AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 7, 2019

Tорта с целувки и лимонов мус / Meringue Cake with Lemon Mousse



За вчерашния ми рожден ден - една изключително лека и ефирна торта - точно като за след тежки празници с тежки софри ;)

Вероятно от сатурновата дупка - цял ден се мотах с нея и нито успях да я приготвя, нито да я снимам читаво - все едно кукувица ми беше изпила акъла и си бях вързалал ръцете на фльонга - но пък се получи толкова вкусна, че не мога да се сдържа да споделя рецептата, въпреку неугледния ѝ вид :))

Необходими продукти:

За целувките:
5 белтъка
1 щипка сол
300 г кристална захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1-2 капки концентрирана есенция лимон
сладкарска боя, по избор - бебешко розово и небесно синьо на Sugarflair

За лимоновия мус
5 жълтъка
200 г кристална захар
1 с.л. ванилов екстракт
2-3 капки концентрирана есенция лимон
2 с.л. царевични нишесте
200 мл прясно изцеден сок от лимон
200 мл пълномаслено прясно мляко
200 + 200 мл млечна сметана
5 г желатин
30 мл студена вода

За декориране:
Част от целувките
Бяло шоколадово драже, покрито с перлени дъстове в пастелни нюанси на Sly Commerce
Пошове и накрайници: "султан" малък и на Wilton: #4B, #12

Начин на приготвяне:

На целувките:
Загряваме фурната до 110С или 100C с вентилатор.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене, очертаваме 2 кръга с диаметър 18 см всеки и обръщаме хартията обратно, с мастилото надолу.
Застиламе дъното на поне още две големи плитки тави с хартия за печене.
В суха купа разбиваме с миксер белтъците и солта на сняг.
Добавяме постепенно захарта - по 1 с.л. наведнъж и есенциите, като продължаваме да разбиваме, докато захарта се усвои напълно и получим плътно, гладко и лъскаво тесто.
Прехвърляме част от тестото в пош с накрайник #12 и запълваме с плътна доза очертаните в/у хартията за печене кръгове.
Разделяме останалото тесто на 3 части и оцветяваме по избор в розово и светло синьо със сладкарски бои.
Разделяме първо бялото тесто между всеки от накрайниците и шприцоваме различни по форма целувки.
Повтаряме с розовото и синьото тесто.
Печем в предварително загрята до 110С или 100C с вентилатор фурна всички блатове и целувки наведнъж около 60 минути, като след 30-тата минута можем да разместим тавите за равномерно изсушаване на целувките.

На крема:
Приготвяме лимоновия мус, като накисваме предварително желатина в студена вода за 5-10 минути.
Разбиваме жълтъците със захарата до пухкав крем.
Добавяме лимоновия сок и нишестето и разбиваме отново.
Загряваме прясното мляко и 200 мл от млечната сметана и добавяме на тънка струйка към яйчената смес, при непрекъснато разбиване.
Прехвърляме сместа в огнеопорен съд на водна баня и разбъркваме с шпатула, докато кремът се сгъсти - около 15 минути, или до желаната гъстота.
Отстраняваме, изчакваме 1-2 минути, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му усвояване и оставяме кремът да се охлади.
Разбиваме останалите 200 мл млечна сметана до меки връхчета и постепенно добавяме къ охладения лимонов крем, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре.
Отделяме около 1/2 чаша от сместа и останалата част разделяме на две, като директно прехвърляме в пошове или съдчета, които покриваме със стрч фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа - да стегне (най-добре за през нощта.

Сглобяване на тортата:
Стягаме първия целувчен блат с регулеруеми ринг за торти върху подходящ поднос и шприцоваме половината от лимоновия мус отгоре, или изсипваме и заравняваме.
Похлупваме с втория целувчен блат и шприцоваме втората половина от муса, или изсипваме и заравняваме.
Покриваме със стреч фоло и оставяме за 30 -40 минути в хладилника да стегне.
Освобождаваме тортата от ринга и я покриваме възможно най-плътно цялата с целувки, като мацваме леко със заделения крем всяка от целувките, за да ги фиксираме.
Малките разстояния между целувките запълваме с перленото шоколадово драже.
Разрязваме с остър нож и сервираме веднага с предпочитана гореща или пенлива напитка :)

Блатовете могат да се заменят с натрошени целувки, ако пък севсем нямате време и разполагате само с готови целувки ;)

2 comments:

  1. Честит Рожден Ден, скъпа Мина! Бъди все така слънчева, креативна, невероятна в личния живот и кухнята!Разкошна торта!

    ReplyDelete
  2. Май съм пропуснала празника, но надявам се не е късно да поздравя и пожелая вълшебна година!

    ReplyDelete

Blogging tips