AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, April 19, 2011

Kозунак "Венета" - или оцеляване по време на ремонт :) / Sweet Easter Bread with Almonds and Raisins - or Survival While Carrying Out Repairs :)



Не знам какви спонтанни емоции предизвикава у вас думата "РЕМОНТ", но при мен първосигналната реакция определено е: "П-А-Н-И-К-А"!!!

Найлони - прашни, призрачно веещи се найлони - навсякъде и върху всичко!!! И прах - мнооооооого и натрапчива прах, примесена с разкъртена мазилка, тухли и бог знае още какво... ПОГРОМ :)) картинката е като след тотален фатален погром на средновековно бойно поле... Или дори още по-зле :) като при РЕМОНТ!!!

И на фона на подобен декор от отдавна отминали батални сцени ни се налага да съществуваме вече 2-ра седмица... Не знам как все още не съм започнала да пищя неистово!!! - само си повтарям, че още съвсеееем мъничко :)) и всичко ще е както преди - или поне почти ;)

За готвене, естествено, и дума не може да става - оцеляваме на сандвичи и ...шоколад...

Но :) дори и на детенце му омръзна тоя полеви начин на живот и помоли да "спретна поне един бърз козунак - ама ;) без да го снимам"...  И понеже бях пробвала вариации по рецептата на Венета и знам, че става - реших, че нищо не пречи да му подсигуря поне една нормална закуска - след като и без друго машината за хляб ще меси, а фурната ще пече - и аз почти нищо няма да се налага да правя насред прахоляка... Той пък (козунакът) взе, че стана неустоимо прекрасен :) и нямаше как поне малко да не го снимам... - и да се възползвам да ви се оплача от бедствието, наречено "ремонт"!!!

И НЕ - НЕ СЪМ ЗАБРАВИЛА, че скъпата ми приятелка Еликсир беше така мила да ме покани преди около век да гостувам в прекрасния и блог!!! И дори съм почти готова :) на финалната права съм!! И веднага след ремонта :)) се заемам с финалните щрихи по проекта си за гостуването ми при нея - ОБЕЩАНО!!!! :)


Необходими продукти:

За тестото:

170 мл топло прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. захар
50 г масло, размекнато
1-2 с.л. олио
1 ампула есенция ванилия
1 ампула есенция ром
настърганата кора от 1 лимон
550-600 г брашно
1 пакетче (11 г) суха мая

За плънката:

30 г масло, разтопено
100 г стафиди
1 чаша едро счукани бадеми
1/3 чаша захар (по избор)

За глазурата:

1 жълтък
1/4 чаша захар

Ingredients:
Dough:

 170 ml warm milk
 2 eggs
 1 cup sugar
 50 g butter, softened
 1-2 tablespoons sunflower oil
 1 tsp Vanilla extract
 1 tsp Rum extract
 zest of 1 lemon
 550-600 g flour
 1 packet (11 g) instant yeast
 
Filling:

 30 g butter, melted
 100 g raisins
 1 cup almonds, coarsely chopped
 1/3 cup sugar (optional)
 
Glaze:

 1 egg yolk
 1/4 cup sugar


Начин на приготвяне:

Заради вече упоменатите полеви условия вкъщи, а и защото определено е много по-лесно ;) и този път приготвих тестото в машината за хляб, но може да се замеси и с миксер :) или на ръка. 

Намазваме обилно правоъгълна форма за печене на хляб с масло и оставяме настрани.

Разбиваме в купа яйцата и захарта добре. 

В друга купа смесваме брашното и сухата мая.

Смесваме в контейнера на машината съставките в следния порядък: топлото мляко, маслото, олиото, яйца и захарта – разбити предварително, есенциите, настърганата кора от лимон, брашното – смесено с маята. Включваме на програма „Тесто”:  1 ч 30 минути общо.

За размесване на тестото с миксер или на ръка, следваме последователността за добавяне на продуктите като при приготвянето на Козуначеното руло с кайсии и бадеми...

След като сме готови с месенето и тестото е втасало, загряваме фурната на 50С  и изключвааме. 

Изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност и разтегляме с ръце, докато получим кора с приблизителни размери 40х60 см и дебела около 1 см.

Намазваме с разтопеното масло, захарта (по избор), стафидите и бадемите и навиваме на руло. Прегъваме рулото на две, поставяйки едната половина върху другата и разрязваме с остър нож рулото като при Хляба с Песто и Пармезан по дължина през средата, обръщаме двете половини с вътрешната част нагоре и внимателно ги преплитаме, като се стараем разрязаната част да е винаги нагоре (аз за разнообразие този пит оставих едната половина с разрязаната част ;) надолу.

*** Ще покажа някой следващ път модела на прегъване и разрязване - стъпка по-стъпка, че сега нямаше как...

Прехвърляме сплетения козунак в намазаната с масло форма за печене и оставяме в предварително затоплената до 50С фурна да втасва за около 15 минути, или докато удвои обема си.
Следа като козунакът е вече втасъл, намазваме с разбития жълтък и поръсваме обилно със захар.

Включваме фурната на 120С или 100С с вентилатор и печем козунака при тази температура около 15 минути, след което включваме фурната на 180С или 160С с вентилатор и печем още 20-25 минути или до наситено златисто кафяво, като след 15-20-тата минута покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря.Изваждаме готовия козунак и оставяме върху решетка да отпочине около 5 минути.

Фантастична рецепта за козунак!!! Венета, благодаря, че така щедро си я споделила с нас!!!



Козунакът изобилства от "конци" и е много ароматен и вкусен!!!


А плънката може да бъде всякаква - от сухи плодове и ядки, през лукум и най-различни сладка, до шоколад - млечен, бял, тъмен - течен или начупен...


Пробвала съм го с черен шоколад и бадеми - и е божествен :)


Този път се спрях само на бадеми и стафиди, защото имах ;) и защото ми се стори най-бързо...


Но със сигурност синът ми поне веднъж по времем на бедствието "текущ ремонт" закуси, а преди това  ;) и леееееко си довечеря с почти нормална храна...






Blogging tips