AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, September 19, 2016

Сливенски милинки / Milinki - Traditional Bulgarian Bread Rolls from Sliven Region



Цяло лято се каних да пробвам прелъстителните милинки на Йоли и все нещоне успявах да си открадна време за тях, но тази неделя бяха първото нещо, с което се захванах сутринта - и мога да ви уверя, че са страхотни!!
Не отлагайте да ги опитате - ако все още не сте!! :)

Необходими продукти:

200 мл вода
2 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 г суха мая (или 15 г свежа)
350 г брашно
50 г разтопено масло

За намазване:

100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 ч.л. сол
1/2 разбито яйце



Начин на приготвяне:

В контейнера на хлебопекарната смесваме водата, захарта и зехтина (или олиото).
Смесваме част от брашното със сухата мая и солта и добавяме към течностите (ако ползваме жива мая - я нароняваме и я добавяме заедно с водата, захтина и захарта).
Активираме програма „Тесто“ и добавяме постепенно и останалата част от брашното - до получаването на гладко и стегнато тесто.
След сигнала за добавяне на ядки, прехвърляме тестото с контейнера, покрит със стреч фолио, в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Ако замесваме тестото на ръка - към сухите съставки добавяме течните и замесваме до гладко и стегнато тесто.
Намасляваме средно голяма тава - мояте е около 25 см  :)
Приготвяме заливката, като към мекото масло постепено добавяме по една лъжичка брашно и една вода (като ги тедуваме) и на финала посоляваме, като не спираме да разбъркваме.
Оформяме от втасалото тесто топчета големината на малък орех, потапяме в разтопеното масло и подреждаме в тавата едно до друго.
Намазваме обилно със заливката и оставяме да втасат.
Аз нали съм си много чевръста ;), нещо се отвях, подредих топчетата в тавата и ги мушнах в предварително загрятадо 45С фурна - да втасват, като напълно забравих за намзаката с масло отгоре... Та ги мазахме вече втасали, но дори и това не попречи на страхотния им вкус - и каъо че ли станаха още по-пухкави ...


Докато милинките втасват, загряваме фурната на 180С или 170С с вентилатор.
Намазваме втасалите вече милинки с разбито яйце и печем 30-35 минути - до златисто.


Поднасяме топли - поръсени с пудра захар, айрян, мляко, сирене или сладко - всякак са страаашно вкусни!!
С хрупкава златиста коричка - отгоре и отдолу - и пухкави като душички по стедата :)


Жестоки са!! - от първата - до последната...



И с маслинки са чудни ;)


И докато ги снимахме - и ги привършихме :))


9 comments:

  1. Чудни, Мина, чудни! Откога не съм виждала подобни милинки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Бети!! Аааадски са вкусни :)

      Delete
  2. Ех, миличка! С твоите златни ръце и обикновените милинки се превръщат в шидьовър. Толкова ти благодаря за доверието! Много, много се радвам, че са ви харесали тези дребосъци. Благодаря ти, скъпа!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Йоли, аз ти благодаря за страхотната рецепта, мила - уникални милинки!! А вкусът им - аааах, вкусът... Официално са ни любими и мислим да наваксваме редовно, че толко време ги отлагах :)
      Поздрави и прегръдки!!

      Delete
  3. Уникални милинки,мила!Непременно ще ги направя,защото едно,че са пухени,и второ-с тази хрупкава маслена коричка са просто един път!А кадрите направо греят!Благодаря на теб и Йоли за поредната великолепна рецепта!Много целувки на всички у дома!

    ReplyDelete
  4. Чудесни и много вкусни.Аз ги наръсвам само с галета, предварително потапям всяко топче в мазнина. Така втасват.И твоите са се получили идеални.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  5. Can u pls translate this recipe to english? Thx

    ReplyDelete
  6. Направих ги по рецептата, но солта е много. Сливенските милинки не са солени! Захарта отгоре не може да компенсира солта. Нямат вкус на Сливенски милинки. Съжалявам за коментара, но не искам някой друг, който знае вкуса на истинските Сливенски милинки да се подведе. Мисля че солта трябва да е 1/3 от 1ч лъжичка и може би още по- малко в заливката.

    ReplyDelete

Blogging tips