AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, April 25, 2021

Шоколадово-ванилов туист или торта Торнадо / Chocolate-Vanilla Whirlwind а.к.а. Tornado Cake

 


Очарователен туист от плътна и влажна брауни основа,  пухкав ванилов чийз мус и пръстен от хрупкава шоколадова бисквита,гарнирани с пресни ягоди и боровинки и нотка свеж босилек или мента – истинско торнадо от вкусове, аромати и текстури, което извисява десерта до нови висоти и го превръща в перфектното кулинарно изживяване :)

Необходими продукти:

За брауни блата:
200 г тъмен шоколад
55 г масло
2 яйца
100 г кафява захар
1 с.л. екстракт ванилия
55 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
2 шипки сол
100 г шоколадов дропс (или нарязан шоколад)

За шоколадовата бисквита:
100 г брашно
25 г какао
70 г масло
50 г захар
1 жълтък
1 ч.л. ванилия

За ваниловия чийз мус:
175 г крем сирене Philadelphia оригинал
50 г кафява захар
50 г меко масло
1 ч.л. ванилия
200 мл млечна сметана
2 с.л. пудра захар

За гарниране:
3-4 ягоди или малини
1 шепа боровинки
Листенца свеж босилек или мента


Начин на приготвяне:

На брауни блата:
Загряваме предварително фурната до 180C или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на 20-22 см форма с подвижен борд и  покриваме с хартия за печене.
В купа пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и оставяме сместа да се охлади.
Разбиваме яйцата, захарта и ванилията до пухкава смес.
Добавяме топлата шоколадова смес и разбъркваме.
Прибавяме брашното и разбъркваме грубо, колкото да се смесят.
Прибавяме шоколадовия дропс, като си заделяме една щедра шепа за поръсване и разбъркваме.
Изсипваме тестото в подготвената форма, заравняваме и поръсваме със заделения дропс.
Печем в предварително загрята до 180C или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади 4-5 минути с формата върху решетка, след което освобождаваме от формата и оставяме да се охладинапълно върху решетката.

На шоколадовата бисквита:
В блендер или кухненски робот смесваме брашното, какото, захарта и маслото и блендираме до ситни трохи.
Добавяме жълтъка и ванилията и отново смесваме до грубо тесто.
Замесваме на топка и разточваме с дебелина около 8 мм между 2 листа хартия за печене.
Оставяме в хладилника за поне 1 час в хладилника.
Отстраняваме горния лист хартия и изрязваме от тестото кръг с диаметъра на основата и вътре в него друг кръг по-малък кръг с 5-6 см – трябва да получим пръстен с борд около 3 см.
Прехвърляме с хартията за печене в плитка тава и печем в предварително загрята до 180C или 160С с вентилатор фурна 8-10 минути.
Изваждаме и оставяме да се охлади напълно върху решетка.

На ваниловия чийз мус:
Разбиваме с миксер на средна скорост  крем сиренето, захарта и ванилията до гладък крем.
Добавяме мекото масло на малки части, като не преставаме да разбиваме, докато напълно се усвои.
В отделна купа разбиваме млечната сметана и пудрата захар до меки връхчета.
Добавяме на части към чийз крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус и прехвърляме в пош с по-голям кръгъл накрайник.

Сглобяване  на тортата:
Фиксираме  брауни блата върху поднос.
Шприцоваме равномерно муса, като започваме с кръг по външната страна и се движим към центъра.
Поставяме внимателно отгоре бисквитения пръстен и декорираме с плодове и свежи листенца босилек или мента.
Поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка :)


И честито на всички с имена на цветя!! :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips