AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, June 27, 2025

Чийзкейк с карамелизирани банани / Bananas Foster Cheesecake

 


Карамелизирани банани със свеж тропически туист - вкус, който никога няма да ви подведе!!

...копродукция, с дейното участие на младежа :)

Необходими продукти
...за форма с диаметър 18-20 см 

За карамелизираните банани:
3 узрели твърди банана (около 400 г), нарязани на дебели кръгчета
1 узряло манго (или праскова, нектарина), обелено и нарязано на дребни кубчета
80 г масло
120 г нерафинирана тръстикова захар Панела, или предпочитана кафява захар
1/4 чаена лъжичка канела на прах
1 голяма щипка едро смляна морска сол
прясно изцеден сок от 1 голям портокал, или 2 малки
настъргана кора от 1 портокал
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
прясно изцеден сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1/2 лайм
2 ч.л. екстракт ванилия
60 мл Коантро, предпочитан портокалов ликьор или ром

За основата:
200 г шоколадови бисквити
120 г масло, разтопено

За крема:
300 г крем сирене
200 г карамелизирани банани
400 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция банан, по избор
3-4 капки есенция манго, по избор
10 г желатин + 30 мл стуфдена вода

За декориране:
1 банан, нарязан на 8-12 пънчета.
1-2 с.л. Коантро, предпочитан портокалов ликьор или ром
1-2 с.л. нерафинирана тръстикова захар Панела, или предпочитана кафява захар
30 г лешници, или предпочитани ядки, леко запечени и нарязани на едро


Начин на приготвяне:

На карамелизираните банани:
... дело на младежа :)
В голям тиган на средно силна степен разтопяваме маслото, захарта, канелата и солта и бъркаме, докато започне да бълбука, около 2-3 минути.
Добавяме нарязаното на кубчета манго, сока и настърганите кори от цитрусите и продължаваме да готвим 1-2 минути, или докато мангото поомекне, като не преставаме да разбъркваме.
Добавяме бананите и ваниловия екстракт и готвим още 2-3 минути, като внимателно разбъркваме.
Добавяме портокаловия ликьор и запалваме внимателно с кухненска горелка или кибрит, за да фламбираме плодовете.
Готвим, като разклащаме тигана, докато пламъците угаснат и карамеленият сос се сгъсти до консистенцията на течен мед.
Отдтраняваме, отделяме 200 г от сместа за крема и оставяме настрани.

На основата:
Покриваме с ацетатна лента стените и с хартия за печене дъното на форма за печене с падащо дъно 18-20 см.
В купата на блендер или кухненски робот смиламе бисквитите за кратко, добавяме разтопеното масло и обработваме до влажни трохи.
Прехвърляме в подготвената форма, притискаме с лъжица към дъното и стените на формата, докато оформим основа и борд с височина 5-6 см и оставяме в хладилника да стяга.

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Охлаждамев на ледена баня карамелизираните банани.
Разбиваме, крем сиренето, охладените банани, млечната сметана и есенциите до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, добавяме 1 с.л. от крема, за да го темперираме, прибавяме към останалия крем и разбиваме с миксер на ниска степен, докато се усвои.
Изсипваме чийз крема в охладената основа, покриваме със свежо фолио и оставяме да стегне за 4-6 часа в хладилника, или за около 2 часа във фризера.

Сглобяване на чийзкейка:
Освобождаваме чийзкейка от формата и ацетатната лента, прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния и гарнираме с останалите карамелизирани банани, които може леко да затоплим, ако се налага :)
Преди да поднесем, поръсваме чийзкейка с нарязаните на едро лешници. 
Поръсваме резенчетата банан за декориране с Коантро и тръстикова захар, карамелизираме с кухненска горелка до златист загар и декорираме чийзкейка.
Комбунацията от хрупкавите шоколадови трохи, карамелизираните в масло банани и тропическата свежест на мангото е абсолютно неустоима :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips