ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН и ПРОЛЕТ

Monday, August 27, 2012

Малинов чийзкейк / Raspberry Cheesecake




Има хора, с които сякаш вселената специално се е постарала да ни срещне!! Някакси са ни близки, преди още да сме се виждали очи в очи... И след като вече се срещнем, си даваме сметка колко истинско е било усещането за глобалния вселенски замисъл да пресече пътищата ни :)

За едно такова мое специално приятелче, което "на живо" е още по фино, елегантно, мило и очарователно създание, и за лъчезарната му и красива дъщеря се опитах да приготвя десерт, за който си мислех, че знам, че е сред предпочитаните (но уви не и от девойчето, затова :) на него специално ще му се реванширам по един или друг начин!!).

Та за Малиновия чийзкейк :)

Спрях се на фантастичната рецепта на Ina Garten, която обаче се оказа неприложима 1 към 1 в онзи момент - та му ударих една импровизация - свят да му се завие на човек... Приготвях кейка пак по нощите, добре, че рецептата едва ли не го изисква :)) и разбира се, се оказа, че блажено съм забравила дъното на необходима ми форма в офиса, и вместо прилично висок 20 сантиметров чийз, да се задоволя с по-нисичкото му 25-26 см подобие (но поне имаше в какво да го приготвя),,,

Необходими продукти:

За подложката:
16 бисквитки орео ( с чаени определено би се получило по-добре!!)
80 г масло, разтопено

За пълнежа:
600 г крем сирене
400 г заквасена сметана
200 г захар
4 яйца
2 жълтъка
настърганата кора от 2 лимона
1 1/2 ч.л. чист екстракт от Ванилия (моят беше свършил и ползвах прехчета - по 1 на яйце/жълтък)

За топинга:
600 г малини
2/4 ч сироп Grenadine (или домашен сироп от малини, ягоди,вишни, касис) + 1/4 ч студена вода, разбити
1/4 чаша студена вода
5 г желатин

Начин на приготвяне:

На подложката:
Загряваме предварително фурната на 175 С или 155 С с вентилатор.
Блендираме бисквитките орео.
Добавяме разтопеното масло и блендираме отново, до пълното му усвояване.
Изсипваме в 20-22 см форма с подвижен борд и с притискане оформяме равномерна подложка (кора) по дъното и около 1-2 см от борда.
Печем в предварително загрята фурната на 175 С или 155 С с вентилатор за около 8 минути и оставяме да се охлади напълно.

На пълнежа: 
Увеличаваме фурната na на 230 С или 210 С с вентилатор.
Разбиваме в голяма купа с миксер на средно висока степен крем сиренето, заквасената сметана и захарта за около 5 минути.
Добавяме постепенно яйцата и жълтъците - по 2 наведнъж, и разбъркваме добре.
Добавяме настърганата кора от лимон и ванилията и отново разбъркваме.
Изсипваме сместа върху изстиналата подложка.
Печем в загрятата до 230 С или 210 С с вентилатор фурна за 15 минути.
Намаляваме температурата на фурната на 110 С или 90 С с вентилатор и печем за още 1 час и 15 мин (75 мин).
Изключваме фурната и оставяме вратата й отворена и оставяме чийзкейка да постои във фурната още около 30 минути - кейка няма да е напълно стегнал в центъра, но това не бива да ни притеснява :)
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади на стайна температура от 2 до 3 часа .
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за през нощта (около 8-12 часа).
Освобождаваме чийзкейка от формата, като прекарваме затоплен нож между стените на формата и кейка и го оставяме с все основата на формата в подходящ поднос за сервиране (аз бях покрила основата на формата за печене с хартия за печене, за да не ми се надере при нарязването на чийза).

На Топинга:
Накисваме желатина в 1/4 ч студена вода за около 10 минути.
Почистваме и измиваме малините.
Разтопяваме накиснатия желатин в микровълнова фурна на най-ниска мощност за 5-10 секунди, като внимаваме да не кипне, или на водна баня.
Смесваме разтопения желатин със сиропа и разбъркваме добре.
В купа изсипваме малините и желатиновия сироп и внимателно се стараем да покрием малинките със сиропа.
Подреждаме върху чийзкейка и съхраняваме в хладилник до сервиране.



