и продължаваме да блендираме до желаната гъстота.
Ако е необходимо, доовкусяваме със сол и пипер.
Съхраняваме в хладилник в добре затворен съд до 1-2 седмици или замразяваме във фризер в подходящ плътно затворен съд до 3 месеца.

Приготвяме талиателите, като ги варим от 4 до 8 минути в кипяща подсолена вода (докато изплуват на повърхността).
Отцеждаме от водата, връщаме в топлата още тенджера, в която сме ги варили, и подправяме със сол и пипер на вкус.
Добавяме 3-4 с.л. от пестото, или на вкус - и внимателно разбъркваме.
С щипка завиваме талиателите, доколкото успеем ;), на топка и разпределяме по чиниите.
Поръсваме със запечено и осолено кашу и настърган на ситно кашкавал.





Monday, June 15, 2015

Пилешко вретено в бекон / Bacon Wrapped Chicken Rolls



Вкусни и лесни за приготвяне пилешки рула по рецепта, адаптирана от предложението на Иван Звездев за Болярско вретено - крехко пилешко месо с плънка от задушени гъби, сушени домати, кисели краставички и пушен кашкавал - увити в ароматен и хрупкаво запечен бекон. Ястие, което можем да приготвяме целогодишно, да разнообразяваме гарнитурата според сезона и всеки път да очароваме всички на масата :)


Необходими продукти:

за 4 порции
време за приготвяне: 40 минути

600 г (2 бр пеперуда) пилешки гърди
12-16 резенчета мариновани сушени домати
12 резенчета пушен кашкавал (или пушено, топено сирене или кашкавал)
100 г печурки, нарязани на филийки
4 бр кисели краставички
16 резенчета пушен бекон
20 г масло, за задушаване на гъбите
2-3 с.л. зехтин, за подмазване на тавата и поръсване на рулата
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
стръкчета свежа мащерка

За гарнитурата:
150 г печурки, разполовени
2-3 средно големи моркова, нарязани на кръгчета
30 г масло
1-2 стръка машерка

1/2 връзка кейл, почистен, измит и подсушен
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода
щипка чили, на люспи
сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Задушаваме нарязаните на филийки гъбиза няколко минути в масло и подправяме със сол и пипер.

Разрязаме пилешките гърди на 2, като всяка половинка разрязваме частично в най-дебелата част, за да получим еднакви филета.


През фолио върху кухненска дъска изтъняваме с точилка или с кухненско чукче и подправяме със сол и пипер на вкус.


Върху кухненско фолио на дъската подреждаме по 4 парчета бекон, като леко ги застъпваме.
Върху тях разполагаме изтъненото пилешко филе и в единия му край (най-добре перпендикулярно на резените бекон) подреждаме резенчета пушен кашкавал, филийки гъби, резенчета кисела краставичка и резенчета сушени домати.


Завиваме на стегнато руло и ако е необходимо фиксираме с клечки за зъби.


Намазваме леко дъното на подходящ за печене съд със зехтин и подреждаме рулата, със затворената част на долу, за да не се развива беконът.
Поръсваме леко със зехтин и пипер и поставяме по клонка свежа мащерка.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 20-25 минути.


Междувременно приготвяме гарнитурата, като загряваме в широк тиган с тежко дъно маслото за гарнитурата, добавяме морковите, гъбите и стръковете мащерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - докато морковите поомекнат, но са все още хрупкави, а гъбите се задушат, но са още свежи.
В отделен тиган сгряваме зехтина,  добавяме чилито и чесъна и запържваме за кратко.
Добавяме кейла, подправяме със сол и пипер и сотираме за 2-3 минути.
Добавяме 1-2 с.л. вода, разбъркаме и похлупваме да се задуши за още минута-две.
Отстраняваме капака и ако е необходими доовкусяваме със сол и пипер.


Поднасяме рулата нарязани под ъгъл на  филийки от по 2-3 см със сотираните зеленчуци и поръсени със соса от печенето, по избор.


