AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 5, 2020

Шоколадово карамелен тарт / Chocolate Caramel Tart

 


Днес баща ми щеше да е на 73 - широко скроен, твърдоглав, своенравен, без предразсъдъци - и купонджия :)

Вероятно затова и днешното ми предложение не е за хора с предразсъдъци, а истинска шоколадово карамелена бомба!!

Необходими продукти:
...за тарт с диаметър 18-20 см

За основата:
450 г шоколадови бисквити (Орео)
110 г масло  
50 г тъмен шоколад за топене, по избор

За пълнежа:
400 г карамелизирано мляко (сгущёнка със захар - от Берёзка)
250 г маскарпоне
5 г желатин
20 мл студена вода

За шоколадовата глазура:
100 г тъмен шоколад за топене
50-70 мл млечна сметана 30%-35%


Начин на приготвяне:

На основата:
В блендер иликухненски робот смиламе бисквитите Орео до трохи.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, добавяме към смлените бисквити и блиндираме до лепкаво тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния, изсипваме тестото и с ръце оформяме основата и около 4-5 см борд натарта - дооформяме и притискаме с лъжица за кафе, обикновена лъжица или дъното на чаша.
Покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне, докато приготвяме пълнежа.

На пълнежа:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
С миксер разбиваме маскарпонето и карамелизираното мляко до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне - и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Разбиваме до пълното му усвояване.
Изсипваме в готовата черупка, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника за час-два, или запрез нощта.

На шоколадовата глазура:
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и покриваме равномерно стегналия крем.
Оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне преди да разрежем и поднесем с предпочитана топла или студена напитка.


Тати,  и дано там, където си, купонът в твоя чест никога не спира!!


8 comments:

  1. Честит и здрава да е татко ти, Мина!
    Чудесен тарт!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дани!! Искрено се надявам, че там, където е в момента, няма болка и щастието е естественото състояние на душата!

      Delete
  2. Чудесен сладкиш! Няма начин, голям купон ще е. Да му е видено.
    Катя

    ReplyDelete
  3. Ще стане и с други бисквити предполагам ?!:)

    ReplyDelete
  4. Здравейте,
    Благодаря за прекрасната рецепта! Отделяте ли крема от бисквитките или ги смилате цели, понеже се колебая дали ще се смилат на фин прах ако са си с крема?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      За тази рецепта ги смилам с крема - и да са по-едри трохите, пак се получава добре :)

      Delete

Blogging tips