AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 12, 2012

Шоколадова торта с пюре от кестени / Chocolate Chestnut Puree Cake




Една покъртително-шоколадова торта за вчерашния ми имен ден - с много шоколад, карамел и пюре от кестени - да ми е сладко името ;)

Необходими продукти:

За блатовете:

1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
4 големи яйца
1 1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. екстракт от ванилия (или по едно прахче на жълтък)
60 г безсолно масло
300 г тъмен шоколад (най-добре 75% или повече, въпреки че аз комбинирах 33% и 55 % в съотношение 2 към 1, заради детенце), нарязан на дребно
3 с.л. Бейлис (който между другото :)) ми е подарък точно от скъпата ми Роси, която беше така мила да ме подсети, че не съм го дописала в рецептата!!)

За плънката:
500 г пюре от кестени (това конкретно беше страхотно!!! фантастичен подарък от две специални приятелки)
1 .ч.ч захар
1/4 ч.ч. студена вода
30 г безсолно масло
40 мл Бейлис

За шоколадовата глазурата:
1/3 ч.ч. сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад
120 г безсолно масло
3 с.л. Бейлис

За декорация и сервиране, по избор:
10-12 бр сварени и обелени кестена
1/2 ч.ч. захар
3-4 с.л. студена вода


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната до 190С или 170С с конвекция
Покриваме дъното на две форми за торта 20-22 см с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и оставяме настрана.
В голяма купа разбиваме с миксер на висока степен яйцата, захарта и ванилията, докато поне утроят обема си - около 8-10 минути.
междувременно, на водна баня разтопяваме маслото шоколада и Бейлиса, отстраняваме и разбъркваме до лъскава хомогенна смес.
Постепенно добавяме шоколадовата смес, като внимателно разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица, докато почти се смесят - лек меланж :) е напълно допустим.
Добавяме внимателно и пресятите сухи съставки и разбъркваме с шпатулата внимателно и не особено енергично, за да не падне обема на сместа.
Разделяме на две равни части и изсипваме в подготвените форми, ако формата ни е само една - действаме поетапно :)
Печем в предварително загрята  на 190С или 170С с конвекция фурна около 10-12 минути, или докато се поразпука отгоре.
Изваждаме от фурната и оставяме готовите блатове върху решетка да се охладят за около 3-5 минути, преди да прокараме остър нож, за да освободим от ринга и да извадим от формите.
Оставяме върху решетка да се охладят напълно.

На плънката:
Карамелизираме захарта и водата до златисто.
Добавяме маслото и разбъркваме до усвояването му.
Добавяме Бейлиса и отново разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме  карамела от огъня и оставяме да се поохлади, като разбъркаме от време на време.

На шоколадовата глазура:

Изсипваме сметаната в малка тенджера и оставяме на умерен огън да  кипне.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа със силиконова шпатула или дървена лъжица - започваме да бъркаме от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Добавямем следващата доза шоколад, продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаване размера на кръга.

Към готовата смес добавяме постепенно маслото и Бейлиса, разбъркваме внимателно и оставяме настрани.

На карамелизираните кестени за декориране и сервиране, по избор:
Подсушаваме обелените и почистени кестени и внимателно забиваме в основата на всеки един клечка за зъби
Карамелизираме водата и захарта до златисто кафяво, отстраняваме от огъня и потапяме всеки от кестените.
Оставяме леко да стегне карамела и внимателно изваждаме кестените, като внимаваме да не изпаднат от клечките и разтягаме нишка от карамел на върха.
*** Приготвяме ги непосредствено преди сервиране, защото карамелът бързо се овлажнява и разтапя, което не прави кестените по-малко вкусни :), но поразваля фасона им...



Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху подложка за торта (каквато аз в момента нямах ;) и ползвах обърнатото дъно на спринг формата ми - срам и резил, но :) това е...
Нанасяме половината от карамела отгоре му и оставяме леко да стегне.
Нанасяме пюрето от кестени, което вероятно може и да може да се постегне с желатин, но не бях сигурна, дали ще му се отрази особено добре и пропуснах стягането...
Нанасяме втората половина от карамела върху втория блат и похлупваме с дъното нагоре върху кестеновото пюре.
Покриваме тортата със свежо фолио и оставяме в хладилника, докато приготвяме шоколадовата глазура.
Преди да нанесем глазурата върху охладената торта, проверяваме температурата (на глазурата), която би трябвало да около 35С-40С, почти телесна на пипане с пръст. Ако глазурата е прекалено охладена, можем да я затоплим на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност за няколко секунди.

Поставяме тортата върху решетка, като преди това подложим лист хартия за печене под решетката - за капките глазура.
Изсипваме глазурата в центъра на тортата и оставяме сама да се разлее и отстрани на тортата. Ако е необходимо й помагаме с гъвкава шпатула за заглаждане на глазура (или тънък кухненски нож) като се опитваме да не я използваме твърде много, или леко накланяме насам-натам, като внимаваме да не изсипем тортата от решетката…
Прехвърляме готовата торта върху поднос за сервиране (с което аз никакси не се справих и омазах де що е възможно и невъзможно да се омаже!!!).
Можем да я сервираме веднага, или я оставяме в хладилника за около 20-30 минути да стегне глазурата
По избор украсяваме с карамелизирани кестени, но непосредствено преди сервирането, защото карамелът по тях е нетраен ще се разтече върху тортата.



Тортата определено е за шоколадохолици и :) ...ценители на наситено-богатите шоколадови десерти, но пък и много спорна - съвсем малко парченце от нея е в състояние да задоволи и най-запалените почитатели на десерти ;)

23 comments:

  1. Мина, /на патерица/ да си жива и здрава и много
    щастлива с любимите ти хора!!!!!
    Тортата е фантастична!
    А снимките са прекрасни!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!!!!! Прегръдки и от мен, мила!!!

      Delete
  2. Мина, Честит Празник! Бъди здрава и много щастлива!
    Тортата е божествена! И по случайност имам същото пюре в шкафа си :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Зори!!! От лятото си го пазя това пюре за нещо специално :) и сега изведнъж то само си намери приложението :)

      Delete
  3. Страхотна торта ! И макар на патерица - честит имен ден !Жива и здрава !
    С поздрав !

    ReplyDelete
  4. Мина, честит имен ден със закъснение, но по-добре късно да отправя пожеланията си за здраве, късмет и Св.Мина винаги да бъде твой пазител! Предполагам сте отпразнували празника подобаващо, а и как иначе с това превъзходно кестеново бижу...Хубава седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Игличе!! Прекрасна седмица и на теб :)

      Delete
  5. Божествена торта! Взимам си парченце като ценител на това прекрасно изкушение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Лучия, благодаря :0 много е вкусна тортата...

      Delete
  6. Скъпа моя,гледай какви чудеса твориш по нощите!
    Знаех си аз,че ще е нещо крещящо шоколадово,че как иначе,но ти пак ме изуми!
    Най-много немея пред перфектната глазура,по която муха да кацне,ще се.....
    Моите адмирации,страхотен майстор си!
    И пак юнашко парче си отрязала,ех,обичам Мина да ми презентира торта,не се скъпи,ама никак-нито на шоколад,нито на бейлис,нито на порция!Искам от трите и по много!
    Само да отбележа,че накрая на продуктите за блата ти липсва ако сене лъжа точно бейлиса.
    И накрая отново искам да ти честитя отминалия имен ден,да ти пожелая повече сладости в живота,повече удоволствия и хубави мигаве!Бъди щастлива!Много си те прегръщам!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гледай сега как пак ме ласкаеш, Роси :))никакви чудеса не творих - тортата сама си стана, след като повече от час си търсих рецептата, която си бях подготвила още от лятото за имения ден...
      Глазурата не стана зле ;) ама съм и скромна, а?? - но на снимката още не е стегнала достатъчно и се "закавръчи" при рязането на едно от твоите любими по размер парченца, ама нейсе... А първото парче по традиция знаеш е за младежа :)) и просто няма как да не е юнашко!!!
      Благодаря ти за подсещането за Бейлиса в рецептата мила ;) явно съм си го спестила - ама той си ми е от тебе и си ми се свиди :))
      Благодаря ти сърдечно и за пожеланията, мила!!! Много хубави и сладки моменти ви желая и на вас!!!
      Много прегръдки и от мен :)

      Delete
  7. Това определено звучи божествено!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Мъхче!!! От нищо не пестих в рецептата, но и тортата определено се опря дори и на люти почитатели на сладкото като народа вкъщи :))остана и за утре...

      Delete
  8. Здраве и щастие за именника и благоденствие за цялото семейство, нищо че празника вече отмина!
    Шоколад и кестени- тази комбинация със сигурност е невероятна!Семпла и изчистена визия и страхотни снимки:)
    С удоволствие бих си хапнала едно мъничко парченце:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!!! Дори и мъничко парченце си е напълно достатъчно :) повярвай ми...

      Delete
  9. Много, много шоколадова и вкусна! Още във ФБ се влюбих в нея! Страхотна е! Отново честит празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кате!!!!Сластен сладкиш се получи :) точно като за "тежките" зимни празници, които се задават...

      Delete
  10. И тук да изкажа възхищението си от това шоколадово изкушение!!!
    поздрави

    ReplyDelete
  11. Страхотна е тази торта, Мина! Невероятна! Сочна, шоколадова, креместа... Мечта за мен :)
    И макар на две патерици, но да си жива и здрава и все така сладка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Пепи!!! Въз шоколадова ;) и въз креместа стана, но не и простихме :))

      Delete
  12. i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.

    ReplyDelete

Blogging tips