И понеже съм от хората, които държат и на най-дребните детайли при приготвянето и поднасянето на всяка една рецепта - обикновено използвам доста съдове и съдчета, прибори и приборчета, които след това обаче трябва да бъдат идеално измити и почистени за следващото забавление в кухнята :)
Доверих се на Fairy Platinum и останах определено възхитена от крайния резултат - със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект Fairy Platinum измива всички мръсни съдове, които остават след всяко кулинарно постижение!! :)




Monday, June 8, 2015

Ягодово сорбе с шампанско и чисти продукти от малки български ферми / Strawberry Champagne Sorbet



Неведнъж съм споделяла, че не съм привърженик на крайностите и откровено се старая да не залитам прекомерно по всичко "здравословно" - споделям идеята, че "прекален светец и богу не е драг" :)
Но като човек, прекарал детството си на село, отчетливо си спомням вкуса на "истинската храна" и страшно съжалявам, че все по-рядко и рядко успявам да се сдобия с продукти от типа "от градината на баба".
Затова и страшно се зарадвах, когато с мен се свързаха от екипа на farmhopping да споделя впечатленията си от тяхната електронна платформа и чистите продукти от малки български ферми, които предлагат. Сърдечно благодаря за предоставената възможност!!
Накратко :), farmhopping е онлайн фермерски пазар, където потребителите могат да си поръчват продукти директно от малки български ферми, като фермерите продават директно на клиентите. Платформата не разполага със склад и наличности, клиентът първо си поръчва и едва след това фермерът произвежда поръчаното, което според мен е и голямото предимство на идеята. Да, необходимо е човек да си планира поръчките предварително и няма как да има всичко, което пожелае на мига, но пък за сметка на това има алтернатива на домашно произведени продукти...
Надявам се, споделяйки впечатленията си в няколко от последващите публикации, да успея подскажа на всички мои приятели, които неведнъж са ме питали откъде биха могли да се сдобият с домашно произведени продукти.

Бързам най-напред да споделя ягодовото си сорбе с шампанско, приготвено с ароматните ягоди от био стопанство "Комосс", докато все още не им е минал съвсем сезонът...  Приготвих сорбето още четвъртък вечерта и си оставих 4-5 ягодки в една купа на рафта в кухнята, с идята да снимам на следващата сутрин, но по една или друга причина  успях да реализирам "фото сесията" едва тази сутрин, без въобще да очаквам да са оцелели, но те за мое изумление, макар и леко позавехнали  - си бяха все така ароматни и апетитни, без загниващи петна, без неприятен вкус и без нефотогенично поведение :)


Необходими продукти:

500 г ягоди, почистени и измити
100 г кафява захар (агаве или кленов сироп, ако е веган**)
100 мл вода
200 мл шампанско* (или сухо бяло вино)
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
свежи ягоди, ядивни сезонни цветенца и листенца свежа мента - за гарниране


Начин на приготвяне:

В съд с тежко дъно  смесваме водата, захарта и шампанското, разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно и оставяме за 4-5 минути да покъкри на тих огън.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Обработваме с кухненски робот или блендер ягодите до гладка смес.
Добавяме лимоновия сок и охладения захарен сироп и блендираме за кратко, докато съставките се смесят.
Изсипваме в плитък съд, подходящ за съхранение във фризер, покриваме и замразяваме за поне 4 часа, като през 2 часа (ако на някой му се занимава) изсипваме сместа отново в белндера, обработваме за по няколко минути и връщаме в съда и фризера.
Преди да сервираме, прехвърляме сорбето за 20-ина минути в хладилника - да се поотпусне.
Разпределяме с лъжица за сладолед в чаши или купички и гарнираме със свежи ягоди, ядивни сезонни цветенца и листенца свежа мента.


* В повечето рецепти шампанското се прибавя заедно с ягодовото пюре, след като захарният сироп е вече изстинал, но аз предпочетох да поизпаря алкохола, доколкото е възможно, с оглед на това, че сорбето ще се консумира и от младежа ;)

** Ако приготвяме с агаве или кленов сироп - бленсираме всички продукти заедно до гладка смес, като можем да заменим шампанското с портокалов сок :) или вода.







Blogging tips