AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, October 22, 2021

Призрачна торта Розово кадифе / Pink Velvet Ghost Cake

 


Призрачно-пастелна торта Розово кадифе - нежно на вид и ефирно на вкус предложение за по-лиричните и романтични почитатели на Хелоуин, което ще покори дори и най-предубедените към празника :)

Можете да намерите рецептата и в сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:

За блатовете:
360 г брашно
340 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker
½ ч.л. сода бикарбонат Dr. Oetker
5 белтъка
120 мл олио
280 мл прясно мляко, затоплено  и пресечено с  1 с.л. оцет
110 г масло, меко
1 с.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
1 ч.л. Червена хранителна боя (течна) 30 ml

За крема:
300 г крем сирене
110 г масло, меко
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
200 г захар

За глазурата:
250 г маскарпоне
50 г захар
100 г бял шоколад
50 г масло, меко
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
½ ч.л. Червена хранителна боя (течна) 30 ml

За целувчените призраци:
1 белтък
1 щипка сол
80 г захар
½ ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

За шоколадовите призраци:
100 г бял шоколад
30 г тъмен шоколад
1-2 с.л захарни поръски, или кристална захар (по избор)


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 3 форми за печене с пдащо дъно и размер 18-20 см (ако разполагаме само с 1 форма - печем блатовете последователно един след друг).
В купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта и смесваме с миксер на средна скорост и приставка гребло за 10-ина секунди, колкото да се смесят.
В отделна купа смесваме олиото и 1/2 чаша от пресеченото прясно мляко и оставяме настрана.
В друга купа смесваме останалото мляко, белтъците, ванилията и червената боя - разбиваме, докато се разбият белтъците и също оставяме настрана.
Добавяме мекото масло към сухите съставки и разбъркваме на ниска степен, до ситни трохи (1/2 до 1 минута).
Прибавяме смесените олио и мляко и оставяме да се разбърква, докато сухите съставки се навлажнят, след което ускоряваме до средна степен и оставяме да се разбърква за 2 минути.
Изстъргваме стените на купата и намаяваме скоростта до ниска.
Добавяме белтъчната смес на три части, като оставяме тестото да се разбърква за 15 секунди между добавките.
Остъргваме отново стените на купата, разбъркваме с шпатула, за да се уверим, че всичко се е смесило добре и разделяме на три равни части.
Печем в предварително загрята на 170С или 160С с вентилатор фурна за 30-35 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
Веднага след като извадим формата от фурната тупваме веднъж смело върху плота, за да освободим парата от блата и да предотвартим спадането му му.
Оставяме блатовете да се охладят за 10 минути във формата.
Обръщаме след това върху решетка и оставяме да се охладят напълно.

На крема:
В купа смесваме крем сиренето, маслото и ванилията и разбиваме с миксер на средна скорост, докато стане кремообразно, добре комбинирано и без бучки.
Добавяме постепенно захарта и разбъркваме за 3-4 минути, или докато захарта се усвои напълно.
Покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника, докато ни потрябва за сглобяване на тортата.

На глазурата:
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и оставяме да се охлади.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, захарта и ванилията за 3-4 минути, или докато се усвои захарта.
Добавяме 1-2 с.л. от сместа към разтопения шоколад и разбъркваме, за да се темперира.
Добавяме темперираната шоколадова смес постепенно към маскарпонето, като разбиваме с миксер на ниска степен, докато се смесят напълно.
Добавяме сладкарския оцветител и отново разбъркваме до хомогенен розов цвят.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за 10-ина минути.

На целувчените призраци:
Загряваме предварително фурната  до 110С или 100С с вентилатор.
Пикриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разбиваме с миксер белтъците, солта и ванилията на сняг за 2-3 минути.
Добавяме бавно и постепено захарта (по 1 ч.л. наведнъж), като след всяко добавяне разбиваме по 3-4 секунди и продължаваме да разбиваме до лъскаво и гладко тесто - около 7-8 минути.
Прехвърляме целувчената смес в пош с кръгъл накрайник, или клъцваме върха на поша до диаметър около 1 см.
Шприцоваме целувките с диаметър около 2-2-5 см, като леко задържаме и изтегляме върховете им.
Печем в предварително загрята до 110С или 100С с вентилатор фурна за 60 минути, или започнат да звучат хрупкаво, при потупване отдолу.
Извадете от фурната и оставете да се охладят напълно върху решетка.

На шоколадовите призраци:
Разтопяваме на водна баня белия шоколад , разбъркваме до гладка смес без бучки и оставяме леко да се охлади.
Прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник, или съвсем леко изрязан връх на поша - не повече от 2-3 мм.
Върху хартия за печене шприцоеаме шоколадови кръгчета с диаметър около 2 см и с помощта на твърда плоска четка или гърба на лъжичка за кафе издърпваме шоколада надолу 2-3 см, докато получим нещокато разтеглена капка, като внимаваме шоколада да не стане прекалено тънък, за да са устойчиви призраците ни.
приготвяме по 3-4 призрака наведнъж, за да не стяга шоколада и да работим по-лесно с него.
Оставяме оформените вече призраци с хартията за печене в хладилника за 10-ина минути.
През това врме разтопяваме на водна баня по същия начин тъмния шоколад и отново прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник, или съвсем леко изрязан връх на поша - не повече от 2-3 мм.
Шприцоваме очички и устички на целувчените и шоколадовите призраци и осатавяме на стайна температура да стегне шоколадът за 10-20 минути.

Сглобяване на тортата:
С дълъг остър нож (за хляб) изравняваме блатовете, като изрязваме загорялата при печенето коричка от всички страни – за равномерен цвят на тортата при разрез :)
Разделяме крема на две равни части.
Поставяме първия блат върху подходящ поднос и стягаме с регулеруем ринг за торти или импровизиран такъв от ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме първата част от крема и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, като леко притискаме и изсипваме отгоре и втората част на крема.
Покриваме с последния блат, като отново леко притискаме.
Покриваме със свежо фолио и оставяметортата в хладилника за 6-8 часа.
Освобождаваме тортата от ринга и измазваме от всички страни с розовата глазура, като изтегляме леко горния ръб над тортата.
Подреждаме отгоре част от целувчените призраци, а отстрани прикрепваме тук-там с малко глазура шоколадови призраци.
Добавяме на места от захарните поръски, ако ползваме - и призрачно розовата ни торта е готова.


Поднасяме с розово шампанско или домашна ягодова или малинова лимонада - за още по-розово пастелно настроение :)

4 comments:

  1. Здравейте, тортата е уникална задължително ще я пробвам. Ако може имам един въпрос относно глазурата. Правила съм подобна без маскарпонето, но при разтопяване на шоколада с маслото се пресече, маслото въобще не се усвой и всичко отиде в коша. Може ли да ми кажете защо се получи така и къде бъркам. Благодаря ви.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Може да е от примеси в маслото, или да е било замразявано - на мен при замразяване ми се е пресичало и без шоколад :) Но аз по-често съм пресичала маскарпонето, добавяйки към него масло, затова предпочитам да смесвам маслото първо с шоколада...
      Бихте могли да добавите маслото, нарязано на кубчета, към вече разтопения шоколад, или да разбиете омекотеното на стайна температура масло с маскарпонето и захарта...
      А ако всичко се пресече - загрявате на водна баня и бъркате до гладка смес :)
      Успех и ще се радвам да споделите, ако решите да опитате тортата!!

      Delete
    2. Благодаря ви!

      Delete
  2. Хей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ReplyDelete

Blogging tips