AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, December 28, 2021

Баклава чийзкейк / Baklava Cheesecake

 


Вкъщи баклава се приготвя предимно по Коледа или Нова Година и всеки път ми се иска хем да пробвам нещо ново и вълнуващо, хем да не изневерявам на неустоимия класически вкус на този божествен сам по себе си десерт :)
Затова тази година се спрях на варианата баклава чийзкейк с основа и стени от маслено тесто с ядки, плънка от меден чийзкейк и гарнитура от фина баклава.
Реултатът – неописуемо кулинарно изживяване!!
Баклавата е неустоимо хрупкава и уханна, маслената кора с ядки попива на места от сиропа на баклавата и всичко това, в комбинация с копринената консистенция на чийз крема, избухва като фойерверк от вкусове и текстури и буквално взривява сетивата от наслада и удоволствие.

Необходими продукти:

За сиропа:
60 г кристална захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
60 мл вода
120 г мед, течен
1 ч.л. екстракт ванилия
1 пръчка канела

За маслената кора: 
170 г масло, на стайна температура
100 г фина пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
220 г брашно
100 г ядки, нарязани на ситно (използвах 20 г шам-фъстък и 80 г орехи пекан)

За баклавата:
400 г фини кори 
120 г ситно нарязани ядки (използвах 40 г шам-фъстък и 80 г орехи пекан)
1 ч.л. канела на прах
100 г масло, разтопено

За чийзкейка:
340 г мед, течен
60 г заквасена сметана
1 голямо яйце
1 голям яйчен жълтък
2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 ч.л. канела на прах

За декориране:
8 половинки ядки орех пекан
1-2 с.л. шам-фъстък, ситно смлян


Начин на приготвяне:

На сиропа:
Поставяме всички съставки в малка тенджера, оставяме да заври на среден огън. 
След като заври, намаляваме на средно слаб огън и оставяме да къкри за около 3 до 5 минути, като бъркаме непрекъснато.
Отстраняваме от котлона и оставяме настрана да се охлади до стайна температура.

На маслената кора:
Поставяме маслото в голяма купа и разбиваме с миксер на средно-висока скорост за 2-3 минути. 
При изключен миксер добаяме пудрата захар и разбъркваме на ниска степен, докато се смесят. 
Увеличаваме скоростта до средно-висока и разбиваме за 1-2 минути.
Добавяме ванилията и разбъркваме.
Добавяме брашното и месим с бъркалката за тесто на ниска скорост, докато тестото се събере. 
Добавяме ядките и месим за кратко, като не прекаляваме с месенето, за да не премесим тестото.
Намасляваме дъното и стените на 18-20 см форма с по-висок борд (9-10 см) и падащо дъно и покриваме дъното и стените с хартия за печене.
Поставяме тестото в тавата и с потупване покриваме дъното и стените с равномерен слой тесто.
Оставяме във фризера, докато приготвяме баклавата и чийзкейка.

На баклавата:
В купа смесваме ситно нарязаните ядки и канелата.
Измерваме вътрешния диаметър на формата за печене, покрита с кората.
Развиваме напълно фините кори и прегъваме напречно на две, за да получим около 40 броя кори.
С регулеруем ринг за торти или чиния с подходящ размер очертаваме с остър нож кръг с измерения диаметър върху корите и изрязваме с кухненска ножица.
Поставяме първия лист кори върху силиконова или дървена подложка, покрита с хартия за печене и намазваме с помощта на сладкарска четка с разтопено масло.
Поставвяме втори лист отгоре и отново намазваме с масло.
Повтаряме с още 8 кори по същя начин, докато корите станат общо 10 и всички са намазани с масло и подредени.
Върху тях разпределете 1/4 от ядките.
Покрийте ядките с кора и намаслете>
Повторете с още 4 кори - трябва да подредите общо 5 кори намазани с масло
Поръсете със следващата 1/4 от ядките - итака докато свършите и последната 1/4 от ядките.
Върху последния слой ядки подредете последните 10 (или колкото са ви останали) кори, намазани с масло - схемата е следната:
10 листа кори - 1/4 доза ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 5 листа кори - 1/4 ядки, 10 листа кори.
Поставяме подредените кори баклавата във фризера, докато маслото стане твърдо.
Изваждаме от фризера след около 30 минути и с остър нож нарязваме баклавата на 8 равни часте (на 4 и после отново на 4), като внимаваме да не прорежем корите до края, а да запазим последните няколко кори цели, за по-лесно пренасяне и поставяне на баклавата върху крема.
Съхраняваме нарязаната баклава в хладилника, докато не дойде време да я използваме.

На чийзкейка:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Поставете крем сиренето в голяма купа и разбиваме с миксер на средно-висока степен за 2-3 минути, до пухкав и гладък крем. 
Добавяме меда и разбиваме до смесване.
Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме, докато се смесят.
След това добавяме яйцето и яйчения жълтък и разбиваме до пълното им усвояване, като изстъргваме стените на купата.
Добавяме ванилията и канелата и разбъркваме, докато се усвоят.
Изсипваме крема върху студената маслена кора и поставяме внимателно охладената баклва върху чийзкейка (ако е необходимо, изрязваме равномерно отстрани баклавата, за да се побере свободно в маслената кора).
Печем около 60 до 80 минути в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна, като през втората половина на печенето покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. 
Извадждаме от фурната и оставяме чийзкейка да престои около 5 минути.
Заливаме баклавата постепенно със сироп, като изчаквамет сиропът да се поеме, преди да полеем отново.
Оставяме чийзкейка да изстине и го прибираме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
Преди да разрежем чийзкейка, декорираме с орехови ядки пекан и ситно смлян шам-фъстък.





3 comments:

  1. Красота! :)
    Весели празници!

    ReplyDelete
  2. Леле, печеш чийза с баклавата заедно! Страхотно! Изглежда невероятно апетитно, Мина, дояде ми се. :)))
    Весело посрещане на НГ!

    ReplyDelete

Blogging tips