AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, February 14, 2023

Шоколадова мус торта с нар и кедрови ядки / Chocolate Mousse Tart with Pomegranates and Pine Nuts

 


Бях си харесала тази торта на Shane Delia още за Коледа, но все не успявах да я вредя и да я приготвя, за което явно си е имало съдбовна причина :)

Тя просто е създадена за деня на любовта и виното и 25-та годишнина от сватбата ни днес.

Споделям напълно мнението на самия ѝ автор, за начина, по който тръпчивостта на зрънцата нар се смесва със сладостта на меласата и тъмния шоколад, за да избухне в най-красивия вкус с усещане за зряла череша.

Съвършената торта за сребърната ни сватба.


Необходими продукти:
...за торта с размер 18-20 см

За основата:
225 г брашно
150 г студено масло
75 г захар
2 жълтъка
2 ч.л. екстракт ванилия

За шоколадовия мус:
85 г масло
6 белтъка 
1 щипка сол
50 г захар
4 жълтъка
2 ч.л. екстракт ванилия 

За шоколадовия ганаш:
200 мл млечна сметана
2 с.л. меласа от нар

За гарниране:
Семената от 2 нара (или 1 голям)
80 г кедрови ядки, запечени
100 мл меласа от нар
50 г захар  
50 мл вода
50 мл зехтин, екстра върджин
15 свежи листа мента, нарязани на ситно


Начин на приготвяне:
... с леееки вариации по оригиналната рецепта :) 

На основата:
В блендер или кухненски робот обработваме маслото и брашното до пясък.
Добавяме захарта, жълтъците и ванилията и блендираме за кратко, само докато тестото се съедини.
Изсипваме върху свежо фолио или хартия за печене и омесваме за кратко.
Увиваме в свежо фолио и оставяме за 30 минути в хладилника да отпочине и да се охлади.
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 18 сантиметрова форма с падащо дъно с хартия за печене.
Разточваме през свежо фолио или хартия за печене охладеното тесто с дебелина около 1.5 см и изрязваме кръг с диаметър 18 см.
Поставяме във покритата с хартия за печене форма и набождаме с вилица.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна до златисто за около 18-20 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме настрани.

На шоколадовия мус:
Разтопяваме шоколада и маслото в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряща вода за около 5 минути, като разбъркваме от време на време.
Разбиваме белтъците и щипка сол с миксер на висока скорост, докато станат на пяна.
Добавяме постепеннозахарта и разбиваме, докато се смесят и образуват меки връхчета.
Внимателно разбъркваме жълтъците, един по един, с разтопения шоколад.
Добавяме малка част от разбитите белтъци към шоколадовата смес и разбъркваме. 
Внимателно добавяме шоколадова смес към белтъчната и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме върху изпечената основа, заравняваме и печем в предварително заграта до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25-25 минути, докато забодено в центъра шишче излезе чисто.
Охлаждаме както си е във формата върху решетка до стайна температура.

На ганаша:
Ако не ползваме шоколад за топене на калети, нарязваме шоколада на дребно и изсипваме в купа.
Комбинираме сметаната и меласата в тенджера и кипваме на силен огън.
Добавяме към шоколада и разбъркваме, докато стане гладък и лъскав.
Охлаждаме леко и изсипваме върху охладената торта, поставена върху решетка в подходящ съд. Разпределяме ганаша равномерно и охлаждаме, докато стегне, за около 3-4 часа.
Или сервираме, докато ганашът е още топъл и течен.

Гарниране:
В малък съд кипваме захарта и водата и оставяме сиропът да покъкри на тих огън 4-5 минути, или докато се редуцира с около 1/4 от обема си и охлаждаме
Непосредствено преди да поднесем, смесваме в купа семената от нар, захарния сироп и останалите съставки и гарнираме тортата обилно.
 

Нарязваме тортата с горещ и сух нож и поднасяме с любима напитка ;)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips