AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 11, 2021

Домашен бадемов марципан (Веган и Кето) / Homemade Marzipan (Vegan and Keto)

 


Приготвянето на вкусен марципан е по-лесно и от детска игра - необходими са ви само няколко достъпни продукта и след минути вече имате 400 грама натурален бадемов марципан - основата на безброй неустоими лакомства :)

Корените на този фин деликатес водят към Ориента назад във времето. Още през 850 г. персийски лекар на име Разес възхвалява лечебните свойства на бадемово-захарната паста.  Когато кръстоносците се завръщат от Ориента го донасят със себе си в Европа. Първоначално марципанът е привилегия, достъпна само на кралете и много богатите, но към 19 -ти век, с поевтиняването на захарта като суровина, марципанът става достъпно и популярно, но все така високо ценено лакомство.

Съществува известна, по-скоро условна, разлика между марципана и бадемовата паста - предимно в консистенцията и количеството подсладител. Марципанът е с по-фина структура и по-сладък, като в някои от рецептите за приготвянето му присъсва и яйчен белтък, докато бадемовата паста е по-груба, по-малко сладка и се използва като съставка или пълнеж за печени изделия.

Рецептата е публикувана и в сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:
...за 400 г марципан

200 г бадемово брашно (или бланширани бадеми, смлени)
200 г фина пудра захар (за кето режим можете да замените с еритритол или ксилитол)
1 щипка сол
40 мл студена вода, или предпочитан течен подсладите (сироп агаве, царевичен сироп)
1 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker 

Начин на приготвяне:

В купата на блендера прибавете бадемовото брашно, пудрата захар и щипка сол и смесете за кратко.
Добаветеводата и бадемовата есенция и блендирайте, докато се смесят напълно и тестото се събере на топка.
Ако тестото е прекалено сухо и не се събира на топка, добавяйте по съвсем малко вода до постигане на желаната консистенция, а  ако е прекалено лепкаво – добавяйте по малко от бадемовото брашно, докато е необходимо.
Размесете тестото върху чиста работна повърхност за около 30 секунди.
Оформете на руло,  овийте в свежо фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника да стегне.
И марципанът е готов, при това е подходящ и за веган, и за кето режими.

Можете да съхранявате до 10 дни в хладилник, ако ползвате вода и до 2-3 седмици в хладилник или до 3 месеца във фризер, ако ползвате течен подсладител. 

No comments:

Post a Comment

Blogging tips