Това е вторият печен чийзкек, който приготвям през живота си :))) първият не стигна до снимки, но определено ще повторя рецептата, било то с пресни или замразени малини :)

А тези прекрасни и невероятно вкусни бисквитки с парченца шоколад в очарователната кошничка са ни подарък :)) завиждате ли ми вече?! И би трябвало, защото са невероятно вкусни!!!

Детенце заяви категорично, че по-готини домашни кукита не е опитвало, но то и без друго си е запален фен на кулинарните еликсири!!!


Роси, благодаря ти и тук, скъпа моя - че те има :) и че си ми такова сладко приятелче!!!


P.S. За рецептата на кукитата :) ще чакаме Роси да подскаже, че да си ги забъркаме и у нас :))





Tuesday, August 7, 2012

Бърз Чийзкейк с къпини без печене / No-Bake Blackberry Cheesecake



Импровизиран, бърз и лек летен десерт с приятен свеж вкус - за здравето на рожденика, който днес си имаме :)


Необходими продукти:

За подложката:
12 бисквитки Орео
100 г бадеми, ситно смлени
40 г масло
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За пълнежа:
50 мл студена вода
20 г желатин
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
150 г захар
200 мл сладкарска сметана
200 г къпини, почистени, измити и подсушени
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон

За топинга:
200 мл сладкарска сметана
1-2. с.л. пудра захар
*** 2 с.л. прясно изцеден сок от лимон (по избор)
200 г къпини, почистени, измити и подсушени
80 г конфитюр от къпини, без семки
листенца мента


Начин на приготвяне:

На подложката:
Облепваме дъното и ринга на 22 см форма с подвижен борд със свежо фолио.
Блендираме 4-те съставки за подложката до хомогенна маса.
Изсипваме в подготвената форма и притискаме към дъното и около 2 см от стените, докато оформим равномерна подложка.
Покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвяме пълнежа.

На пълнежа:
Накисваме желатина в студената вода за около 5-10 минути.
Блендираме крем сиренето, заквасената сметана, захарта и сладкарската сметана до хомогенна смес.
Добавяме къпините, лимоновия сок и ванилията и блендираме, докато къпините се пюрират (малки частици от къпините си остават цели).
Загряваме накиснатия желатин за 5-10 секунди в микровълнова на ниска мощност, или на водна баня, докато се разтопи,като внимаваме да не кипне.
Добавяме разтопения желатин на тънка струйка към сместа, като не преставаме да блендираме.
Изсипваме готовата смес върху стегнала подложка, покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника да стегне (или за 30-40 минути във фризер, ако много бързаме), но спокойно можем да забравим в хладилника и за през нощта, или да приготвим 1-2 дни предварително.

На топинга:
Изсипваме къпините в малка купа.
Загряваме в микровълновата ни ниска мощност или на водна баня конфитюра, само докато се разтопи.
Изсипваме разтопения конфитюр върху къпините и ги овалваме, докато се покрият с тънък равномерен филм.
Разбиваме с миксер на силна скорост сметаната и пудрата захар до "остри връхчета", но без да я преразбием.
*** Ако искаме сметаната да си остане пухкава и къпините да потънат в нея като в пухкаво облаче :) забравяме за лимоновия сок!!! Ако обаче слабостта ни към киселеещ топинг надделее - добавяме лимоновия сок :)) и забравяме за пухкавата сметана...
Освобождаваме чийзкейка от формата, обелваме фолиото и прехвърляме в подходящ поднос (аз пропуснах момента с облепването на формата с фолио :) и си му брах плодовете впоследствие).
Изсипваме сметаната върху охладения чийзкейк и в центъра му изсипваме къпините, като оставим поне 2-3 см чист борд.
Оставяме да стегна в хладилника поне за 1 час ( до 1 ден), или за 10-ина минути във фризера ако ни е спешен.
Преди да сервирам, декорираме с листенца свежа мента.


Бърз, лесен, вкусен - непретенциозен, но ефектен чийзкейк, позволяващ доста фриволни интерпретации откъм плодове и аромати :))

А ако замразим, си получаваме фантастичен сладоледен чийзкейк ;)



Blogging tips