AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, October 15, 2020

Tиквен сладкиш с чийз крем топинг и карамел / Pumpkin Caramel Cream Cheese Poke Cake

 

Има сладкиши, които носят аромата и вкуса на есента – една хапка и сетивата ти избухват в разтапяща душата есенна еуфория…
Пухкава текстура, нежно ухание на домашен уют и съблазнителен вкус на тиква и карамел – и всичко това – гарнирано с копринения вкус на галещ небцето чийз крем  топинг - ммм :)   


Необходими продукти:

За карамеления сос:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
щипка сол

За тестото:
240 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
1/2 ч.л. сол
3 яйца
160 г кристална захар
160 г кафява захар
160 мл олио
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пасирана)
100 мл вода
1 с.л. есенция ванилия

За Чийз топинга:
300 г крем сирене Philadelphia класик
100 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
200 мл млечна сметана (30% - 35%), студена


Начин на приготвяне:

На карамеления сос:
В съд с двойно дъно разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос, отстраняваме и оставяме да се охлади на стайна температура.

На тестото:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на правоъгълна форма за печене с размери около 30 х 20 см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата и ванилията и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки и отново разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Изсипваме в намаслената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30-35 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Изваждаме сладкиша от фурната и докато е още горещ пробождаме с тънка кръгла дръжка на дървена лъжица симетрично дупки навсякъде.
Поливаме с около половината от карамеления сос, като се стремим да запълваме първо дупките и оставяме да се охлади напълно.

На топинга:
Разбиваме с миксер на висока скорост млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме 2 с.л. от пудрата захар към сметаната и продължаваме да разбиваме до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме с миксер крем сиренето, останалата пудра захар и ванилията до гладък крем.
Добавяме на части разбитата сметана и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме върху охладения сладкиш и заравняваме.
Поливаме надлъжно на ленти с останалия карамелен сос и с върха на остър нож прокарваме напречни линии, за да декорираме глазурата с карамела.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути, преди да нарежем.
Нарязваме на квадрата с предпочитана големина (12, 15, 18) и поднасяме с любима топла или студена напитка :)


Истинско кулинарно изживяване с вкус на карамел и тиква и кадифена чийз нотка...



No comments:

Post a Comment

Blogging tips