AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, April 3, 2023

Козунак с бира / Beer Easter Bread

 

Локумките с бира са ми любими от детството и вероятно затова ми беше любопитно да пробвам как ще се получи козунак с бира :)
Е, страхотен е!!

Необходими продукти:
за 4 козунака по 500 г 

За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък
200 г захар
200 мл бира
50 г масло, разтопено
50 мл олио
1 с.л. екстракт ванилия
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. коняк, или алкохол по избор
настърганата кора от 1 лимон
800-850 гр. брашно, пресято 
1 щипка сол
10 г суха мая

За плънката:
200 г локум
200 г орехи, начупени на едро
200 г стафиди

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
4 с.л. млени лешници
4-8 с.л. перлена захар
12 орехови половинки
2-3 локума, нарязани на кубчета

Начин на приготвяне:

На тестото:
В контенейра на хлебобекарна добавяме първо течните, а след това и сухите продукти, и стартираме хлебопекарната на програма "Тесто".
Ако е необходимо добавяме със супена лъжица по малко пресято брашно или бира, докато получим тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се замазва под бъркалките.
След приключване на програмата, ако тестото не е удвоило обема си, покриваме със свежо фолио и оставяме в загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното.

При замесване на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. бира, захар и брашно.
В голяма купа или тава смесваме първо сухите продукти, след което добавяме към тях течните продукти и активираната мая, и месим 15-20 минути.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в предварително загрята до 40С - 50С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40-50С с с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (ако не ползваме еднократни хартиени форми).
Премесваме за съвсем кратко втасалото тесто и разделяме на четири равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от трите частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 30-15 см, поръсваме с орехи, локум и стафиди и оформяме "на фитил".
Разтегляме и усукваме всеки от фитилите и сплитаме на плитка.
Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) в предварително загрятата до 40С-50С фурна с термоустойчива купа с вода на дъното.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с перлена захар и смлени лешници.
Декорираме с орехови ядки и локум и връщаме във фурната, като покриваме козунаците с хартия за печене.
Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото тестер излиза сух.


No comments:

Post a Comment

Blogging tips