AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, January 15, 2022

Кантучини / Cantuccini

 


Обожавам кантучини - с кафе, без кафе, с нищо - просто ей така, по всяко време :)
Моите хора отначало им се мусеха нещо - твърди били, сухи били, не били сладки - абе, сухар с ядки. Но с времето някакси всички се пристрастиха към това ароматно хрупкаво блаженство.
Коледните кантучини на Лу от Salted Lemons ме грабнаха веднага щом ги съзрях, но и кой ли може да устои на кулинарните ѝ предложения и кадри...
И въпреки че Коледа вече не е на дневен ред, си позволявам да ги споделя, защото не си струва да се лишава човек от вкуса им през следващите има-няма 350 дни.
Позволих си, за да е по-спокойна мама, да заменя захарта с кокосова, ако че предимствата ѝ пред бялата са спорни и на места тотално отречени :)
И от яйцата ли, от що ли, ми се наложи да добавя още малко брашно...
Получиха се хрупкави, с наситен бадемов вкус, дискретни нотки на ванилия и портокал и лек карамелен привкус от кокосовата захар - истинско блаженство в една хапка!!

Необходими продукти:

За кантучините:
2 яйца
155 г кокосова захар
320 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. амонячна сода (или същото количество бакпулвер)
20 мл прясно мляко, за разтваряне на амонячната сода
300 г ядки, леко запечени - при мен 220 г бадеми и 80 г шамфъстък, само за цвят (бадемите ми стоят по-хрускаво :))
Настърганата кора от 1 портокал
1/2 с.л. екстракт Ванилия
3-4 капки концентрирана есенция портокал

За декориране:
100 г тъмен шоколад за топене
15 г масло
1 с.л. шамфъстък, ситно нарязан
1-2 с.л. захарни поръски

Начин на приготвяне:
Загреяваме фурната до 180°C/160°C с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
В купа пресяваме брашното, бакпулвера и солта.
Разбиваме с миксер на средно силна степен яйцата и захарта, до пухкава смес.
Сменяме бъркалката с куката за тесто, добавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре.
Добавяме разтворената в млякото амонячна сода и отново разбъркваме.
Добавяме ядките, настърганата портокалова кора и ароматите и разбъркваме за около минута, колкото съставките да се смесят.
С намслени ръце оформяме две продълговати рула и поставяме на разстояние в подготвената тава, като прегъваме между и около тях хартията за печене като за багети.
Печем в предварително загрята до 180°C/160°C с вентилатор за около 30 минути, изваждаме от фурната и оставямв да изстинат.
Нарязваме диагонално с остър нож за хляб, подреждаме в тавата и запичаме повторно на 150°C за около 10-12 минути.
Разтопяваме шоколада на водна баня, добавяме маслото и разбъркваме, до гладка смес.
Потопяме единия край на всяка от кантучините в шоколада и декорираме с поръски или ситно нарязан шамфъстък.
Съхраняваме на хладно в кутия с капак до към 2 седмици, ако оцелеят ;)  

No comments:

Post a Comment

Blogging tips