Любимата Коледна баклава със свеж средиземноморски привкус – хрупкаво препечени с масло кори, ароматна орехова плънка с дъх на канела и портокал и плътен и наситен ванилов крем в страстната прегръдка на ухаещ на всичко коледно и любимо сироп...
Необходими продукти:
... за форма 25 х 35 см
*** за форма 20 х 25 см редуцираме продуктите само за крема с 1/3, или отделяме около 1/3 от готовия крем и сервираме в чашки, поръсен с орехи и мед, на по-нетърпеливите, докато отлежава баклавата 😊
500 г кори за баница
200 г масло, разтопено
За сиропа:
200 г кристална захар
600 мл вода
1 пръчка канела
8 цели гвоздейчета карамфил
3 тънки резенчета лимон
2 с.л. мед
За крема:
120 г масло
1 литър прясно мляко
160 г пшеничен грис
100 г захар
2 яйца
За ореховата смес:
300 г орехи
2 с.л. пудра захар
2 ч.л. канела
1 ч.л. микс подправки за коледни бисквитки, по избор
1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
На сиропа:
Добавяме всички съставки без меда и ванилията в малка тенджера.
Разбъркваме и оставяме да заври.
Намалеяваме котлона на средно ниска степен и оставяме сиропа да къкри около 20 минути, или докато се редуцира почти наполовина.
Добавяме меда и ванилията, разбъркваме и оставяме настрани да се охлади напълно.
На крема:
В купа разбиваме яйцата, захарта, пшеничения грис, пудинга и есенцията ванилия с половината от млякото.
В по-голяма тенджера загряваме почти до кипване останалата половина от млякото и маслото.
Добавяме яйчената смес към горещото мляко с маслото и продължаваме да готвим крема при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти и започне да се отделя от дъното.
Отстраняваме, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади, или охлаждаме на ледена баня.
На ореховата смес:
В купата на блендер или кухненски робот смесваме всички съставки и обработваме до едри трохи.
Сглобяване на галактобаклавата:
Загряваме фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Намазваме щедро дъното и стените на формата за печене с масло.
Разделяме корите на 2 равни части.
Изрязваме първата част, като поставим формата фърху корите и с остър нож изрязваме около основата, и покриваме със свежо фолио, заедно с изрезките, които също ще използваме по-късно, за да не изсъхват.
Поставяме формата вертикално пред себе си.
Намазваме лист от останалата част от корите с масло и застиламе хоризонтално горната половина на формата,
като оставяме част от кората да виси извън тавата.
Намазваме друг лист от корите и застиламе хоризонтално долната половина на формата,
като отново оставяме част от кората да виси извън тавата и се уверяваме, че двата листа леко се застъпват по средата на формата.
Продължаваме по същия начин с останалата част от корите.
Изсипваме ореховата смес върху застланите кори, заравняваме и притискаме с лъжица.
Разпределяме охладения крем върху ореховия слой, прегъваме висящите извън формата кори върху крема и ги намазваме с масло.
Поставяме изрезките от корите върху непокрития от висящите краища крем и поръсваме с масло.
Поставяме отгоре изрязанире по формата кори и с остър нож нарязваме баклавата на ромбовидни форми, като режем чак до орехите.
За целата режем първо вертикални линии по дължината на формата, след което режем напречни линии под ъгъл 45 градуса.
Изсипваме останалото масло върху нарязаните кори, като се уверяваме, че покриваме всички разрези.
Печем в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна около 50 минути, до златисто.
Изваждаме от фурната и веднага заливаме с охладения сироп.
Оставяме галактобаклавата да се охлади напълно за поне 3-4 часа, преди да я нарежем и сервираме.
Неустоима комбинация от традиционната за това време от годината баклава и вълнуващия средиземноморски десерт галактобуреко, съчетани в едно, за да разкажат заедно незабравима празнична кулинарна история!











No comments:
Post a Comment