AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, October 5, 2021

Тиквен тарт с маскарпоне и бял шоколадов сос / Pumpkin Mascarpone Tart with White Chocolate Sauce

 

Днес баща ми щеще да празнува 74 си рожден ден...
Беше от оная рядка порода хора, които се чувстват добре в кожата си.
Харесваше и обичаше живота си такъв, какъвто е.

Дано там, където си сега, купонът е винаги с теб, тати!!

Необходими продукти:

За основата:
400 г бисквити дайджестив (на Лидл)
160 г масло
1/2 ч.л. букет подправки за джинджифилови бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
2-3 капки концентрирана есенция Кленов сироп

За крема:
250 г маскарпоне
80 г кафява или тръстикова захар
200 мл млечна сметана (30-35%)
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пюрирана)
1 ч.л. букет подправки за джинджифилови бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
2 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. пекарска емулсия Тесто за бисквитки, по избор
1 ч.л. пекарска емулсия Канела, по избор 
3-4 капки концентрирана есенция Кленов сироп
50 мл силно кафе (еспресо)
10 г желатин + 30 мл студена вода

За шоколадовия сос:
100 г бял шоколад за топене
70-80 мл млечна сметана
1/2 ч.л. пекарска емулсия Канела (или 1/2 ч.л. канела на прах)

За декориране:
30 г тъмен шоколад за топене
20 мл млечна сметана
1 шепа орехови ядки
червеникави дребни плодчета или есенни ядливи цветенца, по избор


Начин на приготвяне:

На основата:
Застиламе дъното на форма с падащо дъно и диаметър 20-22 см с хартия за печене и борда на формата с ацетатна лента (или хартия за печене).
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло, подправките и есенцията и блендираме отново, докато се смесят.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен блат с тънък висок около 4-5 см борд отстрани и оставяме в хладилника да стяга.

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Приготвяме кафето и докато е горещо добавяме към него разтворения желатин, разбъркваме, докато се разтопи напълно и охлаждаме на ледена баня напълно.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето и кафявата захар, докато захарта се разтопи, като внимаваме да не прерабием и пресечем маскарпонето - 3-4 минути.
Добавяме млечната сметана и разбиваме до гладък крем - отново за 3-4 минути.
На части прибавяме тиквеното пюре и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме студеното кафе с желатина, подправките и есенциите и отново разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме крема върху основата, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.

На шоколадовия сос:
Кипваме млечната сметана.
Отсраняваме, добавяме шоколада и емулсията и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на ледена баня и още течен, изсипваме върху крема.
Оставяме да стегне за 20-30 минути в хладилника.

На декорацията:
Разтопяваме на водна баня шоколада и сметаната и охлаждаме на ледена баня.
Прехвърляме в пош с кръгъл накрайник #3 на Wilton и оставяме в хладилника за 15-ина минути да стегне.

Сглобяване на тарта:
Освобождаваме тарта от формата и ацетатната лента и прехвърляме в подходящ поднос.
Декорираме с шоколада и орехите и по избор с дребни плодчета или ядливи цветчета.
Поднасяме с любима гореща напитка :)




2 comments:

  1. Nice recipe. Yummy. Like the look and everything. Excited to try on this weekend. Massive respect to you. Also you write very well. Hope you can write about latest Shein clothing discount code UK. That will be helpful also and you will get a good experience and you will also enjoy it. Moreover you can use Shein coupon code UK.

    ReplyDelete
  2. Чудесно изглежда!

    ReplyDelete

Blogging tips